URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Aprilie 2015, 18:21

Cseke Attila, nemulţumit că parlamentarii nu vor plata deşeurilor pe cantitate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatorul UDMR Cseke Attila a vorbit, joi, despre proiectul său de lege privind plata deşeurilor pe cantitatea aruncată şi nu pe numărul persoanelor care locuiesc la o adresă, după ce acesta a căzut, cu o zi înainte, la votul final din Camera Deputaţilor. În camera decizională, proiectul iniţiat de Cseke a primit 16 voturi "pentru", 8 abţineri şi 273 de voturi împotrivă.

"Proiectul nu crea obligaţii, ci prevedea că, acolo unde autoritatea locală doreşte şi există asemenea posibilităţi, tarifarea deşeurilor să se facă pe volumul aruncat, nu pe numărul de persoane. Astăzi, în România, deşeurile sunt singura utilitate publică ce se plăteşte pe persoană, în rest apa, căldura, gazul le plătim după cât consumăm", a declarat Cseke Attila.

Senatorul a subliniat faptul că în aproape toată Uniunea Europeană este folosit sistemul "pay as you throw" - adică plăteşti cât arunci, implementarea acestuia şi în România fiind "cerută insistent" de Comisarul pentru Mediu al UE. Potrivit datelor Eurostat, în 2010, România era pe ultimul loc în Europa la colectarea selectivă, reciclând doar 1% din deşeuri.

Cseke Attila a explicat cum ar putea funcţiona un sistem "pay as you throw". "Ca să se înţeleagă, există în principal două posibilităţi: ori cetăţeanul spune ce tip de tomberon vrea, de un anumit volum, şi plăteşte pentru acea cantitate, ori - în alte ţări - sunt folosite diverse tipuri de saci. Spre exemplu, să spunem că poţi cumpăra un sac cu 20 de bani, iar cu aceşti bani ai cumpărat şi dreptul de a arunca câte deşeuri încap în acesta. Un alt tip de sac se vinde cu 10 bani, dar este destinat deşeurilor reciclabile. Din acel moment, cetăţeanul este stimulat financiar să facă selectarea deşeurilor", a explicat senatorul.

În condiţiile în care proiectul a căzut în Camera Deputaţilor, Cseke Attila a arătat că "astăzi, deşi ar dori să introducă acest sistem, Oradea nu poate să facă acest lucru pentru că nu există cadrul legal necesar".

Senatorul UDMR s-a arătat mai deranjat, însă, de atitudinea unor parlamentari, care în plen sau la dezbaterile în comisii, au susţinut că, deşi sistemul este unul bun, el nu poate fi implementat şi în România. "Eu refuz să cred în astfel de discursuri. De ce la noi nu s-ar putea? Şi poziţia Guvernului a fost similară, şi anume că principiul este bun, dar nu există mijloacele necesare implementării lui".

Politicianul a anunţat că, în sesiunea din toamnă, va relua demersul pentru aprobarea unei astfel de legi. Acelaşi lucru l-a anunţat cu privire la un alt proiect de lege propus tot de UDMR-ist, care prevedea reabilitarea unor ansambluri de clădiri istorice din centrele oraşelor din România cu bani de la bugetul de stat. Proiectul a fost respins în urmă cu circa trei săptămâni. Pentru a trece, mai lipseau şase voturi, a precizat Cseke Attila.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Auleu..
Acum se ocupa de gunoae...Asta e cel care cu bass+boc a inchis 69 de sptale...Sa nu-l uitam oameni bun...!
Postat 26 Aprilie 2015, 07:30 de grigore
:))))))
Mai mahnit cred ca e Cseke ca a pierdut probabil si prima de lobby de la gunoierii din Oradea, alias Eco Bihor, alias Keviep Ungaria
Postat 24 Aprilie 2015, 12:32 de ferfeleaga
Unguri gunoieri istoriei
Oare de ce strang unguri gunoaie? Pentru ca se recunosc in ele si rudele lor sunt mizeria si infectia. Oare de ce doar ei sunt "ecologisti" de la nenorocitul ala ce batea tobe pe sintetizator de are ora de ecologie la radio, actiunile magarilor de a strange ulei de prajit uzat pentru reteau MOL si culturile de rapita cu care fug la tara lor sa faca bioetanol. bai ce rima e azi pe mine. Gunoaiele se aduna in lume si capitala lor e la Budadinpesta!
Postat 24 Aprilie 2015, 09:42 de tzopunpecamp
E pe calitate nu pe cantitate !!!
Mai ales la parlamentarii UDMR !!!
Postat 23 Aprilie 2015, 18:55 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON