URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Martie 2010, 13:09

Despre contenciosul administrativ: lupta cetăţeanului cu statul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre condiţiile esenţiale ale oricărui stat de drept este controlul legalităţii actelor administraţiei publice, respectiv posibilitatea cetăţeanului de a obţine în instanţă anularea actelor administrative nelegale. Practic orice cetăţean are posibilitatea de a solicita şi obţine anularea actelor emise de organele statului, indiferent dacă aceste acte au caracter normativ sau individual.

Astfel, potrivit Legii nr. 554/2004, legea contenciosului administrativ, orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim şi repararea pagubei ce i-a fost cauzată.

Nu pot fi atacate în acest fel legile, actele cu caracter militar şi actele cu caracter politic care privesc raporturile autorităţilor statului cu Parlamentul. Înainte de a se adresa tribunalului, care este instanţa competentă, persoana nemulţumită trebuie să se adreseze cu o cerere autorităţii care a emis actul nelegal.

Reţineţi!

Numai după primirea răspunsului la această cerere sau după trecerea a 30 de zile de la înregistrarea cererii, persoana nemulţumită se poate adresa instanţei, această procedură fiind obligatorie. Dacă nu se parcurge această procedură prealabilă, judecătorul va respinge cererea fără a mai analiza dacă reclamantul are sau nu dreptate.

Atenţie!

Atacarea unui act administrativ nu conduce automat la suspendarea lui - mai precis actul va produce efecte până la anularea lui de către instanţă - totuşi, reclamantul poate cere instanţei să dispună, când sunt întrunite anumite condiţii legale şi suspendarea actului până la soluţionarea procesului. Suspendarea automată a unui act administrativ se produce doar în situaţia în care prefectul atacă în contencios o hotărâre a unui consiliu local, situaţie în care această hotărâre nu va putea produce efecte juridice până la soluţionarea litigiului - un exemplu în acest sens taxa pe vânzarea de alcool aprobată de Consiliul Local Oradea şi atacată în instanţă de Prefectul Judeţului Bihor.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON