URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2016, 18:40

Habitat pentru Umanitate Beiuş a sărbătorit 20 de ani de existenţă şi a primit donaţii de zeci de mii de euro (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Membri ai asociaţiei, voluntari şi alţi invitaţi au sărbătorit, sâmbătă seară, 20 de ani de existenţă ai Habitat pentru Umanitate Beiuş, printr-o seară de binefacere care a cuprins mai multe momente artistice precum un recital de colinde, un mic spectacol de teatru şi un moment cu muzică de petrecere.

În total, la restaurantul Paradise din Beiuş s-au adunat 200 de invitaţi, scopul evenimentului fiind strângerea unor sume de bani pentru construirea "Casei de Paşti" din 2017 de care va beneficia o familie cu doi copii din Beiuş.

Colinde şi teatru

"În cadrul acestui an aniversar, cina de binefacere este primul eveniment Habitat dintr-o serie pe care dorim să le organizăm până la finalul lui 2017. Vom găzdui proiecte precum "Ziua porţilor deschise", când vom avea uşile organizaţiei larg deschise tuturor celor care doresc să afle mai multe despre noi. Ne vom bucura şi de evenimente de construcţie care au devenit  tradiţie în cadrul asociaţiei, precum "Casa de Paşti" sau "Femeile construiesc"", a spus Nicoleta Degău, preşedintele asociaţiei.

Dat fiind că Habitat este o asociaţie creştin-ecumenică, programul a debutat cu o rugăciune, după care copiii din cartierul Habitat au susţinut un program de colinde. Iniţiatorul ONG-ului în România, Adrian Ciorna, a povestit apoi despre perioada de început a organizaţiei cu frământările şi provocările ei.

O surpriză a venit de la trupa de teatru "Re-Open Theater" din Beiuş coordonată de Ana Florea, beneficiară a unei locuinţe Habitat, care a adaptat basmul lui Andersen "Fetiţa cu chibrituri" la realitatea şi greutăţile pe care le trăiesc familiile în nevoie de o locuinţă decentă, sigură şi sănătoasă până să beneficieze de sprijinul Habitat. Apoi, invitaţii au asistat la un momentul artistic al tarafului "Dor Bihorean" coordonat de prof. Remus Lazea, fost vicepreşedinte al Habitat Beiuş.

O seară de 7.000 de euro

Atmosfera a fost încinsă de Lucian Cremeneanu, maestrul de ceremonii, care i-a provocat pe participanţi să liciteze cât mai mult lucrările de artă donate de 14 artişti din zona Beiuşului şi o minge de tenis semnate de Simona Halep.

Au fost extrase la tombolă cele 44 de premii oferite cu generozitate de sponsorii evenimentului ce au constat în cozonaci, prăjituri asortate, ornamente de Crăciun, vouchere la Salonul de înfrumuseţare Daniela, calendare de perete, produse cosmetice, periferice pentru calculator, echipamente de protecţie şi un telefon mobil cu abonament gratuit pe un an oferit de Digi. Tortul aniversar sponsorizat de cofetăria Bridge a fost şi el pe măsura întregii seri reprezentând simbolic activitatea Habitat. Compania Desira, gazda evenimentului de la restaurantul Paradise, a susţinut întreg evenimentul pe cheltuiala proprie.

Printre participanţi s-au aflat numeroşi oameni de afaceri, o parte din artiştii care au donat lucrări, consilieri locali, primarul Petru Mlendea, viceprimarul Ovidiu Dăescu, precum şi deputatul Bogdan Gheorghe. Potrivit organizatorilor, la finalul serii, se stânseseră deja peste 7.000 euro, dar cu angajamentele asumate de câţiva dintre participanţi suma se va apropia de 10.000 euro. 

Ajutor de la… Bunul Samaritean

La sfârşitul licitaţiei a intervenit o surpriză de care nu ştiau nici organizatorii: preşedintelui Habitat, Nicoleta Degău, şi directorului executiv, Mircea Jurcan, le-a fost înmânat din partea lui Adrian Ciorna, în prezent preşedinte al asociaţiei Bunul Samaritean din Beiuş, un contract de parteneriat şi finanţare în valoare de 50.000 euro.

"Am hotărât să vin cu un dar special la aniversarea acestor 20 de ani ai asociaţiei pe care am format-o în 1996. Vin cu un dar la ziua celor dragi. Cei 50.000 euro sper să fie un bun start pentru următorii 20 de ani ai Habitat Beiuş spre slujirea celor în nevoie de un adăpost, a celor ce suferă de lipsa unui cămin decent", a spus Adrian Ciorna.

Dacă în acest cadru Bunul Samaritean finanţează şi oferă suport, Habitat pentru Umanitate va implementa proiectele agreate de părţi. Ciorna a anunţat şi proiectul său personal pe 2017: nu mai puțin de 50 de case construite şi 50 de burse acordate elevilor meritorii de liceu, respectiv câte una pentru fiecare an de viaţă din cei 50 pe care îi va aniversa anul viitor.

Sponsorii evenimentului caritabil au fost 14 artişti din zona Beiuşului: Alexandra Chiriac, Andrei Mezei, Angela Szabo, Claudia Oros, Daniel Dan, Elena Bissinger, Gheorghe Tirla, Ieronim Moruţ, Ludmilka Locse, Mariana Oros, Marius Boc, Mircea Brânda, Stela Vesa şi Turor Frâncu.

Înfiinţată la sfârşitul anului 1996, până în prezent Habitat pentru Umanitate Beiuş a ajutat mii de oameni să beneficieze de condiţii mai bune de locuit, din care 300 de familii sunt beneficiare ale unor locuinţe noi.

Acest lucru a fost posibil cu sprijinul a aproape 10.000 de voluntari, cu implicarea autorităţilor locale din cele 24 de localităţi unde a derulat proiecte, cu ajutorul zecilor de companii susţinătoare şi a altor numeroşi actori sociali care au pus umărul la dezvoltarea asociaţiei ajunsă azi la maturitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON