URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2014, 12:07

Plagiator nu, copiator da! Profesoarea Cavalu, de la Medicină, a scăpat de sancţiuni pentru plagiat

Plagiator nu, copiator da! Profesoarea Cavalu, de la Medicină, a scăpat de sancţiuni pentru plagiat CE E VAL, CA VALUL TRECE... Sau cel puţin aşa spera profesoara Simona Cavalu (foto) în 2012, când a fost prinsă că şi-a pus numele pe o carte copiată din alte cărţi. "Ce pot să vă spun? Cărţile se scriu din cărţi!", se scuza atunci profesoara

Dovedirea unui plagiat în România, chiar şi când plagiatorul recunoaşte furtul, pare o misiune imposibilă. După ce numeroşi demnitari, chiar din rangul celor mai înalţi, au scăpat de ruşinoasa acuză fără a fi dovediţi nici vinovaţi, nici imaculaţi, de acelaşi "verdict" incert se bucură şi cei mai mici în rang.

După ce BIHOREANUL a arătat, în urmă cu doi ani, că un întreg volum semnat de Simona Cavalu, profesoară a Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, este de fapt o compilaţie din cărţi străine, iar Comisia de Etică a Universităţii a dat chix în anchetarea acuzelor, a venit rândul celui mai înalt for din domeniu, Consiliul Naţional de Etică, să-şi dovedească superficialitatea. Cu o întârziere de aproape doi ani, Consiliul a stabilit că, deşi lucrarea cu pricina nu este deloc originală, nu e nici plagiat "ca la carte"...

Ad litteram

În octombrie 2012, BIHOREANUL dezvăluia în articolul "Cartea cărţilor" că Simona Cavalu, profesoară de biofizică la Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii orădene, se face vinovată de plagiat, după ce a compilat mai multe cărţi într-una singură, pe care - alături de o colegă - şi-a pus iscălitura.

Cartea "Medical biophysics and electronic medical devices", adică "Biofizică medicală şi aparatură medicală electronică", publicată la Editura Universităţii din Oradea în anul 2000 sub semnăturile Simonei Cavalu şi Mioarei Tripşa şi re-editată în 2005, la aceeaşi editură, doar cu semnătura lui Cavalu, este un plagiat "ad litteram" după lucrarea "Medical Physics" (Fizică medicală), publicată de un englez, Martin Hollins, în 1990. Articolul demonstra cum capitole întregi din cartea lui Cavalu, cu nume şi imagini cu tot, sunt identice cu cea originală a lui Hollins.

O banală compilaţie...

Deşi atunci când sunt prinşi cu mâţa-n sac, cei mai mulţi suspecţi de plagiat evită orice discuţie, Simona Cavalu a oferit la acea vreme o surpriză, recunoscându-şi vina! E adevărat, parţial. Profesoara a susţinut că, în lipsa unei bibliografii de specialitate din bibliotecile româneşti, fosta ei şefă, Mioara Tripşa (între timp decedată) ar fi adus din SUA mai multe cărţi din domeniul fizicii medicale, pe care i le-a dat să le pună cap la cap. Scopul? "Să iasă un volum din care studenţii să poată învăţa", declara Cavalu.

Aşa a ajuns să facă o carte-compilaţie, pe care şi-a pus numele, şi unde adevăraţii autori erau înşiraţi doar la capitolul Bibliografie. "E o selecţie, nu un plagiat. Şi era firesc să îmi pun numele pe copertă, atât timp cât referinţele bibliografice sunt precizate la final", s-a apărat Cavalu, arătând că volumul nu i-a adus niciun beneficiu pe linie universitară, chit că figurează printre realizările sale.

Mai mult, deşi profesoara susţine că lucrarea este doar un suport de curs, i-a pus un cod ISBN, necesar pentru identificarea internaţională şi comercializarea unei cărţi. Or, un banal suport didactic nu are nevoie de un astfel de cod, deoarece ajunge doar în mâinile studenţilor...

Neputincioşii

După publicarea articolului, BIHOREANUL a sesizat Comisia de Etică a Universităţii, care, după o lună de investigaţii, a dat o rezoluţie aproape hilară: n-a putut verifica plagiatul pentru că... n-a avut acces la cartea originală a lui Hollins. Eticienii s-au rezumat să o caute la Biblioteca Universităţii orădene, unde lucrarea nu există, şi să se plângă că n-au bani să o comande. Dar nici la alte biblioteci din ţară ori de peste hotare nu au căutat-o, şi nici de pe internet, unde ea e disponibilă, nu au luat-o.

Neputinţa Comisiei de Etică a fost sesizată de BIHOREANUL, în decembrie 2012, Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, cu solicitarea de a stabili vinovăţia sau nevinovăţia profesoarei. Doi ani fără o lună i-a luat acestui for să răspundă, raportul final fiind remis redacţiei săptămâna trecută. Culmea este că, după doi ani, CNE a ajuns şi el la o concluzie jenantă: că nu e treaba sa să dea un verdict!

Furt cu voie

În cei doi ani, Consiliul a cerut un punct de vedere Universităţii, care a trimis concluzia Comisiei de Etică şi profesoarei Simona Cavalu, care şi-a repetat vechile explicaţii. Anume, că volumul ei "nu este rezultatul unei cercetări propriu-zise şi exclusive a autorilor, ci un suport de curs pentru studenţii străini", menţiune care, a adăugat ea, apare pe coperta cărţii şi în descrierea Bibliotecii Naţionale. BIHOREANUL a verificat: în evidenţa Bibliotecii există simpla precizare că volumul e destinat studenţilor, dar fără să fie numit "curs" sau "suport didactic".

În final, considerând cartea lui Cavalu una strict didactică, CNE a stabilit că nu intră sub incidenţa Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, singura care defineşte plagiatul în România. Altfel spus, cum cursurile nu sunt cercetări, plagiatul didactic nu este o infracţiune!

Fără atribuţii

Pe de altă parte, însă, Legea 8/1996 privind drepturile de autor prevede că inclusiv cursurile şi studiile universitare originiale sunt protejate din acest punct de vedere, astfel că Hollins s-ar putea considera pur şi simplu victima unui furt. Dar, susţine CNE, aceeaşi lege mai stabileşte că "transformarea unei opere, fără consimţământul autorului şi fără plata unei remuneraţii, este permisă dacă rezultatul transformării este o prezentare rezumativă a operelor în scop didactic, cu menţionarea autorului". Numai că Simona Cavalu n-a făcut un rezumat din cartea englezului, ci a copiat-o pur şi simplu...

Concluziile raportului arată, de asemenea, că volumul sesizat "nu este o lucrare de cercetare, ci o lucrare didactică" şi, chiar dacă "lucrarea este lipsită de originalitate", soluţionarea sesizării "nu intră în atribuţiile CNE". Astfel, Consiliul s-a spălat pe mâini şi nici nu s-a obosit să precizeze de ce se eschivează şi cine ar trebui să ancheteze cazul. Lăsând să se înţeleagă astfel că legislaţia lacunară şi interpretările permisive le dau voie universitarilor să se împăuneze în continuare, în CV-uri, cu şiruri întregi de volume scrise, chipurile, de ei, dar în realitate doar furate de pe la alţii...


"Plagiatul este însuşirea ideilor, metodelor, procedurilor, tehnologiilor, rezultatelor sau textelor unei persoane, indiferent de calea prin cale acestea au fost obţinute, prezentându-se drept creaţie personală"

Legea 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare


SESIZAŢI DIN BIHOREANUL
Cu teza la control!

În prezent, Comisia de Etică a Universităţii din Oradea are în anchetă un alt caz de plagiat, semnalat tot de BIHOREANUL. Articolul "Eşti prins, dottore!", publicat la sfârşitul lunii trecute, arată că medicul ortoped Călin Hozan şi-a obţinut titlul de doctor în ştiinţe medicale şi funcţiile de conferenţiar la Facultatea de Medicină şi de şef de secţie la Spitalul Judeţean inclusiv în baza unei lucrări de doctorat plagiate după teza fostului său şef, profesorul Ioan Matiuţa. După publicarea articolului, Comisia de Etică s-a autosesizat şi a început o investigaţie, solicitând redacţiei precizări suplimentare. Rămâne de văzut dacă "eticienii" vor duce la final ancheta sau o vor scălda ca în trecut, cu concluzii în doi peri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
copy mang paste
s-au invatat toti sa fure in frunte cu plagiatorii sefi, copilotul si copy mang paste
Postat 21 Noiembrie 2014, 23:16 de PueMonta
O gluma buna
Despre ce comisie de etica vorbim? E comisia de spalare! P.S. sa verificati membrii comisiei, sunt cam rosii :)
Postat 21 Noiembrie 2014, 17:01 de Universitarul_autentic
etica la UO
Cu plagiatoarea Ionescu dovedita de justitie si de comisia de etica ce s-a intamplat? E in continuare profesoara la UO. De ce va mai chinuiti sa gasiti pe altii cand si cei dovediti sunt in continuare repere morale pentru studentii UO ?!
Postat 21 Noiembrie 2014, 14:27 de radu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON