URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2014, 11:07

Lecţie deschisă despre gazele de şist, la Sântandrei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La iniţiativa fundaţiei Academia Civică Bihor, peste 200 de localnici din Sântandrei, în frunte cu primarul şi cu consilieri locali, dar şi săteni din comunele vecine Toboliu şi Girişu de Criş au aflat ce înseamnă exploatarea gazelor de şist şi care sunt riscurile fracturării hidraulice. Toate cele trei comune fac parte din perimetrul de exploatare EX-3 Băile Felix, concesionat de Statul Român, în 2010, firmei NIS Petrol, subsidiară a gigantului Gazprom. Deşi ruşii au garantat că sunt interesaţi doar de hidrocarburile convenţionale, adică petrol şi gaze naturale, ecologiştii sunt convinşi că NIS va fractura pământurile bihorene, în căutare de gaze de şist.

Bihorenilor le-au vorbit trei dintre militanţii bihoreni consecvenţi în interzicerea exploatărilor gazelor de şist, Orlando Balaş, Cătălin Popa şi Dora Şereş. Cătălin Popa a explicat tehnologia folosită pentru exploatarea gazelor de şist şi riscurile mari pe care le implică ea. "S-a arătat că fracturarea hidraulică pentru hidrocarburi neconvenţionale duce la infestarea solului, apelor şi aerului, cu urmări foarte grave pentru sănătatea oamenilor, numai în Statele Unite ale Americii 20 de milioane de oameni suferind de diferite boli în urma exploatării gazelor de şist, deşi acolo şi în Canada aceste operaţiuni petroliere se fac în deşert şi în zone slab populate. De asemenea, vorbitorul a arătat şi dezavantajele economice pentru comunităţile în care se permit astfel de exploatări: cutremure, distrugerea caselor şi drumurilor, epuizarea resurselor de apă, creşterea preţurilor la diferite materiale folosite în exploatare, cum ar fi nisipul", informează un comunicat al Academiei Civice. Ecologistul a subliniat că redevenţele şi impozitele plătite de companiile petroliere nu pot acoperi pierderile decât într-o foarte mică măsură.

Orlando Balaş le-a spus sătenilor că toate firmele care au primit, după 2009, licenţe din partea Agenţiei pentru Resurse Minerale a României pentru activităţi petroliere în vestul ţării au manifestat explicit "dorinţa de a explora gazele neconvenţionale", adică gaze de şist, iar singura metodă cunoscută pentru explorarea şi exploatarea acestor gaze este fracturarea hidraulică. Vorbitorul a arătat că şi operaţiunile de prospecţiune şi explorare sunt periculoase, ele ducând la cutremure şi alunecări de teren, cum s-a întîmplat în localitatea Fierbinţi din judeţul Galaţi, unde au avut loc sute de cutremure începând din toamna lui 2013.

Localnicii au fost îndemnaţi să nu semneze nici un act pentru a permite intrarea firmelor de prospecţiuni petroliere pe terenul lor, deoarece în urma descoperirii unor astfel de resurse urmează exploatarea lor, cu riscurile prezentate. "Fără acordul proprietarului de teren, orice activitate a acestor firme este ilegală şi poate fi oprită şi sancţionată de către autorităţi. Primăriile pot şi ele refuza să elibereze avizele solicitate de firmele respective, riscînd poate sancţiuni, dar apărînd astfel sănătatea şi interesele locuitorilor", se mai arată în comunicatul ONG-ului.

În final, localnicii au fost invitaţi să participe la mitingul împotriva exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice ce va avea loc pe 6 aprilie, de la ora 15, în Piaţa Unirii, simultan cu proteste similare în alte oraşe din ţară.

Aceasta a fost a cincea acţiune de acest gen a Academiei Civice Bihor, după întâlniri cu localnicii din Tulca, Tileagd, Derna şi Nojorid.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
patetismul in floare
Aceasta asa zisa asociatie(mai bine s-ar fi numit ,,as. patetica'' ar fi trebuit sa aduca macar un specialist in domeniu pentru ca satenii sa poata cunoaste un punct de vedere profesional si nu o infierare cu manie proletara a unei activitati care are cel putin vreo 40 de ani vechime. iar in Romania peste 30. Oamenii trebuie sa-si exprime punctul de vedere in deplina cunoastere a adevarului in legatura cu forajul hidraulic.
Postat 28 Martie 2014, 13:45 de john doe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON