URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2014, 13:31

Poliţistul de frontieră reţinut de procurorii DNA lua şpagă în bani, alimente şi... bilete la loto!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Gheorghe Cociuba, poliţistul de frontieră reţinut, joi, de procurorii DNA Oradea, a fost prezentat, vineri, la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, acuzaţiile care i se aduc fiind luare de mită şi trafic de influenţă, ambele în formă continuată.

Potrivit unui comunicat făcut public, vineri, de Biroul de presă al DNA, în perioada ianuarie 2011 - octombrie 2013, Cociuba a încasat 132.800 lei, dar a luat şi alimente respectiv bilete la loto, "pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu cu privire la monitorizarea şi controlul importurilor de mărfuri din categoria produselor cu risc fiscal ridicat (zahăr şi ulei), cu privire la constatarea contravenţiei constând în depăşirea capacităţii maxime de încărcare a vehiculelor, ori pentru a interveni la colegii săi pentru a favoriza societatea comercială respectivă, în acelaşi mod".

Din cercetările efectuate de procurori cu sprijinul ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor a reieşit că, în ianuarie 2011, subofiţerul de la frontieră a intrat în legătură cu o cunoscută reţea de evazionişti, coordonată de Gyorgy Monika şi Liana Negreanu, iar în urma negocierilor purtate cu cele două femei, acesta a acceptat să le ajute.

Iniţial, Cociuba a pretins şi primit de la cele două câte 400 lei pentru fiecare TIR, respectiv câte 50 lei pentru dubiţele care intrau prin Punctul de Trecere a Frontierei Borş încărcat cu zahăr şi ulei.

De asemenea, femeile i-au achitat poliţistului, în mai multe rânduri, notele de plată pentru unele bunuri alimentare ori nealimentare şi chiar biletele la loto!

În schimb, agentul susţinea că intervine şi pe lângă colegii săi (agenţi de poliţie de frontieră şi/sau funcţionari ai Gărzii Financiare), pentru ca aceştia să permită intrarea în ţară a mărfurilor cu risc fiscal ridicat, fără să procedeze la monitorizarea mijloacelor de transport", se precizează în informare.

Totodată, poliţistul a închis ochii la faptul că unele autoutilitarea aveau depăşită capacitatea maximă de încărcare şi, atunci când nu era de serviciu, a intervenit pe lângă colegii săi, "pentru ca aceştia să-şi încalce atribuţiile de serviciu referitoare la constatarea contravenţiei susmenţionate".

Ulterior, în cursul lunii aprilie 2012, când controalele din partea organelor fiscale s-au intensificat la frontieră, Cociuba şi-a majorat pretenţiile, de la 400 lei la 900 lei, pentru fiecare autocamion şi de la 50 lei la 100 lei pentru fiecare dubiţă care intra în ţară cu zahăr şi ulei, la care se adăuga, evident, şi plata consumaţiilor pe care acesta le făcea în restaurantele din zona vămii.

"Din suma totală de 132.800 lei, până în prezent, nu s-a putut determina cu exactitate cât anume reprezintă sume de bani pretinse şi primite de către agentul şef de poliţie Cociuba Iosif Gheorghe, pentru a-şi încălca propriile atribuţii de serviciu şi cât anume reprezintă sume de bani pretinse şi primite de către acesta pentru a-şi trafica influenţa asupra colegilor săi din Punctul de Trecere a Frontierei Borş şi pentru a-i determina pe aceştia să-şi încalce atribuţiile de serviciu", se mai menţionează în comunicatul DNA.

Cert este că subofiţerul a fost prezentat, vineri la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă, instanţa urmând să pronunţe verdictul în cursul după-amiezii.

UPDATE. Gheorghe Cociuba a fost arestat pentru 30 de zile, măsura dispusă de Tribunalul Bihor fiind atacată imediat, de avocatul poliţistului, prin contestaţie, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

"Eu nici nu am crezut că un om poate fi arestat doar pe denunţurile unor infractoare arestate. Denunţul s-a făcut pe 29 octombrie. Dar nu a fost urmat de nimic, monitorizare, flagrant, ceva. Iar declaraţiile nu puşcă. Nu puşcă sumele care i-ar fi fost date clientului meu. Se vorbeşte de 20, 500, 400, 900 lei. Fiecare spune altă variantă", spune avocatul Ioan Sava care reclamă şi faptul că poliţistului de frontieră i se pun în cârcă şi şpăgi pe care le-ar fi luat în perioada în care lucra ca poliţist la Beiuş şi la Oradea.

"În perioada 1 octombrie 2011 - 1 octombrie 2012, Cociuba a fost delegat la Poliţia Bihor. A lucrat întâi la Beiuş iar apoi la Compartimentul Pază şi Ordine din Poliţia Oradea, nu la Poliţia de Frontieră", a mai spus avocatul.

Potrivit avocatului, subofiţerul a recunoscut că a luat zahăr şi ulei de la şoferii firmei patronate de Gyorgy Monika şi Liana Negreanu, însă susţine că a achitat contravaloarea bunurilor. "Atâta că le-a cumpărat mai ieftin", a zis Sava.

Cât despre biletele de loterie, poliţistul spune că erau pentru mama sa. "A spus că le dădea bani şoferilor să-i cumpere bilete de loto din Ungaria, pentru mama sa", zice Sava care speră că judecătorii Curţii de Apel Oradea să admită contestaţia şi să-i elibereze clientul. "Eu sper să ajungă contestaţia la judecători cu coloană. Nu e posibil să arestezi pe cineva doar pe nişte denunţuri şi declaraţii date de infractori", afirmă avocatul.

Citeşte cine sunt cele două evazioniste care au provocat o pagubă de 12 milioane bugetului de stat şi ce slujbaş al statului au mai "uns" în articolul: Percheziţii la frontieră: un poliţist din Borş a fost reţinut de procurorii DNA Oradea pentru şpagă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
ANCHETA
ANCHETATI TIOT BORSUL.NE AM LASAT FAMILII,COPII,PARINTI SI AM PLECAT DIN TARA DE SARACIE SI HOTII ASTIA DE VAMESI NE SFIDEAZA DIN LIMUZINE SI VILE SI CURVE ,FURIND SI OBLIGINDU NE SA PLECAM DIN TARA
Postat 12 Iulie 2014, 17:12 de dan
LA PARNAIE CU EI !
ALTII MUNCESC SI PLATESC IMPOZIT PT 500-600 DE LEI, IAR ALTII I-AU SPAGA DE SUTE DE MII DE LEI !
Postat 11 Iulie 2014, 20:13 de JOS CORUPTIA !
stai linistit
stai linistit vama bors ca nu ma bucur de raul nimanui, numa marius a picat de fraier
Postat 11 Iulie 2014, 16:53 de sergiu
ptr sergiu
NU VREM
Postat 11 Iulie 2014, 16:31 de vama bors
Mai cautati
Mai cautati. Mai sunt destui acolo ca si asta.
Postat 11 Iulie 2014, 16:30 de Succes !
el este la baza piramidei
pun pariu ca fraierul asta nu a ramas cu mai mult de o treime din ce a luat. restul a alimentat "piramida". cam asa functioneaza sistemul.
Postat 11 Iulie 2014, 14:51 de garcea
spaga
speram ca urmeaza si alte persoane din alte ture din vama bors ca saracu marius nu a fost singurul :)))) daca vreti va dau eu alte nume
Postat 11 Iulie 2014, 14:37 de sergiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON