URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Modă la Muzeu: A XIX-a ediţie a Zilelor MŢC programează expoziţii inedite, plus spectacole de muzică clasică şi teatru

Modă la Muzeu: A XIX-a ediţie a Zilelor MŢC programează expoziţii inedite, plus spectacole de muzică clasică şi teatru HAINA ÎL FACE PE OM. Şase secole de istorie vestimentară a României vor fi reprezentate pe 16 mai, la Palatul Baroc, într-o expoziţie adusă de la Muzeul Naţional de Istorie a României. Între piesele colecţiei se află şi o tunică de maior de lăncieri (foto) care i-a aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Pentru pasionaţii de istorie, luna mai poate fi foarte atractivă, şi în acest an fiind invitaţi să descopere ori să redescopere trecutul, cu ocazia Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor. 

Ediţia a XIX-a aduce la Oradea o expoziţie cu piese vestimentare de epocă, extrem de valoroase, inclusiv ţinute purtate de Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu şi Vasile Alecsandri. De asemenea, în premieră, orădenii vor putea descoperi obiecte valoroase de cult din patrimoniul episcopiilor din oraş.

Istoria veşmintelor

Complexul Muzeul Ţării Crişurilor (MŢC) organizează, între 13 şi 18 mai, o nouă ediţie a Zilelor Muzeului, a XIX-a. În fiecare an, evenimentul oferă nu doar expoziţii, ci - cum e cazul acestei ediţii - şi seri de muzică şi teatru. În prima zi, programul include lansarea mai multor cărţi scoase la editura MŢC, iar pe 14 mai va fi redeschis, după renovări, Muzeul Memorial Iosif Vulcan, situat pe strada cu acelaşi nume, evenimentul fiind legat de sărbătorirea a 150 de ani de la apariţia primei serii a Revistei Familia.

Cea mai plină zi va fi sâmbătă, 16 mai, când în jurul prânzului va fi vernisată la Palatul Baroc expoziţia "Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară în România", itinerată de la Muzeul Naţional de Istorie a României. Expoziţia, o premieră la Oradea, propune o incursiune în lumea costumelor din secolele XV-XX: veşminte laice şi ecleziastice, uniforme, accesorii purtate de nobilime, diplomaţi, militari, dar şi de doamnele cochete.

Ţinute de soi 

Veşmintele ce vor fi prezentate publicului orădean au o valoare artistică şi istorică deosebită, întreaga expoziţie fiind asigurată pentru suma totală de 1,2 milioane euro, după cum spune directorul MŢC, Aurel Chiriac (foto). "La Oradea vor ajunge 70 de piese vestimentare, din care 30 sunt costume întregi, unele purtate chiar de mari personalităţi ale ţării", arată acesta.

Spre exemplu, expoziţia include tunica de maior de lăncieri care i-a aparţinut lui Alexandru Ioan Cuza, costumele de diplomaţi purtate de Vasile Alecsandri şi Mihail Kogălniceanu, un frac şi o uniformă de diplomat ce i-au aparţinut lui Nicolae Titulescu, precum şi roba şi toca de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oxford ale istoricului Nicolae Iorga.

Orădenii vor putea să admire exponatele în aceeaşi zi, de la ora 19 până la 1, la Noaptea Muzeelor, când la Palatul Baroc va mai fi prezentată o expoziţie de icoane, ouă încondeiate şi tehnică agricolă a Secţiei de Etnografie, în timp ce la Muzeul Memorial Aurel Lazăr va putea fi vizitată expoziţia "Secessionul din Oradea", iar Muzeul Iosif Vulcan va găzdui "Seara Revistei Familia".

În culisele catedralelor

Tot la Noaptea Muzeelor, universitarii Andrada şi Tudor Ciupeiu au pregătit un concert cu "Anotimpurile" lui Antonio Vivaldi, care va fi susţinut întâi parţial la cele două muzee memoriale, iar apoi integral, fie la Palatul Baroc, fie într-un lăcaş de cult din oraş. De altfel, în premieră naţională, la Zilele Muzeului, orădenii vor putea vizita şi mini-muzeele cultelor din Oradea, mai exact ale episcopiilor Ortodoxă, Romano-Catolică, Greco-Catolică şi Reformată.

Reprezentanţii acestora le vor prezenta curioşilor icoane, veşminte şi alte obiecte de patrimoniu religios. "Colaborarea s-a născut la ideea episcopului romano-catolic László Böcskei, care mi-a spus că ar dori să deschidă muzeul Catedralei pentru public", precizează Aurel Chiriac. Un alt aspect inedit al acestei ediţii a Nopţii Muzeelor este că, în jurul orei 1 noaptea, OTL va asigura transportul de la secţiile Muzeului cu un autobuz special.

Zilele Muzeului se vor încheia cu o gală ce va cuprinde spectacolul de teatru "Iubire", regizat de Ioan Ieremia după drama "Bogdan Dragoş" a lui Mihai Eminescu, reprezentaţia fiind programată pe 18 mai, la Sala Arcadia a Teatrului Regina Maria. Intrarea se va face pe baza unor invitaţii care se vor putea rezerva la agenţia instituţiei şi, fireşte, nu vor costa nimic. Că doar e sărbătoarea muzeelor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitari pt. initiativa!
Felicitari pt. initiativa! felicitari! si, probabil, in spiritul de muzeu, de vechi, ar merge si ceva concursuri de vinuri vechi, de degustari de vinuri, de vinuri, pur si simplu. concursuri de bere sunt oricum, tzuica se cunoaste din nou, la targurile mesterilor populari samd. ceva cu vin ar fi inedit si ar atrage si lumea, probabil mai abitir...
Postat 12 Mai 2015, 18:42 de vg
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON