URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2014, 16:17

Muzeografii nu se lasă: Întreţinerea sediului de la Garnizoană, mai mică decât costul găzduirii în Palatul Baroc

În reacţie la luările de poziţie din Consiliul Local de săptămâna trecută, în care s-a dezbătut problema mutării Muzeului Ţării Crişurilor în Cetate (idee căzută la un singur vot, dar repusă pe ordinea de zi a şedinţei de vinerea viitoare), directorul MŢC Aurel Chiriac susţine, printr-o nouă luare de poziţie, că soluţia Garnizoanei "nu este o povară pentru bugetul judeţului".

Directorul subliniază că "ideea că 5900 mp suprafaţă desfăşurată, cît are Palatul Princiar (Cetatea Oradea), sunt suficienţi pentru Muzeul Ţării Crişurilor este total eronată", arătând că din cei 5900 mp ocupaţi acum în Palatul baroc 97% sunt destinaţi pentru a depozita patrimoniul deţinut şi doar 3% pentru a organiza expoziţii temporare, cele permanente fiind închise.

"Un Muzeu al Ţării Crişurilor aşa cum este propus în şedinţa Consiliului Local, cu o expunere doar a unei părţi din patrimoniul istoric, după ce aproape 50 de ani a avut secţii de arheologie şi istorie, artă, etnografie, ştiinţele naturii, tezaur, şi-ar pierde valoarea şi identitatea", susţine Chriac, care invocă, pe lângă problemele de umiditate şi igrasie, şi aspectul pragmatic, al existenţei unei varietăţi de "obiective de atracţie", care l-ar face pe turist "să zăbovească mai multe zile în Oradea".

Managerul MŢC respinge, cu calcule făcute de specialişti, şi ideea că viitoarele costuri de întreţinere ale sediului fostei Garnizoane ar fi de nesuportat.

"La iluminatul muzeului (expoziţii şi birouri), prin folosirea LED-urilor şi nu a becurilor incandescente, cum era prevăzut în proiectul iniţial, deoarece atunci, în 2006, era soluţia cea mai potrivită luminotehnic, consumul se va reduce de la 200 kw/h la 50 kw/h, aceasta însemnînd că în cele 300 de zile (s-a avut în atenţie că muzeele sunt închise lunea şi în zilele oficiale de sărbători) cît vor funcţiona led-urile, timp de 8 ore pe zi, costurile se vor ridica la 36.000 euro pe an, cu 41.000 euro mai puţin decît ar fi costat cu becuri incandescente. (...) Costurile estimate la căldură se ridică la 156.000 euro pe an. Făcînd totalul (iluminat şi energie termică) suma ar fi de 192.000 euro pe an. Pentru a fi mai clar, sumele pentru întreţinere (77.225 euro) şi chirie (179.100 euro) plătite pe anul 2013 în Palatul baroc (sediul actual încă), au fost de 256.325 euro pe an", arată documentul.

Aurel Chiriac respinge şi critica adusă de primarul Ilie Bolojan, care a observat că în generosul sediu de la Garnizoană, diriguitorii Muzeului au proiectat şi 5 locuinţe, spunând că şi aceste investiţii vizează, de fapt, tot economisirea fondurilor: "MŢC a prevăzut 5 camere de oaspeţi, cum şi-au creat recent şi muzeele din Zalău sau Satu-Mare. Astfel, nu se mai cheltuiesc bani pe hoteluri. Deci facem economie!".

"Chiar nu are nevoie Oradea şi Bihorul de o ofertă culturală cît mai diversă şi pe măsura pretenţiilor unui oraş al vestului ce este şi poartă principală de intrare în România? Chiar trebuie să subsumăm faptul de cultură şi civilizaţie numai economicului, educaţia şi recreerea nu trebuie luate în considerare?", sunt întrebările retorice de final ale managerului Muzeului.

Citeşte pe aceeaşi temă: Încă o dată! Primarul va cere Consiliului Local să repună la vot vineri propunerea mutării Muzeului în incinta Cetăţii

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Bolojan nebunul si muzeul partea XXXII
ii repugna tot ce tine de cultura ... in cetate cred ca ar organiza lupte sangeroase de gladiatori sau turniruri la cat e de dement omul acesta ... de unde ai scos 1 milion euro / factura la incalzire ...din burta ordinarule calculele sunt astea. Costurile estimate la căldură se ridică la 156.000 euro 36,000 pe an. Făcînd totalul (iluminat şi energie termică) suma ar fi de 192.000 euro pe an. întreţinere (77.225 euro) şi chirie (179.100 euro) plătite pe anul 2013 în Palatul baroc (sediul actual încă), au fost de 256.325 euro pe an", arată documentul. deci de sfertul de milion de euro platit anual pentru un muzeu inchis cu colectiile adunate ...bani platiti doar pentru protejarea colectiilor ... pun pariu ca nu ai un calcul exact ca cel oferit de Chiriac pentru palatele putrezite si mancate de igrasie din cetate ... si daca le ai sunt mult mai mari 192,000 euro ...asa ca fugi de aici cu 1 milion de euro pacaliciule ... si vezi cum faci amenda de 33 de milioane de euro e mult mai grosă si tine de tine pe cand muzeul e al Consiliul Judetean Bihor ...
Postat 01 Aprilie 2014, 20:39 de Johny B
muzeu
degeaba, retardul nu pricepe. e rău când ţăranul, nu ştie ce e şofranul. boloan nu va pricepe până-i lumea ce înseamnă un mzeu adevărat. bate câmpii cu aligatori şi săli de 1000 mp şi alte tâmpenii.
Postat 01 Aprilie 2014, 19:07 de a. riciu
Mutati-l pe Bolo !
Careva sa-i traduca micului tiran din Micul Paris ce inseamna Q.E.D. ca nu prea pare sa frecventeze bibliotecile, muzeele sau alte institutii de cultura.Ca prea ii repugna tot ce tine de cultura.Dar e de inteles ca o masa de oite proaste e mai usor de manipulat decat niste oradeni prea culti.
Postat 01 Aprilie 2014, 18:49 de un pacatos
Deci, Q.E.D.!
Ai vazut, bolojene, citeste si baga la capatana, contabil ratat ce esti!
Postat 01 Aprilie 2014, 16:44 de Merlin from Berlin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON