URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 August 2016, 13:08

Monumente cu faţă nouă: O parte din faţada palatului Moskovits Miksa a fost finalizată (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care au trecut în ultimele zile pe Corso au avut o surpriză plăcută. Unul dintre palatele cu cele mai impresionante detalii, Moskovits Miksa, are o parte din faţadă reabilitată.

Impozanta clădire, la parterul căreia funcţionează de mulţi ani o frizerie, s-a dezvăluit în faţa trecătorilor în nuanţe plăcute de albastru. "Până în acest moment au fost executate lucrările de consolidare a şarpantei, lucrările de tinichigerie la nivelul aticului, au fost refăcute şi recondiţionate toate elementele decorative, aticurile şi ancadramentele faţadei principale dinspre Parcul Traian, unde faţada a fost dezvelită parţial. Au fost finalizate balustradele balcoanelor, tencuielile şi zugrăvelile, fiind realizate aproximativ 35% din lucrări", se arată într-un comunicat al Primăriei Oradea, transmis marţi.

Muncitorii firmei Abed Nego sunt cei care efectuează lucrările, valoarea contractului fiind de aproape 735.000 lei. Ei au început munca în ianuarie 2016 şi au termenul de finalizare în iulie 2017.

Comunicatul Primăriei mai arată că şi restul lucrărilor de reabilitare a faţadelor clădirilor din centrul istoric realizate în parteneriat cu municipalitatea sunt în grafic.

La Palatul Poynar (strada Nicolae Grigorescu nr. 6), unde muncitorii firmei Constructorul Sălard au contractat lucrări de reabilitare a faţadei şi a casei scării, respectiv de înlocuire a învelitorii la acoperiş, muncitorii au finalizat faţadele exterioare. Văzând însă că betonul planşeului este foarte deteriorat, constructorul şi proprietarii au decis şi înlocuirea acestuia, la fel cum au constatat că este necesară refacerea canalizării curţii interioare, deoarece este obturată, iar apele pluviale provenite de la acoperiş pătrund în subsolul imobilului, punând în pericol stabilitatea acestuia. Lucrările, în valoare de 431.000 de lei, au termen de finalizare în luna septembrie a acestui an.

La Palatul Stern (strada Republicii nr. 10 şi nr. 10/A), a fost reparat acoperişul pe latura de pe Mihai Eminescu şi au fost recondiţionate turnuleţele de pe latura spre Corso. "De asemenea, sunt în execuţie lucrări de reparaţii pe faţada clădirii situată pe str. Mihai Eminescu, unde au fost refăcute tencuielile. În prezent este în curs de finalizare ultimul strat de tencuială, urmând să se treacă la lucrările de vopsire a faţadei. Totodată, se execută lucrări de recondiţionare la ferestre şi la soclu, soclul fiiind refăcut în proporţie de 90%", informează Primăria. Aceste lucrări sunt executate de Constructorul Sălard, contra sumei de un milion de lei şi cu termen de execuţie februarie 2017.

La clădirea de la intersecţia străzii Republicii nr. 13 cu Parcul Traian, şi ea în proces de reabilitare, muncitorii firmei Chintoflor au terminat de tencuit faţada, iar pe latura spre Mihai Eminescu şi de vopsit, au refăcut ornamentele şi au reparat şarpanta. "În prezent se lucrează la faţada de pe strada Republicii, urmând a fi înlocuită tâmplăria veche din lemn cu tâmplărie din lemn stratificat cu geam termopan. A fost executată tencuiala grosieră pe o lungime de 38 de metri şi s-au refăcut ornamentele în proporţie de 40%", se arată în comunicatul Primăriei. Termenul de execuţie este februarie 2017, iar valoarea lucrărilor de 559.000 de lei.

Toate aceste clădiri au fost incluse în programul Primăriei de reabilitare a faţadelor din centrul istoric, în cadrul căruia administraţia locală face proiectele tehnice şi le oferă proprietarilor un grand de 20% din valoarea lucrărilor, dar şi finanţăr rambursabile pe 5 ani pentru diferenţa de costuri. Prin acelaşi mecanism au fost reabilitate faţadelor clădirilor din Piaţa Unirii nr. 5, Independenţei nr. 3, Dunării nr. 2, Casa Armatei, Republicii nr. 11 şi Republicii nr. 33. De asemenea, în program este cuprins şi Palatul Apollo, dar şi clădirile de pe strada Vasile Alecsandri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@BlackCrow
Au obosit de la atata munca saracii de ei.
Postat 04 August 2016, 23:16 de outernational
Orasul hepatită
O asa obsesie bolnava pentru galben nu am vazut de cand mama m-o facut.
Postat 03 August 2016, 22:34 de outernational
Miscati-va mai repede si mai bine ca se darama centrul pe noi, hotilor!
Bine ca avut atata creier sa nu o vopsesca si pe asta in culoarea diareei.
Postat 03 August 2016, 21:42 de outernational
Acum de ce nu se lucreaza?
Schela de langa Palatul Moskovits a fost demontata si luata. De ce nu se continua lucrarile? Cum se va respecta termenul daca acum s-au oprit? Vor urma explicatiile cum timpul nefavorabil?
Postat 03 August 2016, 19:05 de BlackCrow
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON