URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2014, 21:09

Stăpânii de câini din Oradea: "Avem doar obligaţii, dar niciun drept!" (FOTO/VIDEO)

Dezbaterea încinsă, vineri seară, în sala mare a Primăriei Oradea, pe tema noului regulament pentru câinii cu stăpân din Oradea. La întâlnire au venit aproximativ 50 de stăpâni de câini din oraş, dar, lucru rar, şi doi preşedinţi de asociaţii din Ioşia care le-au spus jurnaliştilor prezenţi, de la bun început, că sunt împotriva iubitorilor de animale.

"Noi am amenajat un spaţiu verde lângă blocuri, iar câinii vin şi sapă toată iarba. Bineînţeles, îşi lasă şi fecalele peste tot, iar dacă îndrăznesc să-i spun ceva stăpânului, se ia de mine", a explicat Ioan Luca, preşedintele Asociaţiei 206 de pe strada Salcâmilor.

Fără subvenţie

În debutul dezbaterii, şeful de serviciu din cadrul Direcţiei Tehnice, Mircea Stejeran, le-a prezentat tuturor celor prezenţi, pe scurt, noul regulament. "Scopul regulamentului este reducerea numărului de câini fără stăpân de pe străzi", a spus Stejeran.

Drept urmare, toţi proprietarii de câini din Oradea sunt obligaţi să-i microcipeze, operaţiune care în Oradea a început deja din vara lui 2013, dar şi să-i sterilizeze. Scapă de sterilizare, însă, câinii care nu sunt metişi sau de rasă comună, iar acest lucru este prevăzut în carnetul de sănătate. Totuşi, niciun orădean nu va putea beneficia de reducere la sterilizarea câinelui, aşa cum Primăria vroia să ofere anul trecut. "Cel mai probabil, subvenţia la sterilizare va fi eliminată", a declarat directorul adjunct al Direcţiei Tehnice, Emil Benţan.

Mare de nemulţumiri

Apoi, iubitorii de câini au început să-şi prezinte obiecţiile. În primul rând, aceştia au arătat că li se pare exagerat să fie obligaţi să poarte cu ei, când ies cu câinii pe stradă, mătură, făraş, pungi şi mănuşi de unică folosinţă, cum prevede regulamentul, iar reprezentanţii municipalităţii le-au dat dreptate, arătând că vor impune fie mătură şi făraş, fie pungi şi mănuşi.

Pe de altă parte, stăpânii de câini din Oradea sunt nemulţumiţi că regulamentul îi obligă să predea cadavrele de câini Administraţiei Domeniului Public. "Dacă nu avem cimitir de animale, lăsaţi-mă să-l înmormântez la mine în curte", a spus o orădeancă.

Nemulţumit că ţarcurile amenajate de Primărie pentru câini sunt prea mici, necurăţate şi pline de noroi în zilele ploioase, orădeanul Constantin Ciopaş a cerut ca municipalitatea să amenajeze locuri pietonale unde câinii să poată fugi în voie. O altă orădeancă, Margareta Chirodea, a cerut însă ca Primăria să asigure un cabinet veterinar non-stop şi gratuit pentru toţi câinii oraşului.

O nemulţumire mare a stăpânilor de câini este faptul că regulamentul îi obligă să obţină acordul scris a două treimi din vecini, dacă vor să crească un câine în apartament ori în curţi comune. "Ce fac dacă am vecini care nu mă suportă?", a întrebat o orădeancă, însă fără să primească vreun răspuns. "Bine că altul are voie să aibă 5 copii, dar eu nu am voie să am un câine", a spus un alt orădean.

În plus, noul regulament dă voie asociaţiilor de proprietari să perceapă taxe suplimentare de la proprietarii de câini, ceea ce, din nou, i-a nemulţumit pe orădenii prezenţi la dezbatere.

"Fac ce vreau!"

În acelaşi timp, însă, iubitorii de câini au fost revoltaţi de orădenii care au invocat iresponsabilitatea stăpânilor de câini care nu curăţă după câinii lor. "Aveţi soluţie, puneţi mâna pe telefon şi sunaţi!", "Câinele îi lăsat de Dumnezeu!" au fost răspunsurile pe care le-a primit, însă pe un ton de ceartă.

Un alt orădean, care s-a prezentat ca fost stăpân de câine vreme de 14 ani, a spus că este deranjat de mirosul şi gălăgia făcută de cei 8 câini ai vecinului său, ceea ce, din nou, a născut nemulţumiri. "Pe proprietatea mea privată fac ce vreau!", au răspuns alţi orădeni.

În final, reprezentanţii Primăriei au garantat că vor ţine cont de părerile pertinente în realizarea formei finale a regulamentului. Înainte de a intra în vigoare, regulamentul va trebui aprobat de Consiliul Local.

Citeşte pe aceeaşi temă şi articolul "Iubitorii de câini au făcut apel la sentimentele funcţionarilor: "Fiţi umani, nu eutanasiaţi câinii!""

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
Proasta mama ai avut bai Liviule mateias
...asa ca nu ma mira comentariul tau cretin !
Postat 31 Ianuarie 2014, 15:59 de tudor
Oradea - salarii mici, taxe mari
Daca un caine ii face fericiti pe stapanii lui cine suntem noi sa ne impotrivim!? Fiecare e liber sa faca ce doreste: unii beau, altii fumeaza, unii injura si barfesc, altii au catei. @Consilieri si Primar: nu v-am ales ca sa ne faceti viata mai grea si adesea imposibila. Alte probleme nu aveti de rezolvat? Ati creeat locuri de munca, ati redus pierderile de 80% din reteaua de distributie a CET, ati ieftinit traiul oradenilor si le-ati crescut nivelul de trai si v-a ramas numai grija cainilor??? Si un idiot poate fi primar daca aduce bani la buget din scumpirea (dublarea!) biletelor si abonamentelor OTL, gigacaloriei, cresterea impozitelor, taxelor si inventarea altor biruri. Aveti ce face, nu va bagati unde nu va fierbe oala!
Postat 21 Ianuarie 2014, 08:54 de Tudor
obligatiile cainilor cu stapan
buna ziua. sunt o iubitoare de animale . am un bichon acasa pe care il scot cu lesa la plimbare .e adevarat ca nu curat dupa el. alta e problema. ce ne facem cu cei din cauza carora sa ajuns aici? adica acei stapani care au caine de paza si ii lasa pe strada si incearca sa te muste, nu poti ziua sa te duci sa iei ceva de la magazin k trebuie sa te aperi. daca ii spui proprietarului el a raspuns: k e vaccinat si are dreptul sa muste chiar dc este pe strada. MULTUMESC
Postat 20 Ianuarie 2014, 15:32 de alina
Esti un tampit acgiruu
Daca as fii in anturajul tau ,sigur mi-as cumpara un caine....
Postat 20 Ianuarie 2014, 15:24 de fara caine
dl
Ai dreptul sa taci , iubitorule de caini ! ha ha ha ...
Postat 20 Ianuarie 2014, 14:09 de caine
Punisher
ACGIRUU tu crezi ca oamenii isi cumpara caini pt ca nu au prieteni? Esti cam pampalau de fel ...
Postat 19 Ianuarie 2014, 23:36 de Punisher
Frustrati
Frustrati sunt toti posesorii de animale de companie! Nu-si gasesc companie printre oameni si atunci sunt bune si animalutel care suporta si iubesc neconditionat.Poti avea un caine , sa-l iubesti , sa-ti fie util ,fara sa facicaz de asta , ba sa mai si crezi ca esti mai grozav si mai bun decat ceilalti! Nu e firesc! E derapaj afectiv orice ati spune! Atat!!!
Postat 19 Ianuarie 2014, 22:49 de acgiruu 8
Suportaţi.!!!
-Îmi pare RĂU !!! Dar ce şi cum aţi votat la alegerile locale din luna Iunie 2012 asta avem !! Aşa că trebuie să suportaţi consecinţele "VOTULUI" !!
Postat 19 Ianuarie 2014, 16:33 de Cotrău.
Obligatii civice
Asa este. Ar trebui sa aveti la voi punga de plastic sa faceti curat dupa cainele pe care il plimbati si care se caca pe unde apuca. Asa ca lasati gargara.
Postat 19 Ianuarie 2014, 12:21 de xyz
Punisher
Liviu Mateas, nu ai vrea sa ne intalnim ? probabil nu ai fost altuit de multa vreme. Acuma sunt sigur ca o sa vii cu un raspuns de mare smardoi. Suntem oameni, superiori cainilor, din cauza asta trebuie sa avem grija de ei, la fel cum in anumite situatii si vremuri, ei au grija de noi (oameni)
Postat 19 Ianuarie 2014, 06:26 de Punisher
pt "domnul" Mateas
Liviu, Mateas sau cum te numesti, nu ca ar conta, este nimeni, esti un frustrat ieftin....fara valoare. Cand tu veimuri, nimeni nu va plange dupa tine.
Postat 19 Ianuarie 2014, 03:11 de Cara
Caninettes
Caninettes - saculeti ptr dejectiile cainilor - iata ce va trebuie.
Postat 18 Ianuarie 2014, 22:27 de Sissi Marc
Ce drepturi mai vreti ?
Hai sa va dam BANI, CA SA AVETI DREPTURI !!!!!!!!!! Un fel de alocatie lunara / patruped ! Daca se poate sa fie mai mare decat alocatia unui copil sau cosul zilnic al unui pensionar ! DATI-LE BANI SI ASTORA PT CA ALTFEL, IATA, STRIGA CA NU DREPTURI !!!!!!!!!!
Postat 18 Ianuarie 2014, 20:35 de $$$$$$$$$$$$$$$
pt liviu mateas
Asculta daca am o casa cu curte e meritul meu.Cat de inteligent poti fi ca sa afirmi ca un cadavru de caine polueaza panza freatica?Iar despre modul in care te exprimi la adresa celor ce detin caini spune totul despre IQ tau.E mare frustrarea ca nu ai si tu o casa cu curte?
Postat 18 Ianuarie 2014, 19:01 de florin
Pluto Lisa Mate-as
Cainele nu e la fel ca omul? Hai ca asta-i tare! Lasa aiurelile tale maniac-religioase, esti doar un mamifer rational, adica tot un animal ca si cainele, dar intelectual. LEGALIZATI DREPTURILE ANIMALELOR!
Postat 18 Ianuarie 2014, 18:28 de Bea
????
Bei CRETINULE LIVIU MATEIAS, sant sigur ca nu-i platesti TU pensia!!!! Daca o are a contribuit o viata ...Avand in vedere modalitatea ta de a te exprima...ma duce la ideea ca decat sa iubesti un CRETIN obraznic cum esti tu mai bine iubesti un caine....RUSINE PARINTILOR TAI.....
Postat 18 Ianuarie 2014, 16:55 de CRISTI
SUBVENTIE
PRIMARIA NU MAI SUBVENTIONEAZA STERILIZAREA BANII SE DUC PE MEGALOMANIA DE CONSTRUCTII A PRIMARULUI CARE NU SE VOR FINALIZA NICI IN 2020 TOT DIN LIPSA BANILOR PROST GESTIONATI
Postat 18 Ianuarie 2014, 16:52 de ROCK
@PLUTICA
DIN PACATE SI UNUL CA TINE ARE MAI MARI DREPTURI DECIT ACESTE ANIMALE CIND ESTI INGRIJIT SI INTERNAT LA SPITALUL DE BOLII MINTALE
Postat 18 Ianuarie 2014, 16:22 de BIND
Aberatii
Acum sunt convins ca acesti "iubitori de animale" au serioase derapaje acolo sus la mansarda! Ce drepturi sa aveti , mai???Pai atunci si jucatorii de poker , betivii , si alti maniaci sa ceara drepturi. Tii un caine ca-l iubesti , ca e pasiunea ta , ca nu te iubeste si intelege decat el , dar de "drepturi " vrei?? Auzi , "consultatii gratuite"???Hai, ca sunteti dusi!
Postat 18 Ianuarie 2014, 13:17 de Pluto
sedinte aiurea ...aplicati legea , domnilor din administratia locala
alo...indivizii care vor sa-si ingroape animalele in curte, sunteti tampiti? sau doar analfabeti...?cum sa ingropi javra in curte , Protectia mediului?unde este?poluezi panza freatica cu jegul tau de caine....cainele nu e la fel ca si omul....sau sunteti cu probleme?si ziarul asta cum spun unii...,,Jurnal Dihorean " de ce nu ati spus si de nemultumirile celor care sunt impotriva jigodiilor, sau sunteti si voi iubitori de javre, alde Ghilea , Curpas si altii...Oricum , e o dobitocie, cum vor 22 de iubitori de javre sa oblige populatia Oradiei la ce vor ei...pe ceilalti oradeni (200.000 cu aproximatie) i-ati intrebat daca va suporta figurile si mintea imputita ce va sta deasupra capului sa nu va ploua in gat?iar la ala cu iubirea de caine , ca iubeste mai mult un catel decat un om , tataie (care te cauta moarte acasa , si nu te afla , ca esti la primarie,.... cine-ti plateste tie pensia, expiratule nu cei care au fost copii odata...sau jigodiile....?copii de azi ne vor platii pensiile , caini maidanezi , ne mananca banii (din impozit), si figurantii astia is buni de scandal....POLITIA ??? se aude , de ce nu aplicati legea , conform scandalurilor pe care le fac indivizii astia
Postat 18 Ianuarie 2014, 10:30 de liviu mateas
Democratie
"Pe propritatea ta privata faci TOT ce vrei , dar sa nu ma deranjezi pe mine sub nicio forma:miros, zgomot,etc'!!!!!!!Cand m-ai deranjat am dreptul sa contest prezenta patrupedului in preajma mea. Regulile Primariei mi se par OK. Cine iubeste animalele va gasi modaliati sa nu deranjeze pe cei din jur!
Postat 17 Ianuarie 2014, 22:45 de Mona Lisa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON