URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 August 2010, 17:58

Despre legea micii reforme IV: Noutăţi în materie penală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul legii micii reforme are ca obiectiv scurtarea proceselor şi simplificarea unor proceduri judiciare, urmând a fi supus parlamentului spre aprobare în a doua jumătate a acestei luni.

Săptămâna aceasta voi prezenta cele mai importante modificări aduse de acest proiect legislaţiei penale. Astfel, în premieră se introduce posibilitatea ca părţile să apeleze la un mediator în anumite procese penale iar, în situaţia în care se ajunge la încheierea unui acord de mediere, urmărirea penală sau judecata pot înceta. De asemenea, acordul de mediere sau o tranzacţie cu privire la pretenţiile civile pot fi încheiate în orice proces penal.

Pentru a se limita sesizările abuzive ale unor cetăţeni, proiectul de lege prevede că cel care face o sesizare ce se dovedeşte neîntemeiată va trebui să suporte cheltuielile ce le-a provocat statului prin sesizarea sa abuzivă. De asemenea, dacă plângerea nu întruneşte elementele expres prevăzute de legislaţia penală, ea va fi returnată persoanei în cauză pentru completarea elementelor lipsă.

La fel ca în alte sisteme de drept se introduce şi în legislaţia română posibilitatea inculpatului de a fi judecat, de urgenţă şi doar pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale dacă îşi recunoaşte vinovăţia. În situaţia recunoaşterii vinovăţiei, inculpatul va beneficia de o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsă stabilite în lege. Pentru a scurta durata proceselor, se reglementează posibilitatea de a fi administrate probe (martori) şi în faţa instanţei de recurs, nemaifiind nevoie de o nouă rejudecare a cauzei de la prima instanţă.

De asemenea se reglementează o procedură mai rapidă prin care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să pronunţe hotărâri de interpretare a unei norme legale care a fost interpretată diferit de diferite instanţe, pentru a se asigura o interpretare unitară a legii penale. Acest proiect va asigura o scurtare a anumitor procese, precum şi o tranziţie spre aplicarea noului Cod de procedură penală, care se preconizează că va intra în vigoare la începutul anului 2012.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON