URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2016, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Grand Hotel ABA

În loc să continue lucrările hidrotehnice pentru apărarea împotriva inundaţiilor, blocate cu anii pe motiv că nu are fonduri, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri "investeşte" masiv în modernizarea şi construirea unor cantoane "de protocol". Chiar dacă deţine în Bihor şi Arad cel puţin şase vile unde şefii îşi pot face chefurile şi vacanţele nederanjaţi şi aproape gratis, la preţuri "sociale" din era comunistă, Administraţia de Ape construieşte un hotel cu circuit închis în Băile Felix, la doar câteva sute de metri de cantonul pe care l-a modernizat recent la nivel de trei stele.

Jaf la Ambulanţă

Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Bihor, "căpuşat" cu peste 800.000 lei chiar de foştii săi şefi. În urma unui audit intern, managerul SAJ, Gheorghe Pintea, şi-a reclamat la Parchet predecesoarea, pe dr. Daniela Petrişor, pentru încheierea unor contracte "cu dedicaţie" şi plăţi ilegale în favoarea ex-directorului economic Remus Cacuci şi ambulanţierului Gheorghe Chiş, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa.

Bugetar bogat, bugetar sărac

Bugetarii bihoreni cei mai "obezi" sunt şefii Electrica şi ABA Crişuri, care câştigă anual contravaloarea unui apartament, cei mai "slabi" fiind funcţionarii din administraţiile locale. În vreme ce majoritatea angajaţilor din primării au lefuri care abia depăşesc salariile din sectorul privat, bihorenii din regii şi instituţii guvernamentale deconcentrate sunt plătiţi regeşte, cu  până la 1.500 - 2.000 euro pe lună.

Se-ncinge asfaltul!

Traficul rutier va fi din nou bulversat în această vară, când accesul prin faţa Pieţei Rogerius va fi interzis, iar în centru se va reveni la circulaţia în sens unic. Începând de sâmbătă, săpăturile la pasajul subteran din Rogerius vor închide pentru o lună şi jumătate circulaţia pe strada Corneliu Coposu, aglomeraţia din oraş urmând să fie dublată de şantierele începute în mai multe zone centrale.

Cântec de jale

Într-o mărturie unică, un călugăr italian a descris primul asediu asupra Cetăţii Oradea, din anul 1241. Călugărul Rogerius, cel care a dat şi numele unui cartier al oraşului, a povestit în "Carmen Miserabile" felul în care locuitorii - nobili, canonici şi poporeni de rând - au fost omorâţi fără milă de hoardele tătare aflate în drum spre inima Europei.

Vara printre cărţi

Deşi nu se compară cu o plajă însorită, Biblioteca rămâne atractivă şi în vacanţa mare. Pe tot parcursul lunilor iulie şi august, copiii şi tinerii dornici să facă altceva decât să lenevească pe terase sunt invitaţi la tot soiul de ateliere creative şi distractive, la reuniunile unui club de limbă şi cultură spaniolă şi la vizionări de filme artistice programate la Cineclubul Marienbad.

ORADEA NOASTRĂ:

Colecţionarul de arome

În grădina orădeanului Marius Poenariu orice vizitator face un periplu pe cinci continente. Specialist în silvicultură, bărbatul şi-a plantat pe lângă casă sute de arbori şi arbuşti exotici, creându-şi o adevărată grădină botanică.
Mare iubitor de pomi fructiferi, Marius şi-a procurat specii de tot felul, de la unele cunoscute în România, cum sunt goji, kiwi sau kaki, la altele pe care puţini conaţionali le mai au în grădină. Extrem de pasionat, bărbatul cunoaşte fiecare plantă în parte în detaliu şi poate oferi lecţii amănunţite de horticultură...

Saci pentru reciclare

Pentru că una dintre cele mai importante preocupări ale operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, este ca sistemul de colectare selectivă a deşeurilor să funcţioneze fără sincope, societatea va distribui clienţilor persoane fizice o nouă rolă cu saci galbeni.
Astfel, marţi şi joi orădenii care stau la case vor primi, după colectarea deşeurilor, o rolă cu 25 de saci galbeni de unică folosinţă, rezervaţi exclusiv colectării fracţiei uscate, adică deşeurilor reciclabile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON