URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iulie 2017, 17:53

A venit apa şi i-a luat! Trei copaci s-au prăbuşit pe şantierul de pe malul stâng al Crişului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei sălcii s-au prăbuşit, vineri, pe şantierul lucrărilor de reabilitare a malului stâng al Crişului Repede şi există riscul ca şi alţi arbori să aibă aceeaşi soartă.

La apelul muncitorilor firmei Repcon, care execută lucrările, pe şantier s-au dus mai mulţi angajaţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, inclusiv directorul Dorel Dume.

"A crescut semnificativ debitul Crişului Repede, iar apa a spălat aluviunile depuse de-a lungul anilor pe lângă zidul de sprijin, aluviuni în care îşi aveau rădăcinile şi aceşti copaci", a declarat purtătorul de cuvânt al ABA Crişuri, Anca Mihociu, vineri, pentru BIHOREANUL.

Mihociu a mai precizat că rădăcinile acestor sălcii nu sunt foarte solide, dat fiind că toţi copacii din zonă s-au dezvoltat spontan pe lângă zidul de sprijin. În mod cert, însă, şi săpăturile pentru amenajarea viitoarei promenade le-au slăbit rezistenţa.

Debitul Crişului a crescut din pricina lucrărilor de uzinare făcute de Hidroelectrica. Nivelul apei mărit a făcut ca şi drumul industrial folosit de Repcon la lucrările de amenajare să fie complet inundat şi impracticabil.

Potrivit lui Mihociu, este foarte probabil ca şi alţi copaci care încă sunt în picioare de-a lungul zidului de sprijin să ajungă la pământ. "Ei au rădăcinile în acest strat de aluviuni care va trebui curăţat, deoarece este depus pe zidul de sprijin. Or, zidul de sprijin trebuie recondiţionat", a precizat Mihociu.

Aceasta a respins ideea că ABA Crişuri îşi doreşte tăierea copacilor din zonă, precizând că lucrările de consolidare a zidului de sprijin sunt absolut necesare, pentru ca râul Crişul Repede să nu inunde oraşul.

De la demararea lucrărilor pe malul stâng al Crişului, în urmă cu o lună, ecologiştii orădeni au acuzat că autorităţile distrug deliberat această zonă verde, doborând arborii. Chiar în această săptămână, Centrul Regional de Supraveghere Ecologică "Munţii Apuseni" a cerut public Prefecturii Bihor să verifice dacă pe şantier se respectă acordul de mediu eliberat în 2010 şi în care nu se face nicio referire la toaletări de arbori.

Preşedintele CRSE, Florin Budea, a postat, miercuri, pe contul său de Facebook, mai multe fotografii care arată cum muncitorii încarcă în camioane un trunchi de copac doborât.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Plantări, plantări, plantări!
Lucrările de consolidare nu le contest. Din păcate este inevitabil și faptul că o parte din copaci vor fi doborâți. Ceea ce însă consider inacceptabil este că după aceea nu este refăcută zona verde! Se fac plantări extrem de puține, de o calitate îndoielnică și se neglijează complet îngrijirea! De exemplu zona dintre Criș și aquaparc: copacii mari și viguroși au fost măcelăriți și acum totul e "pustiu"!
Postat 22 Iulie 2017, 19:14 de BlackCrow
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON