URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2017, 14:25

Săbiile lui Alexandru Ioan Cuza, Tudor Vladimirescu şi Sinan Paşa pot fi văzute la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Folosite de-a lungul secolelor ca mijloace de apărare şi de distrugere, zeci de arme albe şi de foc au fost expuse, joi, la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor. Între acestea se numără spada de secol XIX care i-a aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, făcută din oţel de Toledo, cea a generalului Gheorghe Magheru şi chiar o sabie din a doua jumătate a secolului XVI, făcută într-un atelier otoman şi atribuită lui Sinan Paşa.

Arme istorice

Expoziţia "Arme", formată din obiecte aduse de la Muzeul Naţional de Istorie a României şi din colecţiile Muzeului Ţării Crişurilor, a fost vernisată, joi după amiază, la noul sediu al MŢC din str. Armatei Române nr. 1, în prezenţa preşedintelui CJ Bihor, Pásztor Sándor, care a anunţat că "peste două luni" va fi finalizat şi vivariul noului muzeu.

Cele câteva zeci de persoane prezente la vernisaj au putut admira 48 de obiecte aduse de la Muzeul Naţional de Istorie a României, inclusiv unele piese din categoria tezaur. Între acestea sunt 28 de săbii originale, câteva dintre acestea fiind atribuite unor personalităţi istorice importante precum Alexandru Ioan Cuza, Sinan Paşa, Tudor Vladimirescu, Gheorghe Magheru, Gheorghe Bibescu şi Regele Mihai I, în cazul acestuia fiind prezentată o sabie care i-a fost oferită de ofiţerii unui regiment.

Tunuri şi flinte

De la Bucureşti au fost aduse şi 20 de arme de foc de mai multe tipuri: pistoale cu cremene, flinte, revolvere, carabine, puşti şi piscoale mitralieră, muschete şi pistoale cu capsă. Atelierele din care provin acestea sunt franceze, germane, cehoslovace, româneşti, italiene, americane, etc. De asemenea, sunt prezentate trei tunuri de secol XVII şi XIX, unul fiind utilizat de Avram Iancu.

Din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor sunt prezentate 37 de piese, între care 25 de săbii, spade şi halebarde de secol XV-XVIII, o cămaşă de zale, o armură uşoară de cavaler, respectiv 8 pistoale, flinte şi puşti din secolele XVII-XIX.

Expoziţia "Arme" va putea fi vizitată – de marţi până duminică - în sala mare a noului Muzeu al Ţării Crişurilor până pe 27 octombrie. Preţul unui bilet este 8 lei pentru adulţi, respectiv 4 lei pentru copii, elevi şi pensionari.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON