URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2010, 22:37

Guvernul, lăudat pentru taxa fast-food

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scrisoarea EPHA, organism finanţat de CE, a fost semnată de secretarul general al EPHA, Monika Kosinska, şi co-semnată de eurodeputatul PDL Oana Antonescu, membră a Comisiei de Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară din Parlamentul European. Aceasta laudă iniţiativa taxării alimentelor de tip fast-food şi lansării unei campanii de educare şi informare pentru alimentaţia sănătoasă.

"Una din patru persoane suferă de obezitate în timp ce una din două persoane este supraponderală. În paralel, diabetul de tip II, hipertensiunea şi alte boli cardiovasculare sunt din ce în ce mai frecvente", se arată în scrisoarea EPHA.

"România nu este singura ţară cu această problemă, iar în Europa s-a ajuns în situaţia în care problemele legate de dietă reprezintă cauza a 60% dintre decesele premature", se mai notează în scrisoarea deschisă, care subliniază că există şi un aspect economic al problemei, respectiv acela că bolile care au legătură cu modul de alimentaţie costă UE peste 192 de miliarde de euro anual, din cauza tratamentelor, a medicamentelor şi a zilelor de muncă pierdute de către persoanele care se îmbolnăvesc.

"Mecanismele pentru a determina care mâncăruri au conţinut bogat de grăsimi, sare sau zahăr sunt deja bine stabilite şi au fost implementate cu succes în Marea Britanie prin controale statutare asupra reclamelor la mâncare", se mai arată în scrisoare, potrivit căreia o consecinţă a taxei de fast-food este că va creşte diversitatea opţiunilor de alimentaţie sănătoase.

Documentul vine după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, EPHA a adresat o scrisoare deschisă premierului Emil Boc şi ministrului bihorean al Sănătăţii, Czeke Attila, prin care şi-a exprimat sprijinul faţă de intenţia Guvernului de la Bucureşti de a descuraja consumul de alimente nesănătoase.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
taxa pe aer
urmeaza taxa pe aer... oricum, important este ca avem taxe... ca banii colectati din ele nu se duc unde ar trebui nu mai intereseaza pe nimeni. Exemplul clasic este celebra rovinieta: platim ca tampitii si drumurile nicaieri. Faceti un drum Oradea - Satu-Mare si sigur intelegeti ce spun - acela nu e drum - eventual se poate numi capcana pentru fraierii romani. Deci, sa puna taxa pe fast-food... cica va beneficia Sanantatea din asta. Punem un pariu ca la Sanatate va merge la fel de prost si dupa minunata taxa?
Postat 17 Februarie 2010, 12:02 de whatever
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON