URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iulie 2015, 16:13

Amenzi uriaşe pentru nerespectarea legislaţiei împotriva incendiilor: Cel puţin 20.000 de lei pentru construcţiile fără aviz de securitate!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana atrage atenţia bihorenilor, în special deţinătorilor de obiective ce se supun procesului de avizare şi autorizare din punct de vedere al securităţii la incendiu, că s-au mărit considerabil amenzile pentru cei care nu respectă legislaţia. 

Noutatea vine odată cu modificarea şi completarea Legii  nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor. „Astfel, dacă valoarea minimă a amenzilor prevăzute de Legea nr. 307 din 12.07.2006  privind apărarea împotriva incendiilor, era cuprinsă între 100 şi 500 lei, iar valoarea maximă între 5.000 şi 10.000 lei, potrivit modificărilor şi completărilor aduse de Legea nr. 170 din 29.06.2015, pragul minim al sancţiunilor contravenţionale s-a majorat la intervalul cuprins între 500 şi 1.000 lei, iar valoarea maximă a fost stabilită între 30.000 şi 100.000 lei”, arată un comunicat al ISU.

Conform  noilor reglementări, constituie contravenţii şi se sancţionează:

- “cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei:

a) începerea lucrărilor de execuţie la construcţii şi amenajări noi, de modificare a celor existente şi/sau schimbarea destinaţiei acestora, fără obţinerea avizului de securitate la incendiu;

b) punerea în funcţiune a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare şi/sau s-a schimbat destinaţia acestora, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu;

 c) nerespectarea cerinţelor care au stat la baza emiterii avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu ce impun pierderea valabilităţii acestora;”

- “cu amendă de la 30.000 lei la 100.000 lei şi oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, ca sancţiune contravenţională complementară, pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi, potrivit criteriilor stabilite prin hotărâre a Guvernului.”

O altă noutate este, la articolul 43, prevederea că, dacă organele de control au dispus oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, „constituie infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi şi se pedepseşte potrivit art. 348 din Codul penal”.

Totodată, potrivit noilor reglementări, la recepţia la terminarea lucrărilor de construcţii, investitorii au obligaţia să solicite în scris şi să includă în comisia de recepţie, în calitate de membru, o persoană desemnată de inspecţiile de prevenire din cadrul inspectoratelor, pentru următoarele categorii de construcţii: “clădiri civile cu săli aglomerate, înalte, foarte înalte, din categoria de importanţă excepţională sau deosebită, de producţie şi/sau depozitare cu suprafeţe desfăşurate de peste 5.000 mp şi risc mare sau foarte mare de incendiu, centre comerciale cu suprafaţa desfăşurată de peste 2.500 mp, parcaje cu mai mult de 100 de locuri de parcare pentru autoturisme, clădiri de turism având capacitatea mai mare de 50 de locuri de cazare, spitale, cămine pentru copii şi bătrâni sau alte clădiri destinate persoanelor ce nu se pot evacua singure…”

„În vederea aplicării legalităţii în domeniul apărării împotriva incendiilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, recomandă tuturor deţinătorilor de obiective ce se supun procesului de avizare/autorizare din punct de vedere al securităţii la incendiu, luarea măsurilor necesare pentru conformare”, arată comunicatul ISU.

Citiţi textul integral al Legii 170/2015, pe site-ul ISU, www.isubh.ro - secţiunea Domenii de activitate- Inspecţia de Prevenire- Legislaţie Inspecţia de Prevenire!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Se aude la primaria Oradea ?
ISU Crisana ar face bine sa atraga atentia in special acelora care au incalcat si incalca,in mod regulat si cu buna lor stiinta orice reglementare legala.Este vorba de primaria Oradea condusa de Bolojan Ilie si Consiliul Local(masina de vot). Deci,el , Bolojan Ilie( inca primar de Oradea ) va face in continuare exceptie de la aceste reglementari, contraventii si sanctiuni.Ce ati putea sa-i faceti ? Ce i-a facut si Garda de Mediu sau APM Oradea,pentru nerespectarea Legii mediului( HG 1076/2004 si HG.1213/2006).NIMIC!Bulibasa e bulibasa, nu-i asa ?...pana vine DNA-ul.Dar,voi aveti o problema majora cu"infractorul" asta de cetatean contribuabil .. cu constructiile lui "ilegale",fara avize....Pana una alta,paraul Paris ii inunda numai pe pilosii lui Bolojan, patru la numar,cu declaratii pe proprie raspundere (!!!???)pe format tipizat,cu avizul ISU Crisana....toti veti da interviu la DNA,in curand.
Postat 13 Iulie 2015, 00:24 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON