URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2016, 13:25

Soţii Coresi se apără în faţa studenţilor care îi vor demişi: Singura noastră greşeală este că cerem un nivel academic de pregătire

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce 12 studenţi au sesizat Senatul universitar privind activitatea a doi profesori de-ai lor, soţii Theodore Coresi şi Catarina Coresi Lal, cerând chiar ca aceştia să fie daţi afară pe motiv că nu îşi ţin orele cu săptămânile, îi ameninţă şi îi denigrează, profesorii susţin că sunt nevinovaţi.

Într-o informare transmisă BIHOREANULUI şi semnată de profesoara Catarina Coresi Lal, cei doi soţi susţin că nu ei sunt cei care chiulesc, ci studenţii.

"Studenţii nu au numai drepturi"

"În ceea ce priveşte prezenţa noastră la ore, există aprobarea decanatului ca aceste ore să aibă loc modular. Atâta timp cât alţi studenţi, colegi de an cu respectivii protestatari, au prezenţa completă, se pune întrebarea de ce ceea ce a fost posibil pentru unii nu a fost posibil şi pentru alţii", se arată în mail-ul transmis de Catarina Coresi Lal.

Pentru că locuiesc în Viena, cei doi soţi au primit acceptul să nu aibă un orar săptămânal, dar, spun ei, în zilele în care şi-au programat cursuri la Oradea le-au dat studenţilor libertatea să-şi aleagă singuri orele la care să vină. "Cu toate acestea, există studenţi care nu au nici măcar o singură prezenţă", mai susţine Catarina Coresi Lal.

Cât despre repertoriul despre care studenţii spun că era prea încărcat şi nu le era adus la cunoştinţă de la începutul semestrului, profesorii susţin exact contrariul: le-au dat pe mail tinerilor partiturile de la începutul semestrului, tocmai ca să-şi poată alege ce doresc să studieze.

Cei doi soţi susţin că nu şi-au ameninţat ori denigrat studenţii, ci doar i-au avertizat că sunt slabi pregătiţi înainte de examene: "Studenţii au nu numai drepturi, ci şi obligaţii. Din păcate, unii din ei nu sunt dispuşi să accepte acest fapt. Dacă un profesor nu mai are dreptul de a spune unui studenţi "dacă nu înveţi, nu vei trece la examen", în schimb studentul a cărui prestaţie este nulă are dreptul de a cere eliminarea profesorului din Universitate pe motiv că se simte "ameninţat", considerăm că am ajuns departe de ceea ce se doreşte a fi o universitate".

"Mai are profesorul vreun drept?"

Cât despre faptul că le-au spus studenţilor că absenţii de la întâlnirea din 12-13 mai nu vor intra în examen, deşi regulamentele Universităţii nu le permit dascălilor să refuze studenţii pentru o absenţă, profesorii spun că tocmai acele două zile erau programate cu recuperări pentru studenţii cu absenţe. Or, dacă aceştia au lipsit şi la recuperări, ar fi fost evident că nu au cum intra în examen.

Arătând că la clasa lor sunt şi studenţi excepţionali, premiaţi în Universitate şi în afara ei, soţii Coresi spun că "vina" lor este că au pretenţii pentru studenţi. "Singura noastră greşeală este că cerem un nivel academic de pregătire, conform statutului unei universităţi. Nu o facem pentru noi, nu o facem pentru bani (4 lei/oră brut), nu o facem pentru glorie. O făceam pentru ei", susţin cei doi profesori.

Ei mai spun că studenţii dovedesc că îşi doresc doar să ia diploma, fără bătăi de cap, şi să fie lăudaţi, fără să ofere şi ei un minim interes. "Este ruşinos ce se întâmplă! Mai are profesorul vreun drept?", se întreabă retoric profesoara Catarina Coresi Lal.

În urma sesizării făcute de studenţi, Senatul universitar a format o comisie menită să investigheze dacă faptele reclamate de tineri sunt adevărate. Pe de altă parte, examenul la care tinerii s-au plâns că soţii Coresi le-a refuzat accesul a avut loc săptămâna trecută, dar a fost susţinut de profesori înlocuitori, Theodore Coresi absentând din motive medicale.

Tabăra susţinătorilor

Pe de altă parte, luni BIHOREANUL a primit şi o scrisoare semnată de 14 foşti şi actuali studenţi ai Facultăţii de Arte, care le iau apărarea soţilor Coresi. 

"Cadrele didactice menţionate au avut în permanenţă o conduită profesională şi umană ireproşabilă. În zilele de curs au stat zi lumină să lucreze cu studenţii, mult peste program", se arată în scrisoarea studenţilor, care mai susţin că exigenţa dascălilor este normală, dat fiind că oricum nivelul studiilor muzicale de la Oradea este mai scăzut decât în alte centre universitare.

La fel ca soţii Coresi, tinerii îi acuză pe semnatarii reclamaţiei către Senat că de fapt ei sunt chiulangii şi că dascălii lor niciodată nu i-au ameninţat sau defavorizat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
rsp!
cel mai ok este sa dati un search pe Bihoreanul: "Coresi" si acolo veti gasi articolele respective, deoarece nu mi se permite sa le atasez
Postat 30 Iunie 2016, 15:49 de Alinuta
rsp!
Dansul nu este la prima abatere, nu stiu daca este legal faptul ca decanatul le-a permis sa lipseasca atata timp. Iar afirmatia "nu vii la cursuri, nu intri in examen!" e relativa. nici ei nu s-au prezentat la cursuri:)) cum pot sa ceara studentilor sa fie pregatiti la un nivel superior?????!!!! Facultatea de Arte nu este fara frecventa. Cei care nu sunt lamuriti..au atasate link-urile cu articolele din 2015 din care reiese clar ca "domnul" Coresi nu este un exemplu!
Postat 30 Iunie 2016, 15:45 de Alinuta
Auleuuuuuu
Din moment ce decanatul a aprobat ca orele sa se faca modular,degeaba se revolta stdentii!De fapt ei trebuie sa pregateasca f bine examenele ca sa treaca!Aceste cadre didactice sunt prea profesioniste ca sa intre in mizeria unor studenti care spera sa treaca cu scandal!Nu vii la cursuri ,nu intri in examen!
Postat 28 Iunie 2016, 14:04 de grigore
Hopa ca sare tandara arculetu
Dacă nu pentru bani pentru ce plm vin ca de fapt nu pre vin o fi făcând acte de caritate ceva de genul profesori in Oradea si locuiesc în Viena asta da treaba si mai cer si nivel academic superior îți dai seama le predă prin facebook vin când vor dacă vor da nu prea vor ca deh sunt mari artisti renumiți de talie mondiala ce naiba ii știe toată lumea . Hansel si gretel
Postat 27 Iunie 2016, 18:26 de sss
mai...mai
...Pentru carcotasi. Eu nu prea inteleg de ce vin cei doi tocmai din Viena.Pentru bani in nici un caz deoarece, quantumul in UO pentru cadrele asociate este de 4 lei ora (90 euro-centi) probabil jumate din salariul unei femei de servici. Cat despre studentii protestatari...cred ca avem un exemplar care a postat comentariile de mai jos. Atitudinea, exprimarea si gramatica spun multe si putin placute pentru Sorbonica de pe Petza.
Postat 27 Iunie 2016, 17:44 de Cleopard
cum e turcu si pistolul
Nu e ciudat ca toata nemultumirea studentilor a rabufnit in sesiune pentru ca nu au fost primiti la examen sau ca nu au fost promovati? De ce nu s-au revoltat dupa 2-3 saptamani in care nu s-au tinut orele pentru ca nu au invatat nimic? Daca treceau toti cu note mari era liniste si pace.
Postat 27 Iunie 2016, 17:40 de radu
Mosu si muza
... Cereți nivel academic ridicat si oferiți în schimb nimic luați salarii babane veniți când vor muschi voștri și sunteți și țări în clanță în mod normal la orice altă universitate ați fi luat un șut în fund da u oradea e întotdeauna altfel știm noi cum si de ce mai bine aduceati din Bahamas profesori să le predea prin teleportare.halal profesori pe bani studenților.
Postat 27 Iunie 2016, 17:28 de sss
500km
Chiar nu exista profesori, trebuie sa aduca de la 500 km distanta ? Era clar ca si-au facut rost de scutire medicala cand au lipsit, acum ca aveau reclamatie la activ. Cu orele tinute sambata cum ramane? E legal?
Postat 27 Iunie 2016, 16:04 de unul
MOSU
AUZI ...NIVEL ACADEMIC...HAI MAI MOSULE SCUTESTE NE...
Postat 27 Iunie 2016, 14:17 de ion
mosu
FOARTE TARE.MOSU ASTA STA CU FETITA ASTA IN VIENA SI FACULTATEA LE PLATESTE SALARIILE SI EI ISI FAC PROGRAM CUM VOR...NU LE E RUSINE.O UNIVERSITATE PLINA DE INFRACTORI,TOATE POSTURILE S AU VINDUT SI S AU DAT PRIN TRAFIC DE INFLUENTA.
Postat 27 Iunie 2016, 14:13 de ion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON