URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 August 2012, 15:08

Autostrada din avion: Tronsonul Borş-Suplac, "cea mai mare batjocură la adresa banului public" (VIDEO)

În ciuda promisiunilor făcute de autorităţi, că vor continua lucrările la Autostrada Transilvania, un cititor al BIHOREANULUI arată că lucrurile sunt departe de a fi aşa, după un tur făcut vineri cu avionul pe tronsonul 3C al acesteia, de la Suplacu de Barcău la Borş.

"Cred că o mediatizare cat mai largă ar fi benefică pentru a evidenţia cea mai mare batjocură la adresa banului public din 1989 şi până astăzi. Pe lângă faptul că autorităţile nu şi-au ţinut promisiunea de a relua serios lucrările anul acesta, punctele aflate în stadiul cel mai avansat se degradează pe zi ce trece", arată Paul B.

Filmarea, de 17 minute, prezintă peisajul locului dar şi şantierul Autostrăzii Transilvania, pe care - în majoritatea sa - nu se vede urmă de muncitori şi utilaje.

Paul semnalează, între altele, şi că în unele locuri apar surpări ale terasamentelor (minutele 5:16, 5:28, 5:48 în filmuleţul realizat de el) sau că armăturile pilonilor nefinalizaţi sunt în continuare neprotejate, favorizându-le ruginirea, iar unele structuri de beton sunt efectiv inundate. Cititorul arată şi că "au apărut câteva puncte noi în care se lucrează timid la structuri înspre Biharia".

După cum se ştie, autorităţile au anunţat în repetate rânduri că lucrările vor mege înainte pe tronsonul 3C al Autostrăzii, în Bihor, inclusiv actualul ministru al transporturilor Ovidiu Silaghi confirmând acest fapt.

Mai mult, potrivit unui document guvernamental citat de Mediafax anul trecut, circulaţia auto pe tronsonul de autostradă Suplacu de Barcău-Borş, în lungime de 64 kilometri, urma să fie deschisă anul acesta în luna noiembrie, recepţia totală a lucrărilor fiind programată pentru 30 august 2013.

Proiectul Autostrada Transilvania a început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde euro, încheiat cu compania americană Becthel pentru construcţia unui traseu de 415 kilometri. După şapte ani de la lansarea proiectului, au fost finalizaţi doar 52 de kilometri

Contractul cu Bechtel a fost renegociat anul trecut, compania americană urmând să finalizeze doar două porţiuni din cele 8 ale autostrăzii. Bechtel se angaja atunci că va continua lucrările la tronsoanele Câmpia Turzii-Gilău şi Suplacu de Barcău-Borş, reprezentând 118 kilometri din cei 415 kilometri.

Traseul mai cuprinde şase secţiuni însumând 297 km, respectiv Braşov-Făgăraş (53 km), Făgăraş-Sighişoara (52 km), Sighişoara-Ogra (56 km), Ogra-Câmpia Turzii (36 km), Cluj Vest-Mihăileşti (24 km) şi Mihăileşti-Suplacu de Barcău (76 km).

Guvernul a avizat noul contract, care prevedea reducerea costului aferent lucrării cu 50%, la 6,9 milioane euro/km, şi permite scoaterea la licitaţie a tronsoanelor încă neîncepute.

Lucrările la sectorul Suplacu de Barcău-Borş au început în 2007. În acelaşi an, Bechtel a început să construiască peste râul Arieş cel mai mare viaduct al proiectului, în lungime de aproape un kilometru şi o înălţime de 23 de metri.

Vedeţi filmuleţul realizat de Paul şi pe skyscrapercity.com

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
multumim PSD, USD
Multumim din inima Nastase7case pentru contractul cu Bechtel ! Bine facut !!!
Postat 12 August 2012, 23:39 de s.
Excelent reportajul
Exlent reportajul, pe cind unul despre Romstrade Nadlac-Arad? Astia (guvernul) sunt ca lacustele , 1 usd la autostrada 15 mil euro in conturile lor. Nastase tine locuri libere linga tine , vin si astia de acuma la tine (reintregirea familiei)
Postat 12 August 2012, 21:10 de marian
@bobica
Cel mai mult se fură în USA, vezi afacerea Enron , Madox etc. etc. etc..... Dar pe sclavii ca tine, trebuie să-i ţinem într-o stare de neîncredere totală în forţele proprii şi în ţara lor. Pt asta trebuie doar denigrat, denigrat, denigrat.... Sau tre să fii vreun ungur prost ?!?....
Postat 12 August 2012, 20:53 de @bobica
Ca la noi in tara nu e la nimeni
Aici e tara in care se fura cel mai mult. Ce sa ne mai asteptam?
Postat 12 August 2012, 18:52 de Bobica
Nu este singura bataie de joc
Prezentul guvern a oprit lucrarile si la pasajul de pe centura Arad, la centura orasului Suceava, lucrarile pe cernavoda - murfatlar se oprescu din cauza neplatii constructurului, dar la bechtel primul lucru pe care l-a facut Silaghi cind a ajuns ministru a platit 98 mil lei, in conditiile in care bechtel nu a lucrat deloc anul asta. La Romstrade pe lotul Nadlac-Arad a platit in avans 22 mil euro ( mici astia nu lucreaza nimin) motiv pt. care EU ne acuza de deturnare de fonduri. Jaf la scara nationala.
Postat 12 August 2012, 17:46 de anton
Unde esti tu, Anca!
O fi avand vreo legatura cu corectia bugetara din zilele urmatoare cand se iau sume uriase de la transporturi, de la sanatate si invatamant, dar se dau la Aparare si Interne! Astept ca ministrul Ovidiu Silaghi sa-si dea demisia de onoare. Noroc ca Dusa a zis ca la Interne vor fi platite toate restantele. Apropo, nu era mai bine cand concurau Bolojan si Boagiu care termina mai repede podul? Ia uitati cum sta podul vechi Densuseanu in regimul Ponta! Ah, scuze , uitasem ca Basescu e de vina! Si Elena Udrea!
Postat 12 August 2012, 17:07 de talibanul portocaliu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON