URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Noiembrie 2010, 12:17

Legea Micii reforme - un pas important în reforma justiţiei I

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum am arătat săptămâna trecută, în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 714 din 26 octombrie 2010 a fost publicată Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor denumită popular şi Legea "Micii Reforme" care va intra în vigoare în 30 de zile de la data publicării, respectiv la data 25.11.2010. Această lege reprezintă una dintre cele mai importante reforme ale sistemului judiciar românesc de după revoluţie modificând unele dintre principiile procedurilor civile şi penale.

Dincolo de unele prevederi criticabile, cred că legea reprezintă un pas important înainte în reforma în justiţie, fiind una dintre puţinele legi care a "ieşit" din Parlament mult mai bine decât a "intrat". Practic forma finală a legii este superioară proiectului elaborat de Guvern. În săptămânile ce urmează voi prezenta punctual cele mai importante modificări pe care această lege le aduce legislaţiei în vigoare.

Astfel, instanţele vor avea acces direct la bazele electronice de date sau la alte sisteme de informare deţinute de autorităţi şi instituţii publice, în scopul obţinerii datelor şi informaţiilor necesare realizării procedurii de comunicare a citaţiilor, a altor acte de procedură, precum şi îndeplinirii oricărei atribuţii specifice activităţii de judecată, evitându-se amânarea inutilă a cauzelor pentru efectuarea de adrese şi răspunsuri inutile.

Se extinde pentru tot cursul procesului obligaţia pentru judecător de a încerca împăcarea părţilor în litigiile care, potrivit legii, pot face obiectul procedurii de mediere, judecătorul poate invita părţile să participe la o şedinţă de informare cu privire la avantajele folosirii acestei proceduri. Când consideră necesar, ţinând seama de circumstanţele cauzei, judecătorul va recomanda părţilor să recurgă la mediere, în vederea soluţionării litigiului pe cale amiabilă, în orice fază a judecăţii, medierea nedevenind obligatorie pentru părţi.

Hotărârile judecătoreşti, procesele şi cererile privind creanţe ce au ca obiect plata unei sume de bani de până la 2.000 lei inclusiv nu vor mai putea fi atacate cu recurs, fapt care va conduce la scurtarea proceselor în cazul valorilor reduse, aceste procese finalizându-se definitiv în faţa judecătoriei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
INGROZITA......de tot !
...Legea Micii Reforme........... as propune,ca in toate juriile, sa fie cuprinsi 2-5 persoane civile, cu drept de vot, ca in jurisprudenta americana, poate s-ar mai reduce nitel coruptia in randul judecatorilor !
Postat 15 Noiembrie 2010, 15:32 de FLORICITA INGROZITA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON