URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iunie 2015, 19:05

Poliţistul de frontieră judecat pentru şpăgi de peste 100.000 lei, inclusiv în bilete la Loto, a fost condamnat cu executare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor s-a pronunţat, joi, în procesul deschis pe numele agentului principal Gheorghe Cociuba, poliţist de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Borş, trimis în faţa instanţei anul trecut de procurorii DNA Oradea pentru corupţie.

Poliţistul este acuzat că a luat peste 30.000 euro ca să protejeze şi să ajute filiera de evazionişti coordonată de Gyorgy Monika şi Liana Negreanu, care a provocat o pagubă de 12 milioane lei şi care l-a trimis în spatele gratiilor şi pe fostul adjunct al şefului Poliţiei Bihor, comisarul şef Ioan Brîndaş.

Verdictul, dat după aproape două luni de amânări, este unul dur, Cociuba fiind condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Instanţa a decis, totodată, ca timp de 2 ani după executarea pedepsei, poliţistul să aibă interdicţia de a fi ales ori de a exercita o profesie de natura celei în care a comis faptele.

De asemenea, Cociuba va fi obligat să predea în contul statului suma de 132.800 lei, contravaloarea mitei pe care ar fi încasat-o, şi să plătească 7.000 lei cheltuieli judiciare. Până la stingerea datoriei, acesta va avea conturile blocate şi sechestru asigurator pe proprietăţi.

Hotărârea Tribunalului Bihor nu este definitivă, procesul putând să continue la Curtea de Apel Oradea. În acest timp, însă, poliţistul va fi liber, deoarece judecătorul a decis să înlocuiască măsura arestului la domiciliu, în care se găsea, cu cea a controlului judiciar. Cea din  urmă dispoziţie a instanţei este executorie.

Gheorghe Cociuba a fost trimis în judecată, pe 17 iulie 2014, în stare de arest preventiv (măsură înlocuită în decembrie anul trecut cu arestul la domiciliu) pentru că a protejat aceeaşi filieră de evazionişti care l-a trimis în spatele gratiilor şi pe fostul adjunct al şefului Poliţiei Bihor, comisarul şef Ioan Brîndaş.

Este vorba despre reţeaua formată din Gyorgy Monika şi Liana Negreanu, cetăţeanul maghiar Sneider Atilla, Bancsik Tibor şi Carmen Mihai Pandel, zis Spartanul, cunoscut interlop orădean. Toţi sunt acuzaţi de eludarea plăţii TVA datorată bugetului de stat în urma unor achiziţii intracomunitare de zahăr şi ulei.

Reţeaua a fost destrămată de procurorii Parchetului Bihor şi poliţiştii DGA Bihor, şi tot ei au pornit ancheta şi în cazul poliţistului de frontieră, denunţat, la fel ca în cazul lui Brîndaş, de liderii grupării - Gyorgy Monika şi Liana Negreanu. Cele două femei îl acuzau pe subofiţer că a încasat banii ca să intervină pentru ca TIR-urile acestora să nu fie controlate la intrarea în ţară.

Ulterior, dosarul de corupţie a fost transferat în ancheta procurorilor DNA, care au stabilit că, în perioada ianuarie 2011 - octombrie 2013, Cociuba a încasat 132.800 lei, dar a luat şi alimente, respectiv bilete la loto, "pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu cu privire la monitorizarea şi controlul importurilor de mărfuri din categoria produselor cu risc fiscal ridicat (...) ori pentru a interveni la colegii săi pentru a favoriza societatea comercială respectivă, în acelaşi mod".

Citiţi cum cerea agentul "şpagă" evazioniştilor în articolul: Poliţistul de frontieră reţinut de procurorii DNA lua şpagă în bani, alimente şi... bilete la loto!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON