URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2014, 17:46

Cristian Puşcaş: PDL va "încerca să coaguleze o majoritate" împotriva mutării Muzeului în Cetate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderul organizaţiei locale a PDL, Cristian Puşcaş, a declarat joi că democrat-liberalii sunt împotriva proiectului de relocare a Muzeului Ţării Crişurilor în Cetatea Oradea, motivând că este "o soluţie absurdă". Puşcaş a declarat că "PDL nu va negocia nicio soluţie de compromis şi va încerca coagularea unei majorităţi necesare respingerii acestui proiect".

Întrebat ce formaţiuni vor încerca PDL-iştii să atragă de partea lor, atât în Consiliul Judeţean, cât şi în Consiliul Local, acesta a afirmat că este vorba despre UDMR, care, în opinia lui Puşcaş, şi-ar dori eliberarea Palatului Baroc cât mai repede - lucru care nu s-ar întâmpla în cazul mutării MŢC în Cetate - şi PSD.

"Mizăm pe colegii din UDMR, care sunt direct interesaţi în ceea ce priveşte clădirea Palatului Baroc. Ne bazăm pe nevoia lor de spaţiu acolo. În al doilea rând este vorba despre cei din PSD, pe care vom încerca să-i facem să înţeleagă inoportunitatea acestei idei. Credem că toată lumea are de suferit în urma acestui proiect, căci ar însemna 5 ani de amânare până la finalizarea noului muzeu", a afirmat consilierul local Cristian Puşcaş.

Întrebat cum comentează, în acest context, faptul că viceprimarul Ovidiu Mureşan a ieşit recent în conferinţă de presă alături de primarul Ilie Bolojan, susţinând proiectele municipalităţii, preşedintele PDL Oradea a afirmat că asta n-ar trebui să-l împiedice pe viceprimarul PSD-ist să se opună unei idei inoportune. "Şi noi susţinem proiectele benefice ale oraşului. Nu văd o incompatibilitate între faptul că viceprimarul Mureşan susţine proiectele municipalităţii şi faptul că dânsul va vota sau nu va vota proiectul Muzeului", a precizat Puşcaş.

În cadrul conferinţei de presă, acesta a mai precizat că PDL este decisă să utilizeze "orice mijloc democratic pentru zădărnicirea intenţiilor enunţate de edilii liberali", de la petiţii online, până la sesizarea organismelor naţionale şi internaţionale, iniţierea unor consultări populare (referendumuri) privind oportunitatea implementării acestui proiect sau chiar demiterea celor care "îl susţin abuziv pe agenda publică".

Ca să-şi sublinieze poziţia împotriva mutării Muzeului în Palatul Princiar, Puşcaş a enumerat argumente precum faptul că fluxurile de circulaţie din Cetate nu permit adaptarea spaţiilor acesteia pentru un Muzeu de aceste dimensiuni şi a precizat că, dacă totuşi s-ar încerca acest lucru, asta ar însemna distrugerea şi refacerea majorităţii finisajelor din Palatul Princiar.

Cristian Puşcaş a mai afirmat că nici argumentele financiare nu sunt în favoarea acestei mutări, căci ar fi nevoie de investiţii mari - care în opinia lui nici nu pot fi estimate - în modificarea Cetăţii, dar şi în adaptarea fostei Garnizoane pentru a găzdui sedii de instituţii, pe care PDL-istul le-a estimat la 750.000-1.000.000 de euro. "Vorbim de recompartimentări, remobilări, iluminat, curenţi slabi, etc", a spus acesta.

Acesta a făcut referire şi la "eventualele penalizări" pe care finanţatorul european le-ar putea impune municipalităţii pentru schimbarea destinaţiei spaţiilor din Cetate. "Poziţia PDL este cât se poate clară şi univocă: susţinem instalarea şi funcţionarea MŢC în clădirea fostei Garnizoane şi suntem de părere că finalizarea lucrărilor şi inaugurarea noului sediu al muzeului trebuie să se întâmple cât mai repede, în folosul şi spre binele tuturor", a adăugat preşedintele PDL Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Legislatie PATRIMONIU
Asa cum scrie în Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil, republicata 2008 se prevede pedeapsa cu închisoare pentru “degradarea, aducerea in stare de neintrebuintare sau distrugerea unui bun cultural mobil clasat” (Art. 85). Aleşii locali sunt conştienţi de gravitatea şi posibilele urmări ale hotărârii de a muta Muzeul Ţării Crişurilor în cetate , unde inevitabil patrimoniul se va distruge în foarte scurt timp, cu toate cosmetizările care s-ar putea face clădirii cetăţii ? Ar fi cu conştiinţa împăcată ştiind că au hotârât cu bună ştiiinţă distrugerea patrimoniului cultural al acestui popor. In acelasi sens este si Legea muzeelor si a colectiilor publice nr. 311/2003, Art. 34: Constituie infractiune degradarea, aducerea in stare de neintrebuintare sau distrugerea bunurilor din patrimoniul muzeelor si al colectiilor publice si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda.
Postat 14 Martie 2014, 11:40 de Popescu Ioan
Mai putoi, treci in banca si taci!
Mai putoi de PDL, realocarea unei institutii tine de conditiile financiare si tehnico-institutionale de la un moment dat, de cele de oportunitate si legalitate! Ce te bagi in seama si faci din tema asta una politica, ca sa vorbesti neintrebat pe langa subiect!
Postat 14 Martie 2014, 10:27 de GG
Aniversare ... 9 ani Oradea si Crisana fara muzeu
DIN 2005 ORADEA nu mai are muzeu ...decat ocazional multumim express leprelor politice Tarle, Kiss si Popa si intereselor voastre murdare ... de a nu realiza muzeul si ne vrem oras turistic de talie nationala si europeana cu 2- 3 case memoriale.
Postat 13 Martie 2014, 21:15 de Johny B
HOTARAT cu CAPUL
Un vot NOMINAL al fiecarui CONSILIER LOCAL si JUDETEAN ar lamuri oradenii si bihorenii despre functionarea CL si CJ dupa modelul MAN!!!
Postat 13 Martie 2014, 18:12 de Adi Oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON