URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2016, 13:15

Premieră: "Parlamentul" ecologiştilor se reuneşte în Bihor

Premieră: 'Parlamentul' ecologiştilor se reuneşte în Bihor Cea mai mare peşteră din ţară şi una dintre cele mai mari din Europa, Peştera Vântului (foto) este deocamdată închisă turiştilor. CAPDD Bihor vrea însă să amenajeze un tronson astfel încât turiştii să aibă acces în faimoasa grotă din Şuncuiuş, iar acest proiect va fi prezentat şi ecologiştilor care se adună în această săptămână în comuna bihoreană (sursa foto: www.trecator.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comuna bihoreană Şuncuiuş va fi, timp de trei zile, capitala ecologistă a României. Federaţia Coaliţia Natural 2000 România, constituită din 17 organizaţii neguvernamentale din domeniul protecţiei mediului, se reuneşte pentru întâia dată în altă localitată decât Braşov, unde-şi are sediul.

La invitaţia Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, Adunarea Generală a Federaţiei Coaliţia Natura 2000 România va avea loc între 6 şi 9 decembrie la Şuncuiuş, unde ecologiştii vor dezbate o serie de iniţiative legislative ce privesc protecţia mediului, dar şi planurile de viitor ale asociaţiei. Alături de ei vor fi şi doi oficiali din Ministerul Mediului: secretarul de stat Erika Stanciu şi consilierul ministrului, ex-secretar de stat, Viorel Lascu.

"La Şuncuiuş vom discuta despre minusuri care pot fi îndreptate, cum ar fi slaba comunicare şi interesul scăzut faţă de problemele legate de conservarea şi protejarea naturii manifestate de membrii forului legislativ. Ne-am dori ca deputaţii şi senatorii care vin cu iniţiative de lege să colaboreze cu experţii de mediu pentru a documenta temeinic propunerile lor. Am constatat că, în majoritatea proiectelor analizate de experţii Coaliţiei, justificarea iniţiativelor noi sau a modificărilor cadrului actual este lipsită de date ştiinţifice, cercetări sau studii, având caracter general cu exprimări neclare", a declarat Liviu Cioineag, directorul executiv al Coaliţiei Natura 2000 România, conform unui comunicat de presă transmis de federaţie.

La faţa locului, reprezentanţii C.A.P.D.D. Bihor le vor prezenta oaspeţilor amenajările ecoturistice realizate la Peştera Vadu Crişului şi strategia de amenajare speoturistică a unui sector din Peştera Vântului. Totodată, cu acest prilej, Coaliţia Natura 2000 România va pune în discuţie primirea de noi membri: Ecotop Oradea, Asociaţia Parcul Văcăreşti şi Aquaterra.

Federaţia pentru natură

Federaţia Coaliţia Natura 2000 acţionează informal din 2003, când 55 de membri, organizaţii neguvernamentale din domeniul protecţiei naturii, s-au reunit pentru a-şi consolida puterea de acţiune la nivel naţional şi local şi pentru a contribui la desemnarea siturilor Natura 2000 din România. Din 2013, Federaţia are personalitate juridică şi 17 membri înregistraţi oficial. Federaţia acţionează în domeniul ariilor protejate, al conservării biodiversităţii şi pentru implementarea reţelei Natura 2000 în România.

Cele mai importante demersuri făcute de Coaliţia Natura 2000 România se leagă de depunerea a trei documente de poziţie asupra propunerilor legislative privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, OUG 60/2016 privind modificarea şi completarea Legii vânătorii şi fondului cinegetic şi referitor la Stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile biomasă, biogaz şi energie geotermală.

Numai în acest an, în cadrul programului "Să facem împreună legi pentru natură", derulat în parteneriat cu Societatea Academică Română, Propark – Fundaţia pentru arii protejate şi Societatea Ornitologică Română şi cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă, membrii Coaliţiei au analizat peste 200 de iniţiative legislative din domeniul mediului, propunând modificări pentru circa zece procente dintre acestea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON