URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iulie 2016, 18:26

Noroc că la Oradea...

Noroc că la Oradea... foto: bestofromania.eu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cum să-mi omor o oră, cât stă maşina la spălat? Aleg terasa unei cofetării, unde prind, din cinci mese, una liberă, lângă uşă. Cu iz de merdenele şi căldură de cuptor, dar asta e. Mă aşez. Cer o apă tonică şi-o scrumieră. "Scuze, la masa asta nu se fumează", zice proprietarul: "Am doi pereţi şi-mi iau amendă".

Bag de seamă că legea, în Orşova, e lege, nu glumă! Ori găsesc un loc la celelalte mese, înghesuite una într-alta, dar totuşi pentru fumători, ori mă târăsc în altă parte. Două sunt ocupate de nişte cetăţeni în şlapi, bermude şi tatuaje, care dezbat despre un BMW "recent adus" din Germanistan. La alta trag de o cafea două femele indecise, după ambalaj şi lexic, între tentaţii de piţipoance şi aspiraţii de gospodine. Rămâne ultima, unde o doamnă la vreo 50-52 de ani, un pic fanată, dar încă atrăgătoare, trage senzual dintr-un superlong. Ce şansă, îmi aprobă din priviri găzduirea.

Într-un minut, apare omul ei. Înalt, ciolănos, pe la 60 de ani, în sandale şi şpilhozăni. Discută într-o engleză nici a ei (o trădau pantofii, prea autohtoni), nici a lui (pe el accentul). După vreo trei fraze m-am prins. Tipul, belgian, vorbise la telefon cu un asociat, se plângea că trebuie să achite o taxă de patru mii şi ceva de euro pentru nu ştiu ce, în timp ce nişte vecini din Bruxelles, care de opt ani nu muncesc, dar şi-au făcut trei plozi, au divorţat, fără să se separe, pentru a mai ciupi câteva sute de euro. "L’Europe, c’est foutue!", decretează omul.

Storc sucul, strivesc al cincilea chiştoc, salut şi-o iau din loc, spre spălătorie. Ghinion: maşina, încă neatinsă. Cum la terasă mi-era jenă să revin, ca un luzăr, mă baladez prin zonă, reconstituind: femeia o fi profă de engleză, măritată cu vreun inginer, dar divorţată după Revoluţie, încurcată cu străinul venit "cu ajutoare" şi rămas aici, unde împuşcă francul mai uşor. Concitadinii, de-atunci, zic că-i curvă, dar o invidiază că măcar o dată, de două ori pe an, iese cu belgianul ei "dincolo".

Chiar dacă prea puţin, norocul ei! Orăşelul, altfel curăţel, e o adunătură de blocuri gri, cârpite ici-colo printr-o "reabilitare termică" pe sărite: ba la scara A, etajul I, unde proprietarul şi-a vopsit peretele în vişiniu, ba pe scara C la III, unde şi-a făcut partea lui albastră. Spaţiile verzi, nişte petice de iarbă pe care şi-au construit boxe, care cum, pentru lemne de foc, căci termoficarea, în loc să fie modernizată, a fost desfiinţată. La stradă, spre faleză, mai e cum e, dar în dos e plin de garaje pe care sunt cocoţate tot "cămări" pentru lemne. Oamenii, puţini, îmi amintesc de cei din alt tărâm pesedist, Alexandria-Teleorman. Îmbătrâniţi, îmbrăcaţi vetust şi mergând parcă robotic, fără ţel.

După ce scot maşina, sclipitoare (17 lei - interior, exterior, portbagaj, siliconare), abia îi arăt cheia şi parcă porneşte mai cu tragere de inimă spre casă. O fi ghinion să te fi născut în România, zic unii, dar ce noroc să se fi întâmplat în Oradea. Muuult mai la Vest...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON