URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2014, 17:19

Elevii bihoreni, slabi la învăţătură: Note mici la toate examenele simulate

Inspectorul şcolar general Daniel Negrean a prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, analiza rezultatelor obţinute de elevii bihoreni de clasele a VIII-a, a XI-a şi a XII-a la simulările examenelor naţionale, adică Evaluarea Naţională şi Bacalaureat. "Rezultatele le apreciez ca fiind slabe spre medii", a declarat Negrean.

Matematica, bat-o vina!

Rata de promovabilitate la simularea Evaluării Naţionale în Bihor este de 48%. La limba română, 63% din elevii bihoreni au luat note peste 5, la limba maternă 69%, în timp ce la matematică doar 26%.

"Ne îngrijorează acest procent la matematică, care arată că abia un sfert din elevii de clasa a VIII-a din Bihor ar putea lua note peste 5 la examen", a declarat Daniel Negrean. În plus, puţini elevi au reuşit să smulgă câte un zece la examenele simulate: doar opt elevi bihoreni au luat nota 10 la română, 17 la matematică şi 5 la limba maternă. Statisticile IŞJ arată că fetele învaţă mai bine decât băieţii, dar şi că elevii din mediul urban au luat note mai bune decât cei de la sate.

În aceste condiţii, şeful IŞJ a cerut inspectorilor de specialitate să identifice cauzele care au dus la aceste note mici. "La matematică se datorează în special dificultăţii subiectelor. Au fost subiecte mai grele decât cele din vară, de la examen", a precizat Negrean.

În plus, la unele şcoli din nordul judeţului, elevii au luat note mici la toate disciplinele. "Acolo avem o problemă cu înţelegerea limbii române", a explicat şeful IŞJ. Cum n-au înţeles ce li se cerea, elevii n-au reuşit nici să rezolve subiectele. Drept urmare, profesorii de aici trebuie acum să muncească mai mult la predarea limbii române.

Cele mai bune rezultate din judeţ le-au obţinut elevii de la Liceul German (promovabilitate 100%), Colegiul Naţional Emanuil Gojdu (98,48%), Liceul Betel (97,92%), Liceul Ady Endre (87,72%), Şcoala nr. 1 Butani (87,50%), Şcoala nr. 1 Balc (87,10%), Colegiul Naţional Avram Iancu (86,36%) şi Colegiul Naţional Mihai Eminescu (86,05%).

La polul opus se situează şcolile unde nici măcar un elev n-a luat media 5 la simularea Evaluării Naţionale: Şcoala nr. 1 Urviş de Beiuş, Şcoala nr. 1 Petreu, Şcoala Benedek Elek Cetariu, Şcoala nr. 1 Cheresig, Şcoala Iosif Vulcan Holod, Şcoala Mădăras, Liceul Tehnologic Cadea, Şcoala Dr. Balasi Jozsef Curtuişeni, Şcoala nr.1 Văşad, Şcoala nr. 1 Otomani, Şcoala nr. 2 Adoni şi Şcoala nr. 3 Galoşpetreu.

Dezastru şi la Bac

La simularea Bacalaureatului la clasa a XI-a, 40% din elevi au luat note peste 5 la limba română, 64% la limba maternă şi doar 33,5% la proba obligatorie a profilului, adică matematică sau istorie. Îngrijorător este că la Colegiul Tehnic Andrei Şaguna, Liceul Tehnologic George Bariuţiu, Liceul Tehnologic Agroindustrial Tamasi Aron, Liceul Ioan Bococi Oradea şi la Liceul Cadea niciun elev nu a luat măcar nota 5 la limba română.

Potrivit lui Negrean, o surpriză neplăcută se regăseşte şi la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, unde doar 52% din elevii de clasa a XI-a au luat note peste 5 la matematică.

La clasa a XII-a, notele de la simularea Bacalaureatului sunt ceva mai mari, dar tot proaste: 52% din elevii bihoreni au luat măcar 5 la limba română, 76% la limba maternă, doar 39% la proba obligatorie a profilului şi 56% la cea la alegere.

Printre liceele cu note mari la simulare se numără, ca şi la examenele reale, Liceul Emanuel, Liceul Szent Laszlo, Liceul German, Colegiul Gojdu, Liceul Aurel Lazăr, Liceul Onisifor Ghibu şi Colegiul Eminescu.

Şeful IŞJ Bihor este convins că vina pentru notele mici nu o poartă doar elevii. "Nu cred că un elev care ştie să rezolve un subiect nu o face doar pentru că notele nu se trec în catalog", a spus Negrean, care le-a cerut inspectorilor de specialitate să verifice în şcoli cum li se predă elevilor şi cât ştiu aceştia. "Eu mă întreb dacă un profesor dintr-o clasă în care nu a promovat niciun elev merită calificativul foarte bine", a mai spus inspectorul general.

Pe de altă parte, Negrean mai spune că nu există o corelare între nivelul real al elevilor şi subiectele care se dau la examene, adică subiectele sunt prea dificile în raport cu ce li se predă elevilor la ore. Tocmai din acest motiv, inspectorul general nu exclude ca la examenele reale din vară subiectele primite de elevi să fie mai uşoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Mda, ramane cum am stabilit
Dar parintii, oare, nu au nici o vina, cat de cat? Iar copii au doar drepturi, obligatii zero? Ciudata logica aveti domnilor, as putea zice chiar sovietica, dar, ar trebui apoi sa va explic cum e "aia", si vorba unora din reclame, "n-ai cu cine, domnule, n-ai cu cine, niste tarani".
Postat 21 Martie 2014, 10:45 de Merlin from Berlin
profesori
Da, este mult mai usor sa dam vina pe copii. intrebarea este De ce nu invata copiii ? Va rog sa va uitati si la incompetentii care sunt in scoli. Eu nu acuz toti profesorii pentru ca sunt si profesori de nota 10 dar sunt prea putini. Copiii trebuie sa aiba pe cineva care sa ii ghideze; de asta existam noi, adultii !
Postat 20 Martie 2014, 11:54 de eu
oare de ce
materiile sunt multeest ,elevii nu tin pasul iar o problema sunt si profesorii.Cand au loc examenele de titularizare notele sunt dezastroase avem prof cu note de 2 si 3 iar aceea ne educa copiii.Acest aspect nu l ia nimeni in considerare e mai usor sa dam vina pe copii.
Postat 19 Martie 2014, 19:51 de un parinte
SCHIMBATI-I
SCHIMBATI-L PE NEGREAN
Postat 19 Martie 2014, 19:45 de profu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON