URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2013, 17:02

Grădina amintirilor: Terasa Hotelului Parc, reînsufleţită cu seri de poezie, proiecţii de filme mute şi demonstraţii de tango (FOTO)

Grădina amintirilor: Terasa Hotelului Parc, reînsufleţită cu seri de poezie, proiecţii de filme mute şi demonstraţii de tango (FOTO) LIMONADĂ LA BORCAN. Deşi n-a fost toaletată de ani buni, fosta grădină de vară a Hotelului Parc îi atrage în continuare, mai nou sub numele de Moszkva Garden, pe clienţii care vor putea savura o limonadă din borcan în linişte, fără muzică
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul din cele mai vechi hoteluri ale oraşului ascunde o terasă de vară idilică, proiectată în stil romantic, cu turnuleţe medievale şi cu ring de dans, de care se leagă multe nostalgii ale orădenilor de toate vârstele.

Lăsată în ruină de câţiva ani buni, terasa s-a redeschis vara trecută sub numele de Moszkva Garden, ca un local nonconformist amenajat inclusiv cu mese şi scaune pe care clienţii fideli le-au adus de acasă.

Hotelul personalităţilor

Pe locul unde acum se află Hotelul Parc, scriu istoricii, contele Samuel Teleki construia în 1785 un palat baroc cu un etaj. Apoi, în 1833, când imobilul se afla în proprietatea contelui Adam Rheday, aici funcţiona Casinoul Naţional al Judeţului Bihor. La începutul secolului XX, clădirea a fost cumpărată de familia de evrei Weiszlovitz şi cei doi fraţi, Emil şi Gyula, au transformat încăperile de la parter în spaţii comerciale, iar cele de la etaj într-un hotel modern decorat în stil eclectic.

Hotelul, despre care presa vremii scria că era "amenajat cu 60 de camere frumoase, confortabile, dotate cu apă curentă, reţea electrică, încălzire centrală şi confort modern", a fost inaugurat în 1915, fiind întregit cu un grajd, un garaj pentru automobile şi o grădină interioară. În perioada Primului Război Mondial, Emil Weiszlovitz, devenit singurul proprietar, a refuzat să cazeze ofiţeri germani. În schimb, mai târziu, a găzduit oameni de seamă precum Regele Carol al II-lea, Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, Mihail Sadoveanu, George Enescu şi chiar pe poetul indian Rabindranath Tagore. În perioada ocupaţiei sovietice, hotelul a fost rechiziţionat pentru militarii ruşi, trecând apoi în proprietatea Ministerului Turismului.

La turnuleţe

Deschisă cel mai probabil încă din primii ani de funcţionare ai Hotelului Parc, terasa interioară a fost gândită în stil romantic, ca un refugiu din cotidian. Încadrată de clădire, oferea, ca şi acum, multă intimitate, deşi în mijloc avea un ring de dans. "Terasa e o creaţie romantică, tipică pentru o renaştere a poveştilor medievale. Turnuleţele decorative sunt palate medievale la scară miniaturală", spune criticul de artă Ramona Novicov.

După naţionalizare, terasa a fost separată de restul hotelului printr-un zid, dar a continuat să funcţioneze ca grădină de vară, iar după Revoluţie s-a consacrat cu numele de Promesse, schimbându-şi apoi denumirea, în funcţie de chiriaşi, în Casa Iulia şi Terasa Parc. La fel ca hotelul pentru care a fost amenajată, a fost lăsată însă în paragină de proprietari. Deşi parte din istoria oraşului, s-a degradat treptat, iar în ultimii ani a fost ţinută închisă. Asta până în 2012, când şi-a recâştigat clienţii sub numele de Moszkva Garden.

15 Denes Adel.jpgGrădina "replantată"

Ştiind că peste vară orădenii asaltează terasele, patronii Moszkva Caffe au închiriat spaţiul şi, chiar dacă nu l-au renovat, au improvizat aici un local nou. "Anul trecut ne-am anunţat clienţii pe Facebook că vrem să amenajăm o terasă şi ne-au adus şi ei mese şi scaune de acasă. Le-am vopsit pe acelea şi am mai cumpărat şi noi câteva", povesteşte Denes Adel (foto), PR-ista Moszkva.

Dacă în 2012 activităţile din grădina de vară n-au fost prea multe, noii administratori au început în forţă sezonul acesta. "De luni până joi proiectăm filme mute, miercuri este seară de poezie, în care fiecare îşi recită poemele preferate, joi avem Water Day şi ne batem cu pistoale cu apă, iar duminica organizăm ateliere pentru copii", spune Adel. De asemenea, Moszkva Garden găzduieşte şi alte evenimente, cum a fost o expoziţie de biciclete, un târg de handmade şi o demonstraţie de tango."Suntem mai nonconformişti, şi aşa sunt şi clienţii noştri. Ei nu sunt de genul care să stea pe Corso ca să-şi arate hainele cele noi", zice Adel. Proprietarii au decis ca pe terasă să nu fie difuzată deloc muzică, atât pentru liniştea clienţilor, cât şi pentru a nu deranja vecinii. E cu siguranţă o altfel de grădină de vară decât cea gândită la începutul secolului XX, dar măcar istoria ei continuă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
RUSINE
Imi pare rau, ca acest cotidian nu este capabil sa-si modereze comentariile sau uneori jurnalistii mediocrii pe care-i are.
Postat 18 August 2013, 15:08 de BA
doctor in femei
Ha istenem frumos acolo daca facut ungurii ceva in oras acesta ca romanii sparge la seminte pe corso si asculta manele la periferie, trebe musai face si ei ceva culturale sa creasca la ei kultura ca romanii este prosti si trebuie depasiti..... Place la mine ca toti e mai destepti ca romaniilor si nimeni nu observa... poate ca ei manca la ei acuma pufuleti si pregateste merge sapa gradina tzara aduce cartofi la bloc si apoi manche la iarna nah ... foarte szep fost gradina parcule moszkva cafe...
Postat 18 August 2013, 00:36 de lulu
unde?
si inca ceva: in care poza e PR-ista? ["povesteşte Denes Adel (foto), PR-ista Moszkva."]
Postat 17 August 2013, 21:14 de adi g
hm
interesant! programul e prezentat mishteaux; totusi, ce se intampla vineri si sambata pe terasa asta, zárva?
Postat 17 August 2013, 21:10 de adi g
fara
Stai linistit fraiere cand o sa dispara aia o sa dispari si tu...
Postat 17 August 2013, 19:20 de ups
nonconformişti
Nonconformişti, auzi-o şi pe obosita asta..... Sînteţi nişte nomazi cu ochii beliţi la bunurile altora. Noroc că veţi dispărea de pe faţa pământului şi toată lumea va răsufla uşurată: au pierit criminalii sceleraţi şi asimilaţii tâmpiţi care i-au moştenit pe huni şi odată cu ei şi limba aia nenorocită
Postat 17 August 2013, 18:28 de Istvanka
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON