URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2017, 19:11

PNL-iştii au blocat din nou proiecte, inclusiv unul pentru noul Muzeu, în Consiliul Judeţean. Pasztor: "Dacă asta vreţi, mă rog de dumneavoastră…"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timp ce au aprobat unele proiecte în care votul lor nu era decisiv, aleşii PNL din Consiliul Judeţean Bihor le-au blocat din nou, pentru a-şi arăta puterea, pe cele care cereau 24 de opţiuni "pentru", inclusiv cel prin care Muzeul Ţării Crişurilor ar deveni administrator pe casa pompelor şi rezervorul de apă din zonă, astfel încât să poată avansa cu procedurile pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendii din partea ISU Crişana.

Culmea, în şedinţă, tocmai liderul PNL, Ionel Avrigeanu, i-a criticat pe liderii CJ că noul muzeu nu are autorizaţie ISU.

Aceeaşi poveste…

Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de marţi au fost introduse din nou mai multe proiecte de hotărâri referitoare la patrimoniul Consiliului Judeţean pe care liberalii le-au trântit de mai multe ori până acum, fără a explica de ce.

Fără excepţie, toate cele 10 proiecte care cereau 24 de voturi pentru a trece - "triada" UDMR, PSD şi ALDE are doar 18 consilieri - au fost blocate încă o dată de aleşii PNL, inclusiv cel privind constituirea dreptului de administrare în favoarea Muzeului Ţării Crişurilor asupra construcţiilor Casa pompelor şi Rezervor de apă, aflate pe strada Armatei Române nr. 1A.

"Acest punct a fost scos de multe ori pe ordinea de zi şi respins de colegii din PNL sub motivarea că încă nu este Muzeul acolo. Astăzi mă aştept totuşi la reconsiderarea punctului de vedere al PNL pentru că Muzeul este acolo, săptămâna trecută s-a deschis în cadrul Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, nu se mai închide", a spus Ioan Mang înaintea votului.

"Este o aberaţie!"

Mesajul lui Mang nu a ajuns la cuscrul său, Ionel Avrigeanu, care a susţinut, stârnind râsete din sală, că Muzeul nu a fost de fapt mutat încă şi că PNL aşteaptă ca acest lucru să se întâmple şi abia apoi va aproba constituirea dreptului de administrare asupra casei pompelor.

Interesant este faptul că Avrigeanu a ales să sublinieze că Muzeul Ţării Crişurilor din strada Armatei Române nu are autorizaţie de securitate la incendii din partea ISU Crişana. "Are mii de vizitatori, dar nu are autorizaţie. Poate că procedurile sunt în derulare, dar ce se întâmpla dacă aveam un eveniment?", a spus liberalul.

Acesta a intrat într-o capcană, pentru că, imediat, preşedintele Pasztor Sandor i-a explicat că mutarea dreptului de administrare a casei pompelor şi rezervorului de apă este unul dintre paşii vitali pentru obţinerea acestei autorizaţii. "Pentru autorizaţie, prima condiţie este rezervorul. ISU cere ca acesta să fie administrat de Muzeul Ţării Crişurilor, trebuie să fie mereu angajaţi acolo, care să poată interveni", a spus Pasztor.

Preşedintele CJ Bihor a continuat exasperat: "Acum, dacă asta vreţi, mă rog de dumneavoastră. Este o normalitate, nu o decizie politică. Acum ce ne explicaţi să obţinem autorizaţia ISU şi apoi să dăm rezervorul este o aberaţie". Explicaţiile liderilor CJ, care au subliniat că proiectul este propus deja de şapte luni, au rămas fără ecou.

Trântite toate

Pe lângă propunerea menţionată mai sus, aleşii PNL au mai respins însuşirea inventarelor actualizate cu bunurile din domeniul public, respectiv din domeniul privat al judeţului, revenirea în administrarea Muzeului Ţării Crişurilor a Muzeului Satului din staţiunea Băile 1 Mai şi scoaterea la licitaţie pentru închiriere a unui spaţiu de pe strada Corneliu Coposu.

De asemenea, n-au trecut materialele privind prelungirea unui contract de folosinţă cu titlu gratuit a unor spaţii, încheiat cu Fundaţia Festivalul Internaţional de Teatru pentru depozitarea unor decoruri, respectiv mutarea ADI Ecoland într-un imobil din curtea Muzeului Memorial Aurel Lazăr, unde pe vremuri a fost sediul PNŢCD.

În fine, din nou, PNL-iştii au respins şi revenirea în administrarea Consiliului Judeţean a clădirii în care funcţionează Sala Arcadia, care, din cauza unor proceduri birocratice, în vederea obţinerii de fonduri europene pentru reabilitarea acesteia, a fost mutată temporar în administrarea teatrelor Regina Maria, respectiv Szigligeti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu-s consilierii vinovati!
Uitati-va cine-i tine-n lesa si-i asmute, cine-i stapanul lor!
Postat 24 Mai 2017, 08:54 de pinonel
Ca să puteţi reuşi, aplicaţi aceleaşi metode pe care le aplică şi peneleii în CLO. Un refuz din partea lor ar deschide căi ne_bănuite!
CJB ar fi trebuit să adopte metoda prin care Palatul de Justiţie a obţinut avizul ISU folosind rezerva de incendiu a parcării făcută de Construcţii Bihor. După acelaşi principiu (folosind un breviar de calcul făcut de Rono Aqua sau Global Proiect) Muzeul Tării Crişurilor ar putea folosi rezerva de incendiu a Bibliotecii Judeţene sau a Colegiului Partenie Cosma. În cel mai rău caz, după acelaşi model al parcării, putea impune Companiei de Apă Oradea montarea de hidranţi în fiecare colţ al clădirii (cu responsabilitatea cuvenită). Succes!
Postat 23 Mai 2017, 19:29 de eutanasiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON