URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Septembrie 2016, 15:19

Mai multe facultăţi orădene încep anul universitar fără state de funcţii aprobate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul universitar 2016-2017 va începe la mai multe facultăţi ale Universităţii din Oradea fără ca statele de funcţii, adică documentele în care sunt enumerate posturile didactice şi titularii cursurilor şi în baza cărora cadrele didactice sunt plătite, să fie aprobate de Senatul universitar.

State greşite

Conform Legii Educaţiei, statele de funcţii sunt întocmite de departamente şi aprobate de Senat. Întrucât au găsit mai multe nereguli în întocmirea lor, în şedinţa de joi, senatorii au dat la refăcut mai multe state de funcţii. "Nu s-au aprobat acolo unde au fost posturi constituite cu încălcarea unor prevederi din Legea Educaţiei Naţionale şi Hotărârile Senatului", a declarat, vineri, pentru BIHOREANUL, preşedintele Senatului, Sorin Curilă.

Cea mai des întâlnită neregulă a fost alocarea unor discipline către anumite cadre didactice care nu aveau însă competenţe în respectiva specializare. De pildă, la Facultatea de Protecţia Mediului, o profesoară de matematică ar fi urmat să predea şi materii din domeniul zootehniei.

Astfel, au rămas cu statele de funcţii neaprobate toate departamentele facultăţilor de Protecţia Mediului, Construcţii şi Arhitectură şi Litere, respectiv un departament de la Facultatea de Arte, unul de la Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, unul de la Geografie, Turism şi Sport, unul de la Ştiinţe Socio-Umane, trei de la Medicină şi Farmacie şi Departamentul pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic.

Toate aceste departamente trebuie acum să refacă statele de funcţii şi să le retrimită Senatului universitar, care le va dezbate în şedinţa din luna octombrie. Dacă nu vor fi aprobate nici atunci, cadrele didactice din aceste departamente riscă să nu îşi primească salariile, întrucât acestea sunt acordate tocmai în baza orelor prevăzute în statele de funcţii.

În schimb, rămâne de văzut dacă directorii de departamente şi decanii se vor mobiliza să refacă rapid statele de funcţii, astfel încât fiecare dascăl să ştie clar ce are de predat, iar activitatea didactică din Universitate, care va debuta luni, să nu fie perturbată.

Atenţi la Teologie

O atenţie aparte au acordat senatorii şi statului de funcţii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, a cărei conducere a fost obligată de judecători să o reintroducă pe asistenta Adina Roşu. Femeia a fost dată afară din facultate în 2012, iar anul trecut a câştigat procesul intentat facultăţii, judecătorii stabilind că trebuie să-şi primească orele înapoi. Deşi a fost reangajată, femeia nu a fost introdusă pe statul de funcţii, astfel că un an de zile a fost plătită fără să fi predat măcar o oră.

Întrucât a făcut o plângere penală pentru nerespectarea sentinţei judecătoreşti, Roşu le-a transmis şi senatorilor din Universitate o scrisoare, prin care le cerea ca măcar de acum înainte să respecte hotărârea judecătorilor.

Astfel, pentru anul universitar 2016-2017, femeia a fost încadrată cu o normă de 11 ore pe săptămână, din care şase didactice, iar cinci de cercetare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Management de ”Sorbonica”. Ep: ”Sorbonica” lui ”George” și a mentorilor săi
I. ”Conform Legii Educaţiei, statele de funcţii sunt întocmite de departamente şi aprobate de Senat. Întrucât au găsit mai multe nereguli în întocmirea lor, în şedinţa de joi, senatorii au dat la refăcut mai multe state de funcţii. "Nu s-au aprobat acolo unde au fost posturi constituite cu încălcarea unor prevederi din Legea Educaţiei Naţionale şi Hotărârile Senatului", a declarat, vineri, pentru BIHOREANUL, preşedintele Senatului, Sorin Curilă. Cea mai des întâlnită neregulă a fost alocarea unor discipline către anumite cadre didactice care nu aveau însă competențe în respectiva specializare. De pildă, la Facultatea de Protecţia Mediului, o profesoară de matematică ar fi urmat să predea şi materii din domeniul zootehniei.” 1. ”Omul potrivit la locul potrivit!” Faptul că la FPM au fost, sunt şi, sperăm să nu mai fie, atât de multe nereguli se datorează şi managementului practicat, în timp, la această facultate. Şi tov. Vasile Bara știe cum au fost marginalizați, respectiv eliminați, unii profesioniști, pe motive ca: IQ mare, buzunar gol etc. Astăzi, probabil că sunt (şi) alte criterii. Evident, tot …corecte, imparțiale şi profesioniste. II. O analiză conformă şi imparţială care se impune pentru actualul ministru al educaţiei şi cercetării, dar şi pentru viitorul Prim-ministru al României: procentul prea mare de cadre provenite din fostele structuri bolșevice/poliţie politică, al urmașilor, neamurilor și colaboraționiștilor/”nepoatelor” acestora din ”Sorbonicile” patriei. ”Acoperite”, sau mai puţin ”acoperite”. Luarea de măsuri conforme, legat de acest aspect negativ, ar duce la o creştere semnificativă a calităţii învăţământului superior românesc, respectiv a gradului de integrare profesională a absolvenților acestuia. III. Apropo de ”George” de ”Sobornica” şi genialii săi: Mai duduie ”făbricuțele” de făcut diplome, ca cea de pe bdul Dacia, 30, et. V, unde locuiește unul dintre mentorii săi, Ovidiu, un fel de ”politruc-şef” la Geotermalul anilor ’90 şi prima decadă a sec. 21 (meserie moștenită, probabil, de la cel puțin unul dintre părinții săi), respectiv vecina sa, o ilustră secretară-şefă de facultate? PS. 1. Comentariu scris şi pentru studenții și masteranzii UO, cu respectarea prevederilor Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (ex: art. 11). 2. Si Oradea are dreptul la Sorbona/Oxfod-ul ei!
Postat 01 Octombrie 2016, 15:01 de stefan
dosare penale pentru rosca
Rosca baga in buzunar bani nemeritati. 25000 de euro fiinda s-a facut ca cerceteaza. Alo, DNA, se aude? Un nou dosar penal pentru Bungau si unul pentru Rosca!
Postat 01 Octombrie 2016, 14:02 de andreimagheru
normal
Normal ca statele sunt ilegale. Daca senatorii inconstienti in frunte cu numitii Curila si Pasca la cererea numitei Bogdan si a rectorului penal Bungau au cerut supranormarea. Niste nerusinati, niste nemernici! Rusine Bogda, Curila, Pasca, Bungau, Rosca! Iar tu, numte Macocian, cum mai vrei cercetare? Doar indemnizatiile sa iasa!
Postat 01 Octombrie 2016, 14:00 de andreimagheru
Demiteri necesare !!!
Hai domnule rector, fii serios si schimbai. Acesti decani si directori de departament si-au batut joc de procesul didactic, studentii urmand sa tina orele cu portarii, ca sa nu zic cu porcarii ...
Postat 01 Octombrie 2016, 11:05 de cantaretu
aproape genocid
e pacat ca toate aceste fapte sunt tratate doar prin prisma intereselor de clan si atunci cand se descopera o neregula fie o musamalizam urgent fie doar aratam cu degetul spre cineva fara a merge mai departe. Situatia prezentata este insa foarte grava cu repercusiuni asupra educatiei copiilor nostri! In fond, asa cum daca mergem la medic nu vrem sa fim tratati de un mecanic, nici cand ne trimitem copiii la scoala nu dorim sa fie „invatati” de niste persoane necalificate al caror principal merit este ca au intrat in sistem si de acolo nu mai ies, indiferent ce trebuie sa predea. Situatia, din pacate, este generalizata, se intalneste la mult mai multe departamente decat cele „depistate” si nu e de asteptat nici o „demonstratie de onoare”. Din pacate...
Postat 01 Octombrie 2016, 09:34 de CSM
Demonstratie de onoare
Domnule rector Constantin Bungau, demonstrati acum ca aveti onoare si inlocuiti decanii acestor facultati si directorii acestor departamente, care prin incompetenta lor au compromis statele de functii pentru noul an universitar, punand in pericol salarizarea unor oameni nevinovati!
Postat 01 Octombrie 2016, 00:19 de Renata
@Renata
Rosca nici nu stie, nici nu vrea. De invatat nu are chef ca e prea ocupat cu pipele prin curte, cu trasul sforilor in culise și cu fuga de responsabilitate. In schimb i-ar placea sa fie sef si mai mare. Nevasta-sa fara doctorat a ramas pe statele cuiva de functii?
Postat 30 Septembrie 2016, 18:10 de radu
Sugestie !
Domnule Rosca, intrebati-l pe domnul prorector Jurcut daca nu exact cu aceste facultati a avut si dansul probleme cand le respingea statele de functii prost intocmite.
Postat 30 Septembrie 2016, 17:37 de Renata
@ cercetas
Ai perfecta dreptate. Prorectorul responsabil cu invatamantul Marcel Rosca este urmasul ilustrului prorector Teodor Jurcut. Domnul Jurcut depaduchea timp de doua luni statele de functii din intreaga universitate. Pe unele state le intorcea la corectat si a patra oara. Deci domnule prorector Rosca, dumneata ar trebui sa fi zidul de care sa nu treaca ilegalitatile si incompetentele grase care compromit si blocheaza statele de functii. Asa cum facea respectabilul prorector Teodor Jurcut. Succes domnule Rosca!
Postat 30 Septembrie 2016, 17:30 de Renata
l-ati ponegrit pe Jurcut
dar prorectorul Rosca cu ce se ocupa, pentru ce ia un sac de bani? Nu era treaba lui sa verifice statele de functii si sa dea avizul? De cand se ocupa Senatul cu asa ceva? Cine stie cate state au mai scapat cu „oamenii nostri”!
Postat 30 Septembrie 2016, 16:56 de cercetas
Corect
Intreaba-l pe Peste, ca-ti explica el.
Postat 30 Septembrie 2016, 15:58 de cantaretu
Teorema impartirii cu Rest
Pai da,are dreptate profa de mate de la Prot.Med. ca refuza sa predea materie din domeniul zootehn. ,,ptr. ca noi stim ca 8:8 fac 1,dar un munte impartit la o capra nu stim cat face,nici o plapuma x 1 iepure nu stim cat face.Corect?
Postat 30 Septembrie 2016, 15:51 de Iness
Vai ș-amar
Facultatea de Protecția Mediului - facultatea lui Pește ... pește de prostituate.
Postat 30 Septembrie 2016, 15:48 de cantaretu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON