URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2017, 12:04

Întâlnire între cărţi: Biblioteca Judeţeană cheamă copiii la cursuri de germană, poveşti şi ateliere de teatru, iar adulţii la filme şi lecturi "muzicale"

Întâlnire între cărţi: Biblioteca Judeţeană cheamă copiii la cursuri de germană, poveşti şi ateliere de teatru, iar adulţii la filme şi lecturi 'muzicale' ORA BASMELOR. În fiecare joi, bibliotecarele îi aşteaptă pe cei mici la "Povestea de la ora 5", pentru a le spune poveşti atractive şi pline de învăţăminte, la întâlniri fiind primiţi şi părinţii curioşi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu toate încăperile Bibliotecii Judeţene sunt învăluite de linişte. Tot mai des, o parte din sălile instituţiei găzduiesc programe menite să apropie orădenii de lumea cărţilor.

Activităţile "extracurriculare" sunt dedicate deopotrivă adulţilor şi copiilor, între acestea numărându-se vizionări de filme în singurul cineclub din oraş şi reuniunile unui club de lecturi mai puţin obişnuite, asociate cu audiţii muzicale. Din această primăvară, bibliotecarii lansează pentru copii şi un curs de germană, precum şi un atelier de teatru menit să le stimuleze creativitatea.

Hallo, kinder! 

Cele mai multe dintre activităţile organizate de Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai sunt dedicate copiilor şi tinerilor, iar asta cu un scop anume. "Sunt acţiuni la care participarea e menită să aducă tinerii în Bibliotecă şi să le ofere ocazia de a-şi descoperi noi aptitudini", spune managerul instituţiei, Ligia Mirişan (foto).

În urmă cu o lună, în Ludotecă a fost lansat programul "Povestea de la ora 5", în cadrul căruia copiii descoperă poveşti şi basme citite de bibliotecare, cum ar fi "Doctorul de Soto", de William Steig, "Frăţior şi Surioară", al fraţilor Grimm, şi "Prinţesa Zambilă", o poveste populară rusească. Întâlnirile au loc în fiecare joi, la ora 17, iar bibliotecarele le pregătesc celor mici şi diverse jocuri adecvate temelor poveştilor.

Tot pentru categoria "mini", pe 15 martie vor debuta alte două noi programe. Unul este cursul de germană "Hallo, Kinder!", destinat copiilor între 6 şi 10 ani, ale cărui întâlniri se vor ţine în fiecare miercuri de la ora 17, cursanţii putând învăţa această limbă, la nivel elementar, prin dialog, joc, imagini şi poveşti. Părinţii îi pot înscrie direct la sediul Bibliotecii ori telefonic, la numărul 0359.800.363, interior 119. Elevii din clasele primare sunt invitaţi, lunar, şi la un club de lectură în limba germană, organizat în colaborare cu Facultatea de Litere, unde lecturile sunt susţinute de studenţi.

Inspiraţi de Botticelli

Pe 15 martie, la Bibliotecă se va desfăşura şi prima întâlnire a atelierului interdisciplinar de teatru, muzică şi arte "TesserAct", dedicat tot tinerilor. "Vom realiza statui vivante, inspiraţi de muzica lui Vivaldi şi de tablourile lui Botticelli, scopul final fiind recrearea cât mai fidelă a unora dintre tablourile acestuia prin improvizaţie şi joc scenic. Sperăm ca această aventură în lumea imaginaţiei, artei şi creativităţii să atragă cât mai mulţi participanţi", spune coordonatoarea atelierului, lectorul universitar Nora Tiu Chiriac, despre activitatea la care cei interesaţi se pot înscrie sunând la numărul 0744.150.510.

La Biblioteca Judeţeană a debutat, pe 28 februarie, şi programul "Code kids - copiii fac coding în bibliotecile publice", realizat în parteneriat cu Fundaţia Progress şi Asociaţia ETIC. La nivel naţional, acesta are ca scop încurajarea a 380 de copii din mediul rural şi urban mic să se implice şi poate chiar să urmeze o carieră în tehnologie. În Bihor, organizatorii au selectat mai mulţi copii din Nucet, Roşia, Budureasa, Mădăras şi Sînmartin, care se întâlnesc periodic la Bibliotecă, unde învaţă de la specialişti primii paşi în programare.

Cărţi, muzică şi filme

Din oferta instituţiei nu lipsesc, evident, nici activităţile pentru adulţi. De anul trecut, în ultima zi de marţi a fiecărei luni, în Mediateca Bibliotecii se întâlnesc pasionaţii de lectură şi muzică în cadrul clubului Synesthesia.

"Participanţilor li se propune spre lectură o carte ce poate fi uşor asociată cu muzica, în principiu clasică. Membrii discută liber pe marginea subiectului, conversaţiile alternând cu momente de audiţie a unor bucăţi muzicale din opera compozitorului la care se face referire în carte", explică iniţiatorul programului, Radu Deme. Până acum, membrii clubului au citit şi discutat, între altele, "Viaţa mea cu Mozart", a lui Eric-Emmanuel Schmitt, "Fecioarele lui Vivaldi", de Barbara Quick, iar mai recent "Kafka pe malul mării", de Haruki Murakami.

Deja de câţiva ani, cinefilii orădeni sunt chemaţi, de două ori pe lună, şi la vizionări de filme la Bibliotecă, urmate de discuţii asupra producţiilor alese. Anul acesta, la Cineclubul Marienbad vizionările au început cu o capodoperă, cea care a şi dat numele clubului, "Anul trecut la Marienbad" (1961), regizat de Alain Resnais, continuând apoi cu "Hollywood Ending", al 33-lea film al lui Woody Allen.

Merită subliniat faptul că toate programele sunt oferite gratuit bihorenilor, care nu au decât să-şi facă drum cât mai des pe la Bibliotecă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON