URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Mai 2015, 12:51

De ce a ajuns Oradea pe locul 5 în topul Forbes Best Cities 2015

De ce a ajuns Oradea pe locul 5 în topul Forbes Best Cities 2015 foto: forbes.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea a ajuns pe locul 5 în topul Forbes Cities 2015. Nominalizarea vine ca urmare a investiţiilor companiilor în oraşul de pe Criş, dar şi ca urmare a eforturilor depuse de municipalitate pentru susţinerea investitorilor şi pentru atragerea fondurilor europene.

"Companiile continuă să investească zeci de milioane de euro la Oradea, în timp ce Primăria dezvoltă oraşul cu fonduri europene", arată site-ul Forbes.ro, menţionând că oraşul de pe Criş are o populaţie de 183.123 (conform datelor culese la ultimul recensământ privind populaţia stabilă), iar industria principală este producţia de electronice şi de uz industrial şi casnic.

Citând din presa locală, Forbes îşi argumentează decizia şi prin prisma bugetului pe anul acesta, menţionând că Oradea are cel mai mare buget din ultimii 20 de ani datorită fondurilor europene atrase pentru 26 de proiecte majore, în valoare de 195 milioane euro (reprezentând contracte în lucru, nu finalizate), toate cu termen de finalizare în acest an.

Între acestea, Forbes enumeră reabilitarea Pieţei Unirii (23,5 milioane lei), finalizarea reabilitării Cetăţii Oradea (62,4 milioane lei), reabilitarea sistemului orădean de încălzire (sursă şi reţele - 373 milioane lei), Parcul industrial Oradea (77 milioane lei), Complexul Wellness Termal Nymphaea Oradea (70 milioane lei) şi două pasaje supraterane peste centura de ocolire a oraşului (45 milioane lei), un nou campus şcolar (34 milioane lei).

Forbes vorbeşte şi despre problemele create de noile şantiere, respectiv împrumutul BEI pentru confinanţarea acestor proiecte şi lucările greu de urmărit, dar laudă în acelaşi timp înfinţarea parcurilor industriale.

"Autorităţile locale s-au remarcat, de-a lungul ultimilor ani, printr-o aplecare deosebită către mediul de afaceri, tradusă prin crearea Euro Business Park Oradea, prin acordarea de facilităţi investitorilor şi prin recrearea sistemului de şcoală profesională, astfel încât tinerii absolvenţi să se poată angaja la companiile prezente în oraş. Judeţul Bihor, a cărui reşedinţă este Oradea, se află pe locul al treilea în România din perspectiva valorii capitalului social subscris la companiile cu participaţie străină, după Bucureşti şi Timişoara", menţionează specialiştii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
36 Comentarii
VIVAT VESELIA
Comentariile anti TDS ma binedispun! In primul rand ma distrez si eu observand gramatica precara. In al doilea rand imi dau seama ca va ofticati! Cu alte cuvinte comentariile mele " e" de succes!
Postat 22 Mai 2015, 16:44 de TDS
Exact ce spuneam
Ma bucur WinDos ca esti atent la toate, cred ca tu dai dovada de un adevarat comunist prin aceste comentarii legate de cat de corect gramatical scrie fiecare. Daca tu crezi ca toata lumea care greseste cand scrie ceva e strain de limba romana sau ca e din vreun sat atunci din nou esti un comunist rasist. Tu si TDS va preocupati prea mult de cum scrie lumea, un bun exemplu de rebut care refuza sa evolueze...te rog sa imi asculti sfatul, vei avea mai putina suferinta... PS: daca ai nevoie de suport moral te pot ajuta...nu cred ca ai nevoie la cat de frustrat esti pe viata ta mizerabila...
Postat 22 Mai 2015, 14:00 de A-Z
Re: anticomunist
Mă pupi în DOS ... pentru tine e gratis !!!
Postat 22 Mai 2015, 13:52 de WinDos
Re: A-Z
După "dragilor" se pune virgulă ... "planete" se completează cu "le" urmat, eventual, de "şi" ... după "voastră" se pune virgulă ... ş.a.m.d. ... mai vrei, agramatule ??? Du-te la şcoală şi cere-i profesorului de limba română banii înapoi, că te-a "lepădat" prea repede !!! Or, nu cumva la voi, la Vadu Crişului şi Birtin, limba română e trecută ca limbă străină, ca la "prietena" ta de la UDMR ???
Postat 22 Mai 2015, 13:50 de WinDos
TDS si WinDos
Dragilor mi-am facut cont ca sa va dau un sfat: daca toate planete, populatia de pe acest pamant impreuna cu toti locuitorii Romaniei s-au aliniat impotriva voastra de ce mama naibii nu va sinucideti??? Daca sunteti atat de frustrati pe viata voastra de ce nu luati "masuri"...aaa stiu... e mai usor sa dai comment-uri si sa te plangi non-stop de orice chesti ce se mai face in acest oras... oricine ar veni la conducerea tarii, orasului si ce vreti voi furturi, mita, inselaciuni si tot ce deriva de aici vor continua sa fie. E in gena umana acest lucru, oamenii cu putere vor dori mai multa, oamenii cu bani vor dori mai multi bani si tot asa...specia noastra ( oamenii de peste tot ) este indemnata din instinct sa evolueze pe orice domeniu ( cautati si voi in literatura de specialitate ), cei care refuza evolutia si se multumesc cu ce au sunt cei cu probleme, se mai numesc si rebuturi ale omenirii ( sunt cam multe, asta e...inca fabrica numita Pamant nu reuseste sa scoata "produse" de calitate intr-un ritm constant)
Postat 22 Mai 2015, 13:38 de A-Z
Mai DOS
Tu crezi ca si cei de la Forbes posteaza pe 50 de bani ca si tine?
Postat 22 Mai 2015, 08:24 de User anonimizat
CONTACT
@OradeaCivitas: contacteaza-ma fie pe FB, fie pe pisoiull2006@y.com si iti mai dau detalii! Evident, daca vrei
Postat 22 Mai 2015, 00:32 de TDS
LUPT
@OradeaCivitas: 1. Sunt case 2. IMPACT nu o duce chiar atat de bine(si cu contributia mea) 3. Toata inselaciunea in care m-au bagat NU AR FI FOST POSIBILA fara complicitatea lui Filip si a lui Bolos(care a incercat sa-i ajute si pe fonduri europene din MDRT dar, si cu contributia mea, a trebuit sa-i lase balta 4. BOLOJAN a zis cinci ani de zile ca mine dupa care brusc S-A RASUCIT! Oare de ce? De-aceea spun ca in Bolojan nu se poate avea incredere 5. Nu stiu daca cuiva ii mai pasa, MIE DA! Si lupt in continuare cu toate fortele sa SI-O IA atat IMPACT-ul cat si FILIP, BOLOS, BOLOJAN! Nu ma intereseaza nimic altceva decat SA SI-O IA! Pentru tot ce-au facut! TOTI!
Postat 22 Mai 2015, 00:30 de TDS
???
Dupa 14 iunie Civitas intra in concediu,,asa a facut la primul referendum..a picat psihic....putem intelege..orice efort impus costa mult...din toate punctele de vedere..rezista Civitas...interesant e ca acest nikkk nu comenteaza articolele ci comentariile....nu mai inteleg??? Nu are cu cine vorbi..adica merge pe sociopatie....e platit...întrebarea de baza este de ce jigneste....si voi Bihorenul nu-l sanctionati???
Postat 21 Mai 2015, 23:30 de Tinas
@OradeaCivitas
@OradeaCivitas lasa anchetele si procesele in care au fost aia achitati. Bolojan e devina si punct. Ce n-ai inteles ?
Postat 21 Mai 2015, 20:29 de marius_ro
@TDS: Erata
In loc de FMI am vrut sa scriu FNI. Scuze.
Postat 21 Mai 2015, 15:29 de OradeaCivitas
@TDS
Ca sa nu mai zic ca, desii ancheta devenise nationala - si in Bucuresti si si in Oradea - nu a avut nici o urmare. Mai mult. Impact vad ca o duce bine, fiind si azi pe piata, cu proiecte mari, in ciuda crizei economice care inca isi face simtita urmarile...
Postat 21 Mai 2015, 15:23 de OradeaCivitas
@TDS
@TDS: 1. Dar ei tiau dat CF cand l-ai cumparat? Si clauza aia cand ti-au bat-o in contract. 2. Cat erapretul pe care trebuia tu sa il platesti pt acel apartament (in poza arata case dar in aritcol scrie de apartamente). 3. Presupunand ca tu esti Teodor Sarca, si articolul e din FEB 2013, si acolo mai si scria ca deja tu de 6 ani (socotiti pana in aacest moment) te razboiesti cu ei, asta inseaman ca toata treaba dureaza - pan azi de cam 9 - 10 ani imediat. Asta in conditiile in care cica era implicata si serv de fraude din politie precum si curtea de conturi. Deci, desii 2 insitutii relativ importante au fost implicate, de aproape 10 ani nu s-a rezolvat nimic. De ce? Te rog sa nu o dai in Delir si sa spui Filip si Bolojan si toti controleaza politia si SRI si DNa si taote..sa fim seriosi. Pe undeva eu te inteleg, dar iti spun 2 chestii: 1. Asta imi spuna ca si faza cu FMI. Ce afost a fost si azi e ingopat. 2. TU chiar crezi sincer, ca urmatorul primar va venii sa rascoleasca toata treaba asta. Sincer, tu chiar crezi ca ii mai pasa cuiva. Eu macar am facut efortul sa ma uit peste ce mi-ai sugerat. Ma opres aici.
Postat 21 Mai 2015, 15:21 de OradeaCivitas
TEAPA DE IMPACT
@OradeaCivitas DEZVOLTATOR IMOBILIAR! Din București|(Voluntari azi). Uite, citește articolul din Bohoreanul "Țeapă de IMAPACT..." și în bună parte cred că te vei lămuri și poate îmi vei înțelege înverșunarea!
Postat 21 Mai 2015, 14:55 de TDS
@TDS
Ce e acest Impact defapt? Ei au si ceva blocuri? Scuze dar nu le am cu imobiliarele din Oradea. Numi explica ce si cum cu primaria, zimi ce e acest Impact in Oradea. Si istoria sa in zona.
Postat 21 Mai 2015, 14:50 de OradeaCivitas
!!!!!
@OradeaCivitas unde pui că Bolojan putea rezolva toată problema dar nu a făcut-o!
Postat 21 Mai 2015, 14:42 de TDS
VULPOIUL CEL ȘIRET
@OradeaCivitas și dacă va fi vorba despre un târg de PORCI(foarte potrivit)tot voi aminti nu atât de IMPACT cât de faptul că ceea ce a făcut IMPACT în Oradea nu putea face fără complicitatea lui FILIP și BOLOȘ(în prima fază)și recent cu complicitatea lui BOLOJAN! Dacă autoritățile locale nu ar fi implicate nu aș pomeni nimic în public despre asta! Și știi de ce o fac în Bihoreanul? PENTRU CĂ EI AU SCRIS ARTICOLE DESPRE IMPACT în sensul celor spuse de mine! Ba ultimul a fost scris(înclin să cred!)LA COMANDA lui BOLOJAN spre a-i servi propriilor interese! SI ACESTE INTERESE AU FOST SERVITE(cu toate acestea consider că L.G. a scris un articol EXCELENT și nici măcar ea nu a știut la acel moment ce urmărește VUPLPOIUL ȘIRET BOLOJAN).
Postat 21 Mai 2015, 14:40 de TDS
@TDS
@TDS: Imi cer scuze daca te-am jignit. Adesea, percep comentariile tale ca fiind mereu sub zodia firmei aleia de proiectare sau arhitectura sau ce e, care o tot amintesti. Asa o vendeta oricum nu se trateaza prin Ebihoreanul... De cat timp iti tot bati capul cu ea si uite unde s-a ajuns? Si ce s-a rezolvat? La orice articol, chit ca e vb despre un targ de gaini sa zic, tot HCL si impacul hotararii nu stiu care si etc. Te asigur ca stiu ca nu te comparai cu GC. L-am adus in discutie pt ca il amintisesi si tu, atata tot, si pt ca il stimez.
Postat 21 Mai 2015, 14:34 de OradeaCivitas
PRINCIPII
@OradeaCivitas: n-ai înțeles! eu am vrut să spun(și eu zic că am și reușit)că așa cum CĂLINESCU a fost un critic literar de excepție dar nu și un mare romancier(deși bun!)și eu pot fi un critic bun dar pentru asta nu trebuie să fiu neapărat primar! Și te rugam să prinzi ideea, să nu crezi cumva că mă compar cu CĂLINESCU(ar fi o cruntă blasfemie). Comparam să zicem principiul!PS NU știu cum îmi respecți părerea atâta timp cât tu m-ai făcut în fel și chip(în general ÎN TOATE COMENTARIILE, nu numai aici!)
Postat 21 Mai 2015, 14:27 de TDS
@WinDos
@WinDos: Andrei Panait nu e chiar asa un idiot pe cat crezi tu. In plus, acuzele tale nu au nici o acoperire, dar vad ca obiectivul TDS nici nu a obs asta. De asemenea, aceste topuri s-au facut de cativa ani deja (cauta si tu pe net) si Oradea a avut clasari decente. DAca tu vrei sa arunci cu * in orice e fix problema ta. Nu inteleg de wce urasti atat Oradea. Indiferent cine ar fi la conducere tu tot nemultumit ai fi. Defapt stai, pe Claudiu Pop numai in laude il tii. In fine...
Postat 21 Mai 2015, 14:26 de OradeaCivitas
@TDS
@TDS: Stai linistiti...nu ma consider George Calinescu si nici vre-un savant. Daca tu iti acorzi veleitati de genul asta, sa fi sanatos. Stiu ca tu in afara de Bolojan si aruncat cu noroi nu stii nimic, asa ca e ok. Eu iti repsect parerea. Daca tu nu mi-o repsecti pe a mea, e fix parerea ta. :).
Postat 21 Mai 2015, 14:19 de OradeaCivitas
@Liberal
@Liberalul: La licitatii vin ce firme vor! Ar fi ilegal si monopolist-comunist sa impui ca la licitatii sa participe doar firme locale. Acum 1 an era bai si vuia forumul ca de ce participa Selina peste tot, acum nu e bine ca vin firme din Arad si Cluj. De asemenea, nu primaria le face investitorilor agenda de cheltuilei si bugetele. Degeaba vreau eu sa imi fac uzina in Oradea pana in 2018 daca in 2016 firma mea va avea un an greu si tre sa mai aman investitia (e doar un exemplu, te rog nu il generaliza). Ca sa nu mai spun de faptul ca in afara de slarul minim, nimeni nu poate impune (intr-o economie de piata dintr-o tara democratica) salarii. Asa asi vrea si eu ca aici unde lucrez sa fie salarul minim pt orice angajat 500 EUR in mana. Dar asta ar aduce faliment in 2 luni maxim si/sau mutare in China sau Filipine.
Postat 21 Mai 2015, 14:16 de OradeaCivitas
REGULI LIBERALE
@WinDos Acum vom fi făcuți troacă...în duet! Asta-i regula!
Postat 21 Mai 2015, 14:15 de TDS
www.forbes.ro
Clasament făcut de Andrei Panait, din stafful Forbes Romania, liberal convins care scrie la comanda oricui îi dă masă şi cazare pe gratis ... a stat o săptămână cu masaj în cameră la Felix, homar marinat la cină şi alte facilităţi plătite de Popuş, după nişte preparative făcute anterior cu Bolojan !!! Să pui Oradea înainte pe listă, la PIB spre exemplu, de Timişoara, Braşov, etc ... ori eşti tâmpit ori rău intenţionat !!!
Postat 21 Mai 2015, 14:12 de WinDos
erată
rămas...
Postat 21 Mai 2015, 14:05 de TDS
gramatica, bat-o vina
@OradeaCivitas N-au rîmas doar drumurile! Cercetarea nu s-a încheiat! "Cu tu și Charlie" sau "cu tine și Charlie"? ah, gramatica asta, ce grea e!
Postat 21 Mai 2015, 14:04 de TDS
doar un clasament
Ma bucur ca Oradea apare pe un loc onorabil in acest clasament. Autoritatile locale au partea lor de merit. Eu as mai cugeta la faptul ca cele mai mari proiecte din oras se executa de firme din afara orasului, ca investitiile mari private nu se prea concretizeaza, ca salariile in Oradea sunt cum sunt...
Postat 21 Mai 2015, 13:57 de liberalul
@TDS
Legat de faza cu propunerile tale, eu formulasme foarte exact intrebarea: Ce proiecte mari ai fi facut tu pt dezvoltarea, in viziunea ta, a orasului, si te urgamsem sa imi dai minim 5 exemple concrete. Si tu ai venit sa imi spui ca ai fi economisit din tramvaiele lui Filip si din costul bazinului... La asta ma refer. Legat de parea cu valea si parfumul, probabil nici tu nu esti strain, asa ca e ok...
Postat 21 Mai 2015, 13:47 de OradeaCivitas
@TDS
@TDS. Exact asta spuneam si eu. Ai fost pe la tot felul de institutii, care mai de care, si in final, doar drumurile au ramas si punct.
Postat 21 Mai 2015, 13:44 de OradeaCivitas
:)))
Mama ce martir e TDS asta :))). Scuze TDS nu-mam putut abtine. Asta cu tu si Charlie mi-a facut ziua mai frumoasa! Bine mocane :D.
Postat 21 Mai 2015, 13:40 de OradeaCivitas
FLORICELE PE CÂMPII
@OradeaCivitas: Am senzația că din nou cutreieri prin valea cu parfum de flori și zumzet de albine! M-ai întrebat ce aș fi făcut ca primar iar eu ți-am expus doar câteva chestiuni(am spus din prima că nu e totul). Dar, ce să vezi, EU NU MI-AM DORIT SĂ FIU PRIMAR și NU SUNT! De criticat îmi pot permite(și forțez o comparație, George Călinescu a fost un bun romancier dar un extraordinar critic literar)./Sper că ai prins ideea ca să nu spui cumva că m-am comparat cu Călinescu/. PS La Poliție AM FOST INVITAT! Orice anchetă penală se desfășoară sub conducerea procurorului iar unele acte ale anchetei sunt îndeplinite de poliție!
Postat 21 Mai 2015, 13:39 de TDS
JE SUIS CHARLIE
@David, acesta: nu prea înțeleg ce ați vrut să transmiteți(oricum EU NU AM VIZIUNE) prin cele scrise dar e problema voastră! Până la urmă e vorba despre un clasament al investițiilor, al bugetelor și atât! UN CLASAMENT CANTITATIV, NU ȘI CALITATIV! Am totuși o SATISFACȚIE! Vă ofticați de fiecare dată! Deși eu nu sunt deranjat de nici un comentariu, nici măcar de faptul că Bihoreanul permite scrierea în clar a unor nume! Dacă nu-mi place un comentariu, ÎL COMBAT!
Postat 21 Mai 2015, 13:29 de TDS
@acesta
@acesta: Nu are rost sa iti bati capul. TDS se agata de anumite chestiuni pe care domnia sa le priveste intr-un anume fel, si e dreptul lui sa o faca. El are si stie una si buna..cu Bolojan. Cand l-am intrebat (fara vre-un context politic) ce proiecte mari ar fi facut pt oras concret in ultimii 10 ani, mi-a rapsuns ca ar fi economist la tramvaiele Siemens si la lucrarile bazinului. Nu zic, se aduna si de acolo, dar sa dezvolti un oras cu idei dinacestea... ce sa mai spui. !!!! In plus, la cat de vehement si vocal e, sunt convins ca orice problema ar fi avut cu primaria, sigur a mers pana acum la diverse autoritati, gen politie DNA etc. (desii nici un roman normal nu mai crede in politie de exemplu, dar trecem peste) si le-a expus problema. Probabil aia au vaqzut ca vorbeste doar ale lui si i-au dat pace. Asa ca i-a ramas doar Ebihoreanul sa isi reverse gandurile. Iti dai seama ca orice om care are o obsesie ca el a incercat toate planurile posibile. Ca dovada ce s-a ales din ele.
Postat 21 Mai 2015, 13:28 de OradeaCivitas
.
nu ii mai bagati in seama pe tds si pe windos ca sunt doar niste psd-ist jegosi. Se stie clar ca psd-istii nu au facut niciodata si nu o sa faca nici de acum incolo ceva bun pentru Oradea si Romania. Si de aici, invidia, ca de ce altii pot, cum ar fi Bolojan, care a facut singur ce nu au facut altii 100 inaintea lui. TDS si windos sunteti doar niste mizerii care folositi degeaba oxigenul pamantului.
Postat 21 Mai 2015, 13:20 de David
@TDS
da domnule ..totul e o greseala. Universul .. prin insusi trimisul direct pe pamanat "Bolojan", incearca sa te tina in lanturi. e pornit impotriva ta. Astrele s-au aliniat impotriva ta. Daca pierde echipa ta de fotbal.. Bolo e de vina. daca cade internetul pe telefon.. Bolo e de vina..are el ceva legaturi cu operatorul de telefonie.. Vai&amar!
Postat 21 Mai 2015, 13:12 de acesta
?
Din greșeală!
Postat 21 Mai 2015, 12:52 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON