URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 August 2014, 12:48

Păsări industriale: Stufărişul ce mărgineşte lacurile artificiale din zona industrială a Oradiei ascunde un adevărat paradis al păsărilor

Păsări industriale: Stufărişul ce mărgineşte lacurile artificiale din zona industrială a Oradiei ascunde un adevărat paradis al păsărilor LA "SEPAREU". Vegetaţia care a cuprins malurile iazurilor din zona industrială este ascunzătoarea perfectă pentru păsările ce-şi fac veacul aici. Cum simt că un străin se apropie de ele, se fac una cu păpurişul...
Păsări industriale: Stufărişul ce mărgineşte lacurile artificiale din zona industrială a Oradiei ascunde un adevărat paradis al păsărilor ZBOR TOXIC. Din motive numai de ele ştiute, ca la un semnal de alarmă, păsările zboară uneori în stoluri, chiar dacă sunt din specii ori de mărimi diferite. Oricine prinde momentul cască gura la dansul aerian al necuvântătoarelor deasupra dezastrului lăsat în urmă de industria grea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii s-au obişnuit deja să vadă, de-a lungul Crişului Repede, cupluri de lebede ori de raţe sălbatice acomodate cu agitaţia oraşului, ba chiar dând impresia că le place. Ce nu ştiu locuitorii oraşului este că, dacă merg spre graniţa cu Ungaria şi au răbdare să zăbovească pe malurile lacurilor artificiale formate în zonă, vor da de o adevărată expoziţie de păsări!

Lacuri ascunse

Pe Calea Borşului, după staţia de epurare a apelor uzate, un drum îngust şi pietruit, care probabil nici nu figurează pe hărţi, şerpuieşte pe malurile aşa-numitelor iazuri biologice ale staţiei. Întinse pe 57 de hectare şi "înghiţind" un milion de metri cubi de apă, acestea au rolul de a epura apa cu mijloace biologice, în cazul unor avarii în staţie. Existente acolo, de zeci de ani, iazuri artificial create care s-au integrat perfect în decor: malurile lor sunt pline de stufăriş, astfel că de multe ori trecătorii nici măcar nu văd luciul de apă.

Peisajul acvatic e completat de vecinătatea Crişului Repede şi a gropilor uriaşe rămase în urma exploatărilor din balastiere, gropi ce s-au umplut la rândul lor cu cantităţi considerabile de apă.

Musafiri de toate felurile

01-mihai-togor_bihoreanul.jpgChiar dacă au în spate turnul centralei termoelectrice a oraşului, dar şi alte fabrici şi uzine, toate aceste iazuri şi lacuri au devenit adăposturi perfecte pentru mii de păsări de apă din felurite specii: raţe sălbatice, corcodei, lişiţe, egrete mari, stârci cenuşii. Toate au devenit fireşti pentru arealul din marginea oraşului, dar uneori mai apar şi musafiri speciali. "Am văzut chiar şi oaspeţi rari, precum fluierarul de zăvoi sau piciorongul", spune Mihai Togor (foto), şeful Asociaţiei Aqua Crisius, care are în custodie defileul Crişului Repede.

Pe timp de vară, pot fi văzute doar dis de dimineaţă ori seara târziu. Când soarele arde cu putere, se ascund în desişul de păpuriş. Doar foşnetul aripilor le trădează, la fel cum o face şi ciripitul puilor. Zburătoarele n-au nicio problemă cu fumul CET-ului sau cu praful ridicat de pe fostele halde de şlam ale Aluminei. Pentru ele, stufărişul este un univers ideal.

"Totu-i poluat"

"E plin de păsări peste tot. Aici cuibăresc, scot pui. Chiar şi vidre am văzut", spune un pescar, obişnuit al locului. Pensionar, bărbatul îşi petrece multe zile de vară pe marginile iazurilor, cu undiţa în mână, şi se jură că prinde o mulţime de peşti. Niciodată, însă, nu duce nimic acasă. "Ştiu oameni care s-au îmbolnăvit de la peştii ăştia...". Pescuieşte doar de amorul artei, însă păsările pe care le observă se hrănesc cu peştii din lacurile industriale. "Dumnezeu ştie ce-o fi şi în peştii ăştia, că aici totu-i poluat", filozofează bătrânul.

Şi chiar are dreptate: păsările "industriale" sunt în mod cert victime ale poluării. Chiar dacă înfrumuseţează zona prin zborul lor elegant, traiul zburătoarelor e, aici, departe de a fi firesc ori sănătos. Le trădează până şi penele, care de multe ori iau culoarea griului industrial ori a cărămiziului specific aluminei. Cu toate acestea, an de an sunt tot mai multe, semn că în zona industrială a Oradiei ceva fie le atrage, fie le păcăleşte...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ce tampenii publicati
Ce tampenii publicati,eu am pescuit acolo cu o gramada de prieteni care mergeau zilnic,au prins peste,caras si l-am mancat si inca traim toti. Trebuie sa publicati tot felul de tampenii neverificaste inainte numai de dragul artei si de a avea un subiect sa nu someze fata!
Postat 01 Septembrie 2014, 20:37 de quiltiman
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON