URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Noiembrie 2017, 18:15

Invitaţie la Muzeu: Ultimii dinozauri din Transilvania, expuşi la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii sunt invitaţi la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor pentru a vedea expoziţia "Ultimii dinozauri din Transilvania", care a fost vernisată, miercuri, în prezenţa prof. Vlad Codrea, orădean la origine, cel care stă în spatele cercetărilor legate de dinozaurii care au populat, în urmă cu 68-70 milioane de ani, teritoriul Transilvaniei.

Orădeanul din spatele dinozaurilor

În deschiderea expoziţiei au vorbit directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, invitat de organizatori, prof. Vlad Codrea, precum şi Venczel Marton, şeful secţiei de Ştiinţe Naturale din cadrul MŢC.

Aurel Chiriac a subliniat că expoziţia "Ultimii dinozauri din Transilvania" este una "educativă", care intermediază o incursiune în lumea din urmă cu milioane de ani. Profesorul Vlad Codrea - coordonatorul Laboratorului de Paleotheriologie şi Geologia Cuaternarului din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai – a vorbit despre provenienţa exponatelor, şi anume Depresiunea Haţegului, respectiv judeţele Alba, Cluj şi Sălaj şi a subliniat că, pe lângă reconstituirile-model, expoziţia cuprinde şi rămăşiţe autentice ale dinozaurilor din zona Transilvaniei. În urmă cu 66-70 milioane de ani, în Cretacic, aceste zone erau teritorii insulare.

Magyarosaurus dacus… cel mare

Principalele atracţii ale expoziţiei sunt trei reconstituiri la dimensiunile reale ale unor dinozauri, plus reconstituirea unei reptile zburătoare: sauropodul Magyarosaurus dacus, ankylosaurul Struthiosaurus transylvanicus, carnivorul Elopteryx nopcsai şi reptila Ornithocheirus.

Cea mai mare reconstituire este cea a sauropodului Magyarosaurus dacus, de 6 metri lungime şi 2,3 metri înălţime. Acesta era cel mai mare dinozaur din paleoecosistemul insulei. Acesta era un erbivor gregar docil, fiind printre cei mai comuni dinozauri de la noi. Rudele cele mai apropiate ale acestuia din America de Sud au fost cele mai mari animale terestre din toate timpurile, cunoscându-se o specie care putea ajunge până la 100 de tone.

Vizite cu ghid

Sunt expuse, de asemenea, fosile unicat, cum ar fi ouă de dinozaur, resturi scheletice de Magyarosaurus dacus, Telmatosaurus transsylvanicus, Struthiosaurus sau de alte reptile, care au trăit în aceeaşi perioadă cu dinozaurii, cum ar fi ţestoasa Kallokibotion.

Aceste reptile populau în urmă cu 70-66 de milioane de ani, un teritoriu insular. Fiind obligate să trăiască pe un areal restrâns, unele dintre reptile şi-au redus dimensiunile devenind "pitici" - astfel talia lor nu ajungea la cea a dinozaurilor înrudiţi descoperiţi de pildă pe teritoriul Americilor, sau al Asiei.

Expoziţia "Ultimii dinozauri din Transilvania" este organizată în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, prin Direcţia Patrimoniu Cultural Universitar şi Laboratorul de Paleotheriologie şi Geologia Cuaternarului.

Preţul unui bilet este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii, iar taxa pentru ghidaj este de 5 lei/grup. Pentru a evita aglomeraţia, grupurile care solicită ghidaj trebuie să se programeze în prealabil la telefon 0250/479918, între orele 9.00 şi 15.45, sau pe site-ul instituţiei, la butonul Programări vizite.

Grupurile neprogramate vor beneficia de ghidaj doar în cazul în care nu se suprapun cu grupurile programate, acestea din urmă având prioritate. Expoziţia va putea fi văzută până în 18 februarie 2018.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON