URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Aprilie 2017, 15:00

Bodea se apucă de cultură: Vicepreşedintele CJ critică prin presă activitatea subordonaţilor săi din Filarmonica Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Traian Bodea, rămas la cârma instituţiei după ce Pasztor Sandor şi Ioan Mang au plecat din ţară, a ţinut, luni dimineaţa, o conferinţă de presă bizară, cu prea puţine informaţii concrete, dar cu multe păreri.

Update: E tot aşa…

Tema anunţată a fost situaţia filialelor Bibliotecii Judeţene, despre care Bodea nu a prezentat nicio informaţie nouă. După cum se ştie, Primăria Oradea a trimis Bibliotecii o adresă potrivit căreia contractul de comodat pentru spaţiile din Piaţa 1 Decembrie, Decebal şi Dacia, expirat la 1 aprilie, nu va fi prelungit, aşadar spaţiile trebuie eliberate. Drept replică, Traian Bodea i-a trimis, în numele lui Pasztor Sandor, lui Ilie Bolojan o scrisoare în care critică decizia şi-i cere să scoată municipalitatea cărţile din aceste filiale dacă doreşte. 

Întrebat, luni, de reporterul BIHOREANULUI dacă este la curent cu discuţiile care ar fi fost purtate de primarul Ilie Bolojan şi preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, care s-ar fi înţeles să discute pe această temă şi să o rezolve fără să evacueze bibliotecile, Traian Bodea a spus că nu ştie despre existenţa acestora.

De la şef la şef

"Noi avem până acum o singură adresă, aceea care ne spune că nu prelungesc contractul şi să eliberăm spaţiile. Am dori un răspuns oficial din partea Primăriei dacă-şi menţin în continuare poziţia sau nu", a spus vicepreşedintele CJ Bihor, recunoscând, însă, că nici măcar n-a vorbit cu Pasztor Sandor înainte de a semna - şi în numele lui - scrisoarea pe care i-a trimis-o lui Ilie Bolojan şi a făcut-o publică.

După câteva zile de tăcere, reprezentanţii municipalităţii au anunţat, luni, prin vocea purtătorului de cuvânt Anca Sas, că filialele Bibliotecii nu vor fi evacuate, urmând ca primarul Ilie Bolojan şi preşedintele CJ Bihor, plecat acum în Italia, să discute sub ce formă şi ce condiţii. Astfel, în ciuda reacţiilor publice, Bodea va fi lăsat pe dinafară de la negocieri…

Nemulţumire bruscă

În partea a doua a conferinţei de presă, Traian Bodea a trecut la un atac la adresa activităţii Filarmonicii din Oradea, instituţie finanţată din bugetul CJ, despre care vicepreşedintele spune că nu este destul de "aproape de orădeni şi de bihoreni".

Culmea este că, din nou, Bodea a preferat să iasă întâi să-şi spună nemulţumirile în presă, zicând că este o temă la care s-a gândit "în ultimele zile", dar pe care n-a discutat-o cu angajaţii instituţiei de cultură care sunt în subordinea lui ori cu managerul acesteia, Todor Albert.

"Noi vom face un efort să eficientizăm cât mai mult activitatea Filarmonicii. Avem 113 persoane angajate, peste 70 de instrumentişi, circa 30 de persoane în cor, şi dorim să-i apropiem cât mai mult de orădeni, de bihoreni. Să-i scoatem inclusiv pe centru în aer liber. Am văzut acelaşi lucru în Viena, muzică decentă cântată în spaţiul public, care ajută farte mult şi poate fi un plus pentru turiştii şi vizitatorii Oradiei", a spus Traian Bodea.

"Să nu dăm salarii degeaba"

Acesta nu era la curent cu toate activităţile orchestrei şi corului Filarmonicii, însă a spus că are informaţii că nu toţi angajaţii de acolo îşi fac treaba şi lucrează câte 8 ore în fiecare zi.

"Consiliul Judeţean va avea pretenţia să fie cât mai vizibili şi cât mai aproape de bihoreni. Să dea concerte în Beiuş, Marghita şi în alte oraşe din judeţ. Să vedem concret că nu dăm nişte salarii pe degeaba. Un şef de partidă clasa I ia 6.559 lei salariul brut pe lună, un instrumentist clasa I ia 4.430 lei pe lună, iar un instrumentist clasa II câştigă 4.500 lei salariul brut. Cred că netul este la toţi peste 3.000 lei", a zis acesta.

Întrebat din nou de BIHOREANUL de ce n-a analizat în detaliu activitatea Filarmonicii şi de ce n-a purtat o discuţie măcar cu managerul instituţiei înainte să-i critice în presă, Bodea a răspuns aluziv. "Vă asigur că nu vorbesc în necunoştinţă de cauză. Niciodată. Dimpotrivă, nici nu spun tot ceea ce ştiu. Doresc o eficienţă mult mai mare a  activităţii instituţiilor de cultură pe care le avem", a zis acesta.

Nu ne-au cerut…

Contactat de BIHOREANUL, directorul Filarmonicii din Oradea, Todor Albert, a spus că salariile angajaţilor au crescut abia de la 1 februarie, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul personalului artistic din alte instituţii. De asemenea, acesta a spus că angajaţii merg în fiecare zi la repetiţii pentru concertul săptămânal de joi, în timp ce în zilele de vineri ţin concerte educative pentru elevi.

Todor s-a arătat surprins că instituţia primeşte critici prin presă şi spune că nu a primit până acum vreo cerere oficială din partea CJ Bihor de a organiza evenimente în aer liber. E drept, nici nu le-a iniţiat deoarece, spune el, acestea cer o logistică specială, şi necesită timp suplimentar de repetiţii.

Cât despre ieşirile în judeţ, Todor a mai arătat că Filarmonica de Stat Oradea se deplasează, de regulă de două ori pe an, în oraşe precum Marghita, Beiuş, Valea lui Mihai şi Săcuieni.

Filarmonicii de Stat din Oradea i s-a alocat anul acesta un buget de aproape 6,8 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
dorintele lui bodea
Cred ca Bodea ar vrea ca Filarmonica sa cinte si la serviciul funerar!
Postat 04 Aprilie 2017, 13:03 de andreimagheru
A tunat si I-a adunat!
Unul vrea sa deschida crasme in locul bibliotecilor, altul crede ca filarmonica e scoala de samba... Baiu-i ca astia nu sunt numiti, sunt alesi de bihoreni. Pe astia i-ati votat, cu astia defilati, ei va reprezinta!
Postat 04 Aprilie 2017, 12:42 de pinonel
un trio de risul lumii
Analfabetul asta, politruc de risul lumii, mai e inca vicepresedinte la CJ? Un trio de risul lumii pe acolo! Pasztor, Mang, Bodea!
Postat 04 Aprilie 2017, 09:07 de andreimagheru
trei culturnici
Saracul Bodea! Un culturnic! Sa se duca el sa cinte la partidul care l-a propulsat pe acest individ cu mentalitate de activist comunist. O rusine ca Bodea este in conducerea judetului. E drept. Ca nici cu Pasztor si Mang nu mi-e rusine!
Postat 03 Aprilie 2017, 17:22 de andreimagheru
@
Asata cu scolile "superioare" facute post politrucie se leaga de cultura !!! Culturalul aldeist habar nu are cu ce se consuma cultura ! Poate cultura de porumb sau fasole sa stie una alata !!! De rasul cur...cii ce le poate mintea aldeistilor locali..... si natonali !!! Nu are bani de praduit de la dracnea asa ca ce "gandi" ganditorul ??? sa o puna cu cultura ca e(pentru el ) un fel de bla, bla si se poate baga in seama poate il remarca oarecine de la "centru" Sa ne spuna acest politruc local de partea cui este in adunatura lui, alde cu moliceanu sau cu seful(fostul) lui, adica tradeaza sau nu ??? Astea ar trebui sa fie temele lui nu cultura ..... incultura lui !
Postat 03 Aprilie 2017, 16:38 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON