URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2010, 10:38

Ingineria se "reinventează"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea este parteneră, alături de alte şase universităţi din ţară, în cadrul proiectului PLM-Adaptor - Reinventarea şcolii româneşti de inginerie, implementat de firma ADA Computers din Bucureşti, firmă furnizoare de servicii IT.

Potrivit unui comunicat de presă al Universităţii din Oradea, proiectul are drept scop creşterea aptitudinilor de muncă pentru 700 de studenţi - 100 de la fiecare universitate implicată - aflaţi în situaţia de tranziţie de la universitate la viaţa activă. Tinerii vor învăţa să-şi adapteze noţiunile teoretice învăţate în facultate la necesităţile mediului de afaceri, ceea ce va duce la o mai bună inserţie a lor pe piaţa muncii.

Studenţii vor simula într-o întreprinderea virtuală conceptele de dezvoltare digitală a produselor şi proceselor, aşa cum sunt folosite în prezent în cele mai moderne companii. Cursurile sunt împărţite în patru module care acoperă toate etapele din ciclul de viaţă al produsului: concepţia şi proiectarea produselor, analiza produsului şi realizarea fabricaţiei digitale a produselor folosind prototipul virtual şi integrarea etapelor de dezvoltare, colaborarea în întreprinderea virtuală şi managementul documentaţiei tehnice despre produs. Pentru fiecare modul în parte se va elabora un manual de specialitate care va fi folosit ca suport de curs.

Totodată, proiectul, întins pe o durată de 31 de luni, promovează parteneriatul între universităţi şi firmele din industrie, iar pentru a răspunde cât mai bine cerinţelor acestora, prima fază a proiectului a constat în cercetarea calitativă şi cantitativă a nevoilor firmelor şi construirea potretului-robot al angajatului ideal.

În perioada de desfăşurare a proiectului se vor realiza şi 14 burse a locurilor de muncă.

De la implementarea proiectului, adică din noiembrie 2009, Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică din Oradea a selectat grupul de 100 de studenţi, a distribuit chestionare referitor la nevoile şi aşteptările firmelor privind viitorii absolvenţi, realizând astfel şi mediatizarea proiectului.

Alături de Universitatea din Oradea, mai sunt implicate în proiect Universitatea din Bacău, Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi - Facultatea de Inginerie din Brăila, Universitatea Maritimă din Constanţa, Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, Universitatea din Petroşani, Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON