URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2014, 12:01

Iarnă în Bihor: Orădenii dornici de un sejur la munte sunt momiţi de pensiunile bihorene cu pachete speciale de sărbători

Iarnă în Bihor: Orădenii dornici de un sejur la munte sunt momiţi de pensiunile bihorene cu pachete speciale de sărbători VEDETA ZONEI. Cea mai căutată staţiune de iarnă din apropiere este staţiunea Vârtop-Arieşeni, situată parţial în judeţul Bihor, parţial în Alba, şi care de câţiva ani are trei piste de schi (foto: Sebastian Oprea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă vremea destul de caldă pentru luna decembrie nu prevesteşte tradiţionalele vacanţe la munte, proprietarii pensiunilor şi hotelurilor din Apuseni s-au pregătit cu oferte speciale.

În funcţie de adâncimea buzunarului, acestea pot merge până la sejururi cu mese incluse, acces la piscină şi plimbări cu trăsura. Pentru pasionaţii de schi, administratorii pârtiilor se anunţă pregătiţi să le deschidă imediat ce stratul de zăpadă o va permite...

Arieşeni, mon amour

Aerul de munte este benefic tuturor celor care doresc să inhaleze o porţie mare de sănătate. Nu e de mirare, deci, că zonele montane, generoase şi în privinţa peisajelor, se numără printre cele mai căutate destinaţii de vacanţă în sezonul rece. Cea mai cunoscută din zona noastră este staţiunea Arieşeni-Vârtop, situată la graniţa dintre Bihor şi Alba, la circa 120 kilometri de Oradea. Cele trei pârtii de schi amenajate aici atrag în fiecare sezon zeci de mii de turişti.

Chiar dacă zăpada n-a apărut încă în Apuseni, proprietarii hotelurilor şi pensiunilor şi-au pus la punct ofertele speciale. Spre exemplu, hotelul Four Seasons, situat în satul de vacanţă Vârtop are, în perioada 2-22 decembrie, tarife de 200 lei pentru o cameră dublă, cu mic dejun inclus, în preţ fiind cuprinse şi accesul la piscina interioară cu jacuzzi şi hidromasaj, la saună şi biliard, precum şi la locul de joacă pentru cei mici.

Pentru perioada Crăciunului, doritorii pot opta pentru un sejur de patru zile şi trei nopţi (24-27 decembrie) la preţul de 1.100 lei pe persoană, la care se adaugă TVA. Pachetul, destul de piperat, include trei mese pe zi, băuturi răcoritoare, pălincă şi afinată, precum şi accesul la toate celelalte facilităţi ale hotelului.

Cazare, mâncare, sanie, ski...

Pensiunea Skipass, situată în imediata apropiere a pârtiei Vârtop, are oferte de sejururi ceva mai lungi, pentru cei care vor să profite din plin de vacanţa de iarnă. Turiştii vor plăti aici 1.200 lei pe persoană pentru un sejur de cinci nopţi, iar dacă vor merge însoţiţi de un copil, pentru acesta vor achita încă 350 lei. Pachetul include toate mesele zilei, băuturi, cină de Crăciun cu preparate tradiţionale şi acces la sauna şi piscina pensiunii. Pentru a le oferi invitaţilor o experienţă montană completă, gazdele anunţă şi un imens foc de tabără. În alte perioade ale lunii, cazarea costă 130 lei pe persoană, pe noapte, în cameră dublă.

Pentru cei care nu sunt dispuşi să cheltuie mult, dar nu ar renunţa la vacanţă, Pensiunea Heidi, ridicată în apropierea pistei de schi Piatra Grăitoare, un sejur de cinci nopţi costă 280 lei pe persoană, în cameră dublă, însă include doar cazarea. Dacă doresc să aibă şi mâncarea asigurată, inclusiv cina de Crăciun, clienţii vor plăti 430 lei. În plus, proprietarii anunţă că, la cerere, se pot organiza plimbări cu sania trasă de cai, drumeţii cu ghizi sau lecţii de schi cu instructori autorizaţi.

Administratorii pârtiilor din Arieşeni - Vârtop I, Vârtop II (Todea Turism) şi Piatra Grăitoare (Primăria Nucet) - se arată pregătiţi să pornească telescaunele de îndată ce vremea o va permite, adică stratul de zăpadă va fi destul de mare. Tarifele practicate vor fi aceleaşi ca în sezonul 2013-2014: 5 lei o urcare pentru adulţi la Vârtop, respectiv 7 lei la Piatra Grăitoare.

Stâna, cum o ştim

Cealaltă destinaţie "consacrată" iarna este Stâna de Vale. Situată în Munţii Vlădeasa, la circa 70 kilometri de Oradea, staţiunea nu s-a dezvoltat atât de mult ca Arieşeni-Vârtop, însă se poate lăuda cu privelişti deosebite. Clasicul loc de cazare este Hotelul Iadolina, al fraţilor Micula, care se promovează cu servicii precum sală de fitness, saună, jacuzzi, băi cu plante, masaj şi hidroterapie. Un sejur de cinci nopţi aici costă 375 lei pe persoană, cu mic dejun inclus.

Pentru o gaşcă mai mare, care vrea să petreacă după propriile reguli, la Stână există şi cabane de închiriat, cum ar fi Patru Brazi, cu şapte camere, care poate fi rezervată pentru cinci nopţi, în perioada 22-27 decembrie, cu 2.000 lei. Şi la Stâna de Vale, în sezonul rece, este amenajată o pârtie, mai mică, de numai 550 metri, bună mai ales pentru schiorii începători şi pentru amatorii de ture cu sania.

În concluzie, bihorenii nu trebuie să meargă departe pentru a se bucura de o ieşire montană. Trebuie doar să-şi rezerve locurile şi să aştepte zăpada...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON