URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Decembrie 2016, 19:09

Dr. Pop Mircea, comemorat la Spitalul Municipal Marghita (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dr. Pop Mircea (1927-1990), cel care a condus Spitalul Municipal din Marghita timp de 30 de ani, reformându-l din temelii, a fost comemorat, joi, în spitalul care acum îi poartă numele, într-o festivitate la care au luat parte atât politicieni şi şefi de instituţii locale, cât şi membri ai familiei.

Evenimentul a marcat şi al patrulea an de la amplasarea bustului medicului în curtea unității, dar şi inaugurarea unor alei reamenajate, la el luând parte, între alții, primarul Pocsaly Zoltan şi viceprimarul Ioan Lazăr, membrii Consiliului Local, dar şi fostul ministru al Sănătăţii, deputatul UDMR Cseke Attila.

Managerul spitalului, Bradacs Aliz, a evocat personalitatea medicului Pop Mircea, care nu s-a îngrijit doar de bolnavii din Marghita, ci şi de medici, cărora le-a asigurat locuinţe de serviciu, de copii, pentru care a fondat tabăra din Pădurea Neagră, şi de viitorul oraşului, căruia i-a lăsat un spital foarte bine organizat.

Aceasta a citit, apoi, o listă cu sponsorii spitalului, care au ajutat la renovarea lui şi cărora le-a dat şi câte o diplomă de excelenţă. Şi angajaţii cu rezultate meritorii, începând cu infirmierele şi asistenţi medicali, până la doctori, au fost recompensaţi.

"Dr. Pop Mircea a fost o personalitate de seamă a oraşului, a ajutat prin profesionalismul său atât românii, dar şi maghiarii, unii dintre aceştia sunt astăzi aici. A lăsat în urmă o infrastructură solidă, iar prin lecţia de bun simţ a fost un model de urmat. Dacă îl vom urma va fi ceva ce sincer cred că i-ar fi plăcut doctorului Pop Mircea. Nu avem nimic de împărţit între noi, ci trebuie să convieţuim împreună, ajutându-ne unii pe alţii", a spus deputatul Cseke Attila.

Festivităţile au fost emoţionante mai ales pentru membrii familiei. "Tatăl meu a fost un familist convins, iar a doua sa familie a fost Spitalul din Marghita", a spus fiul cel mare al medicului, care îi şi poartă numele, dr. Mircea Pop, astăzi chirurg la Spitalul Judeţean.

După depunerea de coroane, un grup de elevi ai Colegiului Naţional Octavian Goga din Marghita a prezentat un program artistic de Crăciun.

Manifestarea s-a încheiat cu o slujbă religioasă susţinută de 3 preoţi - unul ortodox, greco catolic şi unul reformat - care au înălţat rugăciuni de pomenire a medicului.

Medicul Mircea Pop a fost numit directorul Spitalului Marghita în 1960 şi, condus de principiul că prin viaţă nu trebuie să treci fără să laşi ceva, a început "reconstruirea" lui. Fiind şi viceprimar o vreme, a clădit ceea ce se vede azi din acest spital, a amenajat circumscripţiile din jurul oraşului şi a făcut locuinţe pentru medici, motiv pentru care doctorii bihoreni "pândeau" posturile din Marghita, căci nu oriunde primeai casă cu apă curentă. "A participat şi la construirea Policlinicii şi a contribuit la înfiinţarea Băilor Marghita, descoperind resursele termale din zonă", povestea BIHOREANULUI, în urmă cu mai mulţi ani, fiul acestuia, chirurgul Mircea Pop.

Citiţi pe această temă articolul Un veac de doctori

Viorel Orbai

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON