URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 August 2010, 11:18

Despre legea micii reforme III

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum arătam şi săptămânile trecute, proiectul legii micii reforme are ca obiectiv scurtarea proceselor şi simplificarea unor proceduri judiciare, urmând a fi supus parlamentului spre aprobare în a doua jumătate a acestei luni. Săptămâna aceasta voi continua prezentarea celor mai importante prevederi ale acestui proiect.

Astfel, se prevede în proiect că nicio evacuare din imobilele cu destinaţie de locuinţă nu poate fi făcută de la 1 decembrie şi până la 1 martie a anului următor, decât dacă creditorul face dovada că, în sensul dispoziţiilor legislaţiei locative, el şi familia sa nu au la dispoziţie o locuinţă corespunzătoare ori că debitorul şi familia sa au o altă locuinţă corespunzătoare în care s-ar putea muta de îndată. Vor putea fi evacuate totuşi în această perioadă persoanele care ocupă abuziv, pe căi de fapt, fără niciun titlu, o locuinţă, şi cele care pun în pericol relaţiile de convieţuire sau tulbură în mod grav liniştea publică.

Pentru a se preveni executările imobiliare abuzive, proiectul de lege prevede că, în cazul titlurilor executorii privitoare la creanţe a căror valoare nu depăşeşte 5.000 lei inclusiv, urmărirea bunurilor imobile ale debitorului poate fi făcută numai dacă acesta nu are alte bunuri urmăribile sau dacă are bunuri urmăribile, dar nu pot fi valorificate. Mai concret, se interzice vânzarea silită a bunurilor unei persoane pentru datorii sub un anumit cuantum.

Se introduce posibilitatea divorţului prin intermediul acordului de mediere între foştii soţi. Dacă, potrivit legii actuale se poate divorţa de comun acord numai dacă soţii nu au copii rezultaţi din căsătorie, potrivit proiectului, şi în cazul existenţei unor minori, soţii vor putea obţine mai rapid şi fără publicitate divorţul prin intermediul unui acord de mediere care va fi validat de judecător. Practic, se va putea evita un proces cu audieri de martori în şedinţă publică, soţii (foştii soţi) urmând a decide de comun acord asupra încredinţării copiilor cu avizul autorităţii tutelare şi a pensiei de întreţinere. Doar dacă nu vor putea ajunge la niciun acord, va fi necesară intervenţia instanţei de judecată.

Săptămâna viitoare voi prezenta cele mai importante modificări aduse de acest proiect legislaţiei penale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON