URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Septembrie 2014, 17:29

S-a decis! Proprietarii din 22 de blocuri, cuprinse în programul de reabilitare termică, vor fi constrânşi să-şi achite cota

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Cu cinci zile înaintea termenului limită de depunere a ultimei tranşe a proiectelor de reabilitare termică a blocurilor, finanţat prin Programului Operaţional Regional 2007-2013, aplicaţiile de finanţare pentru 22 de blocuri din Oradea au fost aprobate într-o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, organizată miercuri.

Totodată, aleşii orădenilor au aprobat, cu 18 voturi pentru şi şase abţineri, ale consilierilor UDMR, un program prin care municipalitatea ajută asociaţiile de proprietari unde 75% dintre aceştia doresc să-şi reabiliteze termic blocurile, asigurând sumele pe care ceilalţi dintre proprietari nu sunt dispuşi să le pună la bătaie şi, ulterior, recuperându-şi forţat banii.

Deşi a fost programată la ora 14, şedinţa a început cu întârziere de jumătate de oră, pentru că o parte dintre consilierii locali ai PNL şi PDL şi nici primarul Ilie Bolojan nu ajunseseră, din cauza vizitei candidatului dreptei la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, la Oradea.

Până la urmă, după ce Daniel Negrean şi Lucian Popa au ajuns în Sala Mare, şedinţa a început avându-i ca absenţi pe Adelina Coste, Daniel Vulcu şi Mircea Mălan (viceprimarul fiind în concediu). Bolojan a ajuns, în schimb, abia în jurul orei 14.45.

Regulile programului arată că reabilitarea termică a blocului se poate face dacă două treimi dintre proprietari sunt de acord, finanţarea fiind asigurată în procent 60% din fonduri europene şi de stat, iar 40% din bugetele locale şi fondul asociaţiilor de proprietari. În funcţie de veniturile proprietarilor, suma poate fi mai mare sau mai mică: 10% dacă venitul mediu lunar net pe membru de familie este sub 150 euro, 20% dacă acesta este sub 350 euro, respectiv 30% în cazul în care venitul este sub 500 euro.

În raportul de specialitate prezentat miercuri se arată că o parte dintre asociaţii "întâmpină dificultăţi în a continua participarea la programul de finanţare" din cauza refuzului unora dintre proprietari să-şi asigure cota aferentă.

Pentru a debloca situaţiile acestea astfel încât asociaţiile de proprietari să-şi poată acoperi cheltuielile, municipalitatea a decis ca, în cazurile unde 75% dintre proprietari sunt dispuşi să-şi achite cota de reabilitare, să asigure sumele necesare şi pentru ceilalţi, urmând ca, ulterior, să şi-i recupereze, "prin plată voluntară sau prin executare silită", de la aceştia. Mai exact, plata va trebui făcută în 30 de zile de la finalizarea lucrărilor, în caz contrar proprietarii fiind penalizaţi şi, ulterior, executaţi silit.

În cazul persoanelor juridice, ghidul de finanţare prevede că aceştia trebuie să-şi suporte în totalitate cheltuielile de reabilitare care-i revin şi nu 10, 20, sau 30% cum se întâmplă în celelalte cazuri. Ca atare, tot regulamentul european prevede că, în cazul în care aceştia nu sunt de acord, reabilitarea nu poate fi făcută.

Drept urmare, conform hotărârii votate miercuri, în cazul spaţiilor cu altă destinaţie decât cea de locuit, municipalitatea va putea pune la dispoziţie întreaga sumă, urmând să-şi recupereze banii, eşalonat, pe o perioadă de cinci ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
desteapta-te romane
Dormiti oameni buni? Chiar se poate face asa ceva in 2014 la Oradea? PRETUL E SUPER MARE! Dar daca nu va intereseaza platiti. Sau veniti si cereti oferte, asa, ca oameni simpli si o sa ramaneti cascati. O sa va dati seama ca din banii vostrii vor fii facute lucrarile, restul, finantarea de 70-90% merge in buzunarul cuiva.
Postat 11 Septembrie 2014, 10:20 de rogerius
dictatura totala
E clar pentru toata lumea ca e furt pe fata dar partidele au nevoie de bani! Ce nu intelegeti? Nici Bolojan nu va salveaza pt. ca si el este in PNL, si au nevoie de "cotizarea" firmelor pentru supravietuire. Asta e, platiti si gata, oricum nu aveti ce face. Si inca mai sunt o gramada care habar nu au ce se intampla, cei care vor sa fie facuta izolatia dar nu se pricep, ce si cat costa si apoi semneaza ca primaru... Pe baza asta funcioneaza toata tara... mai rau sa nu fie... Va multumim pentru popor, PNL
Postat 11 Septembrie 2014, 09:54 de gigi
Transparenta mult clamata !
Primaria trebuie sa prezinte : cine a castigat licitatia lucrarii la pretul cel mai mic,furnizorul materialelor,valoarea materialelor,timpul de executie al lucrarii....... si astfel nu mai exista nici o suspiciune.Altfel,hotie la drumul mare,cum de altfel suntem obisnuiti cu acest primar cu a lui gasca de taranoi.
Postat 11 Septembrie 2014, 09:38 de xyz_q
Transparenta mult clamata !
Primaria trebuie sa prezinte : cine a castigat licitatia lucrarii la pretul cel mai mic,furnizorul materialelor,valoarea materialelor,timpul de executie al lucrarii....... si astfel nu mai exista nici o suspiciune.Altfel,hotie la drumul mare,cum de altfel suntem obisnuiti cu acest primar cu a lui gasca de taranoi.
Postat 11 Septembrie 2014, 09:26 de xyz_q
Transparenta mult clamata !
Primaria trebuie sa prezinte : cine a castigat licitatia lucrarii la pretul cel mai mic,furnizorul materialelor,valoarea materialelor,timpul de executie al lucrarii....... si astfel nu mai exista nici o suspiciune.Altfel,hotie la drumul mare,cum de altfel suntem obisnuiti cu acest primar cu a lui gasca de taranoi.
Postat 11 Septembrie 2014, 09:25 de xyz_q
Cum hotul PMO?
Cum hoti? Astia sunt cei mai mari aparatori aparatori ai proprietatii, doar ca le trebuie niste bani de campanie.
Postat 10 Septembrie 2014, 22:08 de ion
Hotul PMO !!!
Care-i legea care ma face dator fara sa vreau ? Problema mare este pretul la care se face reabilitarea . 3000 + 40% rezulta ca cheltuiala pe apartament este de 7500 lei !!! O mare hotie a PMO . Nu exista asemenea preturi pe piata libera si privata. Doar in PMO se poate lucraq cu asemenea preturi nesimtite !!!! 2000-3000 lei pe apartament ?? da ce fac pentru atatia bani ? renoveaza si la interior, schimba toata tamplaria si amenajeaza si parcarile ???????? da cum negociaza, liciteaza lucrarile ??? Asta da talharie !!!! Ce perturi practica PMO daca numai contributia de 20% se risdica la asemenea preturi ????? Este mai rentabil sa o fac fara ajutorul PMO , pe cheltuiala mea si cu firma aleasa de mine !!! In comisia de licitatie, supraveghere si receptie a lucrarilor sunt si reprezentantii proprietarilor ??? Pe ce baza fura PMO banii cu "forta " de la asociatii ???? ABUZ !!!!!! HOTIE !!!!!! Asa ceva nu s-a mai pomenit !!!! Eu cred ca a tampit de tot Bolovanul !!!!
Postat 10 Septembrie 2014, 18:51 de Talharit de PMO !!!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON