URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Decembrie 2010, 15:03

Guvernul vrea să concedieze bugetarii în concediu de boală, de maternitate sau de creştere a copilului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Administraţiei şi Internelor a supus, joi, dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici.

Potrivit proiectului de act normativ, după intrarea în vigoare a modificărilor la Statutul funcţionarilor publici va fi abrogat articolul 36 din Legea 188/1999, potrivit căruia "în perioada concediilor de boală, a concediilor de maternitate şi a celor pentru creşterea şi îngrijirea copiilor, raporturile de serviciu nu pot înceta şi nu pot fi modificate decât din iniţiativa funcţionarului public în cauză".

Totodată, proiectul prevede că studiile universitare sau studiile de doctorat nu sunt considerate forme de perfecţionare profesională şi nu pot fi finanţate din bugetul de stat sau din bugetul local.

Raportul de serviciu se suspendă de drept atunci când funcţionarul public este încadrat la cabinetul unui demnitar, primar sau preşedinte al consiliului judeţean ori la cancelaria prefectului, precum şi atunci când este desemnat de către autoritatea sau instituţia publică să desfăşoare activităţi în cadrul unor misiuni diplomatice ale României, unor organisme sau instituţii internaţionale, potrivit proiectului de act normativ.

Totodată, raporturile de serviciu se suspendă în perioada în care funcţionarul public desfăşoară activitate sindicală pentru care este prevăzută suspendarea în condiţiile legii.

Pe perioada suspendării, raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici nu pot înceta şi nu pot fi modificate decât din iniţiativa sau cu acordul acestora.

Proiectul de act normativ face însă referire şi la "situaţii temeinic justificate", determinate de reducerea unor atribuţii ale instituţiilor sau autorităţilor publice, în care funcţionarul public va putea fi eliberat din funcţie.

Totodată, în cazul în care o instituţie sau autoritate publică nu poate funcţiona normal din cauza absenţei temporare a unor funcţionari publici, conducătorul instituţiei sau autorităţii publice va putea dispune demararea procedurilor pentru ocuparea funcţiilor publice prin transfer, redistribuire, concurs sau alte modalităţi prevăzute în lege.

Proiectul mai prevede şi că la încetarea raportului de serviciu, funcţionarul public nu îşi mai păstreaza drepturile dobândite în cadrul carierei, fiind astfel abrogat articolul 103 alineatul 2 din Legea 188/1999.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
normalitate?
Anca, parintii tai unde au lucrat ca sa te creasca pe tine , la privat? Cred ca nu , dar ce mai conteaza, eu nu stiu de ce ar trebui sa lucreze cineva la stat. sincer. Ar trebui sa lucreze doar condamnatii, sau iobagii fara sa primeasca salar sau altceva sau mai stii ar trebui privatizat statu' asta tot, sa fie bine pentru toti.
Postat 04 Decembrie 2010, 19:49 de mihai
nu e normal sa se faca rotatie
eu nu inteleg de ce trebuie un om sa lucreze pana la pensie in sistemul PUBLIC cum va supravietui cand ramane in urma cu LUMEA din jur? ar trebui prevazut sa nu muncesca mai mult de trei ani in sistemul public un functionar, iar s a omis esentialul :))
Postat 04 Decembrie 2010, 15:31 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON