URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2011, 14:25

Inspectoratul Şcolar pregăteşte "înghiţirea" grădiniţelor de către şcoli

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Dorel Luca, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că doreşte restructurarea reţelei şcolare, în sensul organizării unor unităţi de învăţământ cu personalitate juridică pe verticală, care să cuprindă învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial. Asta înseamnă că, din punct de vedere administrativ, grădiniţele îşi vor pierde autonomia şi vor fi înglobate de şcoli, având aceeaşi conducere.

Restructurare cu opoziţie

Acest model e funcţional deja la sate, doar câteva localităţi din mediul rural având grădiniţe cu personalitate juridică. "În mediul urban am mai încercat să fac o astfel de construcţie şi a fost o oarecare opoziţie, atât a părinţilor, cât şi a educatorilor", a declarat Luca. Opoziţia părinţilor constă în faptul că nu doresc să-şi dea copiii la şcoala de care aparţine grădiniţa. Aceasta nu va fi, însă, o obligaţie, pentru că părinţii vor putea să-şi transfere copiii la o altă şcoală.

"Legea prevede ca la începutul fiecărui an calendaristic să se dea publicităţii reţeaua şcolară valabilă pentru anul următor. Adică imediat după 1 ianuarie va trebui să dăm această structură", a precizat Luca.

Potrivit inspectorului general, Legea Educaţiei Naţionale prevede că restructurarea se face la propunerea administraţiei publice locale, cu avizul IŞJ. "Practic, ar trebui să vină invers. Dar avem o relaţie destul de bună cu toate administraţiile publice locale", a spus Luca, arătând astfel că nu vor fi probleme în realizarea acestei restructurări.

Învăţământul profesional, la loc comanda

Luca a mai spus că, la nivel naţional, se caută cea mai bună formulă pentru reintroducerea învăţământului profesional. Această formă a fost eliminată, iar odată cu ea şi şcolile de meserii, însă acum va fi reintrodusă.

"S-a constituit o comisie la nivelul Ministerului Educaţiei, care trebuie să vină cu soluţii. După ce termină învăţământul obligatoriu, elevul să poată opta pentru învăţământ profesional de un an, doi ani sau de şase luni, această formă scurtă fiind un fel de şcoală de ucenici", a declarat Luca. Inspectorul e convins că, pentru a se găsi cele mai bune soluţii, e nevoie şi de discuţii cu firmele, pentru a se afla care sunt necesităţile lor.

Ministerul Educaţiei va oferi noutăţi privind acest subiect cel mai probabil în două săptămâni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
STIMATE "PARINTE"
Eu va respect si pe d-voastra si pe copilul d-voastra, regret ca aveti o experienta neplacuta in gradinita, insa nu generalizati. Am scris cu respect si astept aceeasi abordare. Cunosc fff bine situatia din gradinite, sunt educatoare. Daca nu sunteti multumit trebuie sa discutati cu educatoarea, apoi daca nu se rezolva puteti alege alta gradinita. Va astept cu respect in grupa mea, va asigur ca tratez cu toata daruirea mea pe fiecare din minunatii copilasi care imi sunt dati in grija. Cu respect !
Postat 02 Noiembrie 2011, 16:42 de dascal
STIMATE \
Era vorba despre acele educatoare si ingrijitoare care nu-si fac treaba (adica majoritatea). Era vorba despre faptul ca NU LI SE PERMITE COPIILOR SA BEA APA NICI MACAR DIN CEA ADUSA DE ACASA si nu de faptul ca nu stiu bea singuri apa (de necrezut dar adevarat).Este vorba despre faptul ca micutii se intoprc de la baie si stau toata ziua murdari pe fund pentru ca li se spune ca nu este hartie igienica(desii parintii au dus).....Da un copil necesita multa atentie, dar din pacate nu o prea primeste la gradinita si de aceea consider ca acele persone care nu pot avea grija 4 ore pe zi de copii nu au ce cauta in gradinita. Si daca nu cunosti situatia din gradinite mai bine taci.
Postat 02 Noiembrie 2011, 07:41 de Parinte
STIMATE "PARINTE"
Daca vor fi date afara educatoarele si ingrijitoarele cine va avea grija de copilul d-voastra in gradinita ??? La scoala manualele le da statul, rechizitele le cumpara tot parintele, apa o serveste singur pentru ca d-na educatoare l-a invatat sa se descurce singur dupa multa, multa munca si atentie ! sotia d-voastra stie cat de multa atentie necesita un copil mic, multiplicati cu 25 si aflati cat munceste educatoarea !!! Cu respect !
Postat 01 Noiembrie 2011, 22:09 de dascal
Copii nimanui ????
Pana una alta incercati sa faceti ceva pentru micutii din gradinite dand afara numeroasele educatoare si ingrijitoare care fac viata grea si amara copiilor nostri. Pe langa faptul ca aducem de acasa hartie igienica, servetele,sapun dam peste 200 lei (2.000.000. lei vechi) pentru reachizite, ca sa nu vorbim si de altceva, copiilor nu li se da nici macar APA POTABILA, sunt prost ingrijiti....Pretentii peste pretentii fara ca micutii sa primeasca ceva in schimb. RUSINE !!!!
Postat 01 Noiembrie 2011, 19:41 de Parinte
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON