URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2014, 18:48

Încă o dată! Primarul va cere Consiliului Local să repună la vot vineri propunerea mutării Muzeului în incinta Cetăţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Primarul Ilie Bolojan nu renunţă la ideea mutării Muzeului Ţării Crişurilor în incinta Cetăţii. La doar o săptămână după ce propunerea relocării a fost respinsă de Consiliul Local la diferenţă de numai un vot, edilul va cere deliberativul să se pronunţe încă o dată asupra acestei probleme vineri, de la ora 16, în cadrul unei şedinţe extraordinare.

"Vineri va avea loc o şedinţă extraordinară de Consiliu Local pentru aprobarea documentaţiilor unor proiecte europene, ocazie cu care vom resupune la vot propunerea relocării muzeului. Dacă se va aproba, bine, dacă nu, nu, dar noi măcar vom şti că ne-am făcut datoria şi am încercat să evităm risipirea banilor publici", a declarat edilul.

Hotărârea de vineri va fi ultima luată pe această temă, pentru că, potrivit legii, în cazul în care propunerea va fi respinsă a doua oară, ea nu va mai putea fi supusă votului Consiliului Local în următoarele şase luni. Rediscutarea acestei teme, peste jumătate de an, ar fi tardivă deoarece relocarea presupune reproiectarea încăperilor pentru a putea găzdui exponate, obţinerea de noi avize şi scoaterea din nou la licitaţie a lucrării.

Aceste demersuri ar bloca şantierul din Cetate pentru minim un an, fapt pentru care constructorul desemnat nu ar mai avea la dispoziţie timp fizic pentru a se încadra în termenul limită de predare a lucrării stabilit pentru decembrie 2015.

"Să nu aruncăm banii publici pe geam!"

În ciuda opoziţiei conducerii Muzeului Ţării Crişurilor, primarul Ilie Bolojan susţine în continuare că mutarea instituţiei în incinta Cetăţii este cea mai bună soluţie. "Propunerea mutării muzeului în Cetate pleacă de la două principii: să nu aruncăm banii publici pe geam şi să ducă la dezvoltarea judeţului Bihor şi municipiului Oradea. Nu se bazează pe faptul că este un spaţiu perfect ca şi microclimat, pentru că nu sunt specialist, ci pe argumente de bun simţ", a spus edilul vineri în cadrul unei conferinţe de presă.

Principalele argumente ale primarului sunt de ordin economic. "Clădirea Garnizoanei este mult prea mare pentru muzeu. Nu există nici un oraş în Europa de Est, sub 300.000 de locuitori, care să aibă un muzeu de asemenea dimensiuni", a spus primarul.

Bolojan este de părere că mutarea muzeului în Garnizoană va însemna o povară în plus pe bugetul, şi aşa sărac, al judeţului, care va fi nevoit să cheltuie anual circa un milion de euro cu întreţinerea clădirii. Astfel, veniturile muzeului din vânzarea de bilete vor fi disproporţionat de mici în comparaţie cu cheltuielile.

Un muzeu pentru localnici

"Îmi puteţi spune cinci exponate foarte valoroase ale muzeului? E destul de greu. Dacă aveam aici coroana Sfântului Ştefan, dacă aveam aici mormântul Regelui Ladislau, ori mormântul lui Iancu de Hunedoara, era un punct de atracţie pentru comunitatea maghiară, dar până şi masa pe care s-a semnat declaraţia de unire de la Oradea este la Alba Iulia, nu este aici. La Oradea există doar o copie. Nu avem exponate care să aducă mai mult decât localnici", a spus primarul.

Bolojan a mai arătat că din clădirea Garnizoanei doar etajul va servi drept muzeu, parterul şi subsolul fiind rezervate pentru depozite, birouri şi cinci garsoniere. În plus, instituţia şi-a amenajat un spaţiu pentru propria bibliotecă, deşi Biblioteca "Gheorghe Şincai" este la doar 30 de metri. "Nu ştiu, poate nu sunt eu la curent şi în loc să stea pe tabletă sau pe Facebook tinerii fac cozi aşa de lungi la Biblioteca Judeţeană încât mai trebuie să facem una chiar lângă ea", a spus ironic primarul.

Primarul de Oradea a spus că fosta clădire a Garnizoanei ar putea găzdui fără probleme un palat administrativ al judeţului. "Dacă ne dorim să fim un centru de regiune, unde ar fi cel mai potrivit loc pentru un centru administrativ? Ce alt loc în care să aduni toate instituţiile şi deconcentratele ar fi mai potrivit?", a întrebat edilul.

Patroni cu datorii

Potrivit primarului, relocarea ar fi cea mai bună soluţie inclusiv pentru municipalitatea orădeană, care administrează Cetatea. În primul rând pentru că ar creşte numărul de vizitatori şi vizibilitatea fortificaţiei, în al doilea rând pentru că ar scădea inclusiv cheltuielile municipalităţii cu întreţinerea monumentului. Primarul intenţionează să reducă suprafaţa spaţiilor care urmau să fie alocate iniţial organizaţiilor neguvernamentale şi să le pună la dispoziţia muzeului, tot din raţiuni de reducere de cheltuieli.

"ONG-urile au cam 60% din Cetate. Acestea nu se vor putea susţine financiar şi până la urmă tot municipalitatea va trebui să plătească în locul lor. Avem deja ONG-uri care funcţionează în Cetate, cum este Centrul de afaceri al Federaţiei Patronilor Bihor, şi nu şi-au plătit utilităţile. Dacă în aceste vremuri patronatelor le este greu să plătească, cum vor putea organizaţiile neguvernamentale?", a întrebat primarul.

Ilie Bolojan a mai spus că nu şi-a făcut o miză personală din relocarea muzeului, dar că este de preferat ca judeţul să piardă acum prin renunţarea la unele investiţii specifice spaţiilor de expoziţie făcute în clădirea Garnizoanei, estimate la cel mult o jumătate de milion de euro, decât să plătească din buget în fiecare an de acum înainte un milion de euro pentru întreţinerea instituţiei într-o clădire supradimensionată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
pt. Carp III cel cu urbanismul
Nu stiu ce articole stiintifice de urbanism ai citit dar gruparea obiectivelor nu este neaparat benefica. Trebuie analizat de la caz la caz. Aici ar fi vorba de contopirea a doua obiective turistice intr-unul, ce ar micsora oferta turistica, deci atractivitatea orasului pentru turistul din afara acestui spatiu (Oradea, Bihor). Ar presupune si eliminarea unui traseu turistic care leaga cele doua obiective.
Postat 01 Aprilie 2014, 11:05 de eu
Nu are nici o logica dar nici bun simt bolojan
Faptul ca nu este nici un oras in zona cu un muzeu atat de important nu este un argument in plus pentru ca muzeul sa fie mutat in garnizoana si sa se poata desfasura la adevarata lui valoare?
Postat 01 Aprilie 2014, 10:00 de Edil
CET
Interesant e ca Bolojan nu face o sedinta extraordinara pentru 33 de milioane, adica datoria CET, ci pentru Muzeu, sa nu se risipeasca banii publici!
Postat 01 Aprilie 2014, 09:46 de Edil
Mincinos si impertinent
Nu stiu cum se face ca numai Bolojan vorbeste pe tema asta.Un monolog interminabil si agresiv cu argumente aruncate de-a valma.Care este miza acestei agitatii disperate a tiranului din primarie.Ce treaba are primarul cu muzeul si mai ales palatul administrativ.Este el conducatorul judetului sau l-a mandatat cineva sa se preocupe de tote institutiile, care oricum nu subordonate lui, sa fie in acelasi loc ? Nu i-am auzit pe cei de la Consiliul Judetean sa se planga de cheltuielile cu muzeul si care stiu mai bine ce cheltuieli sunt acolo.Inainte sa vorbim de actiunea insasi, este necesar sa observam atitudinea tiranica a omului Bolojan care isi impune vointa ca in anii '50, calcand in picioare pe oricine pentru a-si atinge scopul.Nu este sincer Bolojan.Ascunde scopul acestei mutari, si asta se simte.Chiar daca arunca de-a valma argumente fara noima.Si asta trebuie sa ne puna pe ganduri serios.Sunt oradeni care vor fi expropriati in str Ecaterina Teodoroiu, si nu stiu ce li se ofera in schimb.Astea sunt semnele dictaturi bunului plac.Nu stiu daca va avea vreun efect aceasta sedinta a consiliului local.Oricum decizia este la Consiliul judetean.Si pentru a nu-i spori puterea acestui mic dictator, voi ocoli PNL la urmatoarele alegeri, care oricum vor fi un fiasco, tocmai pentru ca s-au compromis toate partidele.
Postat 01 Aprilie 2014, 09:43 de Boom
ce lume...
carp 3 ( ala adevaratu) ai o maimuta ,,,vrea sa te imite...nasti prozeliti....nu prea scrie el corect si nu are cunostiinte da cine stie poate -nvata.....am ras bine.....
Postat 01 Aprilie 2014, 09:35 de ionica
Cine va plati modificarile lui Ilie?Tot noi oradenii?
Dupa principiul ca o minciuna repetata devine pana la urma adevar se ghideaza si unele vremelnice personaje care pe langa ca au idei putine, mai grav ca acestea sunt si fixe.Deci zbaterile actualului primar continua in directia dorita de dumnealui si nu de cetatenii orasului.Se va vota in continuare, se vor lamuri, se vor convinge consilierii pana va iesi cum vrea dom primare.Nu are importanta ca s-au spart pereti pentru a corespunde unui muzeu.Facem alti pereti sa aiba fiecare funtionar al CJ coltisorul lui aclimatizat Da, ce numai fosilele sa aiba clima.! Dar cum nici un lucru nu se face de gratis la noi , ne intrebam ce ii iese primarului din toata aceasta afacere?Viitorul ne va lamuri cu siguranta
Postat 01 Aprilie 2014, 01:51 de Mafalda
Universitatea sustine Primaria
Rectorul UO sustine Palatul Administrativ al Bihorului. Daca e Bine , e Bine! De ce nu vedeti partea avantajoasa a solutiei propusa de Primar! Ne dorim toti Oradenii cel mai bun Muzeu din Cetate, si cea mai buna ADMINISTRATIE ORADEANA/BIHOREANA concentrata. Consierilor, rog votati la ORADEA , PALATUL ADMINISTRATIV. Merita!
Postat 01 Aprilie 2014, 00:40 de oradean
se poate?
Inteleg ca orice poate fi supus votului de atatea ori de cate este nevoie ca sa iasa cum vrea BOLOJAN? Pai atunci sa nu se mai voteze, zic! Acuma intamplarea a facut ca HCL 651/09.09.2014 sa fie votata in unanimitate! Dar probabil ca daca pica la un vot diferenta s-ar fi repus pe rol pana iesea! Ca sa fie satisfacut IMPact-uul, ca sa fie satisfacut nea politaiul(ma rog, fosul politai din Valea lui Mihai, actualmente transportator sau asa ceva!).
Postat 01 Aprilie 2014, 00:39 de TDS
Foarte bine Bolojan!
Nu facem din orasul asta un talmes-balmes.. Birouri administrative printre exponate de muzeu... Nu vrem sa fie ca si la nebuni ! JOS udmr !
Postat 01 Aprilie 2014, 00:01 de Citizen
Urbanism
Are perfecta dreptate primarul. Obiectivele turistico-istorice trebuie sa fie cat mai bine grupate posibil. Udemeristii, sa-si bage unghia in gat ! Cetatea, nu le apartine ! Singurul care are nevoie de tratament psihiatric este udemeristul de mai jos, cu mesajele lui.
Postat 31 Martie 2014, 23:57 de Carp III
O prostie
O tampenie ordinara, iar argumentele sunt de doi bani. La ce sa ne trebuiasca muzeu, mai bine sa avem un palat pentru politrucii handicapati ai judetului, ca e mai economic!
Postat 31 Martie 2014, 20:32 de teuton
Consecvent ca de obicei, a trezit interesul unor taurine !?!
În primul rând că nu e o urgenţă care să impună o şedinţă extraordinară pe această temă, cum ar fi o calamitate sau o stare de necesitate, aşa după cum spune L215 !?! Din acest punct de vedere orice persoană intersesată poate ataca hotărârea, dacă va fi votată de această dată, în contencios pentru nelegalitate !?! În al doilea rând, dacă nu există elemente suplimentare de fond care să susţină expunerea de motive, propunerea de hotărâre nici nu are voie să fie repusă procedurii de vot, conform aceleaşi L215, tot pe motive de nelegalitate !?! Genul acesta de încăpăţânare, când atâţia afirmă că ceva nu e în regulă cu mutarea Muzeului, arată cât de determinat în rău este acest primar !?! Bun de examen psihiatric !?!
Postat 31 Martie 2014, 19:32 de Carp III
PROBLEMA
PROBLEMA PROSTILOR ESTE CA NU RENUNTA
Postat 31 Martie 2014, 19:14 de MOON
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON