URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2014, 18:30

Cel mai mare ajutor de şomaj în Bihor: 1.800 lei lunar pentru un fost şef de resurse umane

În total, în 2013 în Bihor au fost înregistraţi 10.288 de şomeri, din care 4.414 femei, din care 5.039 indemnizaţi, ceea ce înseamnă că judeţul a avut o rată a şomajului de 3,67%, mai mică decât în anul precedent, când procentul era de 4,28%.

"Bihorul este pe locul VI în ţară în clasamentul celor mai puţini şomeri", a declarat Bekesi Csaba, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, într-o conferinţă de presă susţinută marţi.

Un fost director de resurse umane de la o firmă locală a fost cel care a încasat cea mai mare indemnizaţie de şomaj în cursul anului trecut: 1.800 lei pe lună. "Următoarea indemnizaţie mare a fost plătită unui fost angajat din domeniul financiar-bancar", a precizat Bekesi.

Şomeri în statistici

Potrivit conducerii AJOFM Bihor, o problemă e ponderea mare a şomerilor tineri, anul trecut fiind cuprinşi în evidenţe 2.278 şomeri sub 25 ani, adică 22% din numărul total al celor fără un loc de muncă. Totuşi, cea mai mare pondere în rândul şomerilor, 52% din total, o reprezintă persoanele între 30 şi 49 de ani.

O treime din şomerii bihoreni sunt absolvenţi de studii primare, în timp ce o zecime au absolvit studii superioare.

AJOFM Bihor a reuşit anul trecut să încadreze pe piaţa muncii 7.303 şomeri, precum şi 334 de proaspăt absolvenţi.

Interesant este că prea puţini şomeri au participat la bursele de locuri de muncă, iar şi mai puţini s-au angajat. Mai precis, doar 26% din locurile de muncă anunţate ca fiind libere la aceste evenimente au şi fost ocupate.

Reuşite şi nereuşite

AJOFM Bihor a reuşit ca în 2013 să dubleze numărul persoanelor angajate în localităţi aflate la distanţe de 50 kilometri de cele de domiciliu, de la 5 la 10 persoane, cei în cauză încasând astfel prime speciale de câte 1.000 lei. Alte 34 persoane s-au angajat schimbându-şi localitatea de domiciliu, motiv pentru care au primit de la AJOFM câte o primă de 3.500 lei.

Nereuşita instituţiei în anul trecut este, potrivit conducerii, că n-a reuşit să încadreze pe piaţa muncii decât un singur şomer care mai avea 3 ani până la pensionare. Pe de altă parte, 36 de bihoreni şi-au găsit prin AJOFM locuri de muncă în străinătate, cei mai mulţi, 19 la număr, fiind angajaţi în Danemarca.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
idioti
Cine a platit contributia.. voi de la biboreani????
Postat 22 Ianuarie 2014, 01:37 de prins
Bekesi Csaba e de la PSD sau de la PNL?
Sau e in pregatire UDMR in loc de PNL?
Postat 21 Ianuarie 2014, 19:13 de Lamp
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON