URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 August 2015, 08:44

Descurajant: nicio firmă nu este interesată să finalizeze lucrările la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După cinci ani de la abandonarea şantierului de către firma Selina, în urma neînţelegerilor cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor Radu Ţîrle, finalizarea lucrărilor de amenajare a viitorului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor mai are de aşteptat. Motivul? Licitaţia organizată de CJ şi desfăşurată în cursul zilei de marţi nu a prezentat interes pentru absolut nicio firmă.

"Nicio firmă de construcţii nu a participat la licitaţia pentru executarea lucrării aferente obiectivului Reparaţii capitale şi amenajări interioare – sediul Muzeului Ţării Crişurilor, etapa a II-a – Lucrări de construcţii şi instalaţii utilaje şi echipamente tehnologice, plus dotări de bază şi dotări şi amenajări speciale pentru muzeu, în valoare estimată de 5,301 milioane lei plus TVA", a declarat miercuri, pentru BIHOREANUL, Horia Carţiş, şeful de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean, Cornel Popa.

"Încheiem formalităţile pentru anularea procedurii şi reluarea ei, ceea ce înseamnă că licitaţia va fi repetată după ce va fi din nou avizată de către Autoitatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice", a mai spus Carţiş.

Transformarea clădirii fostei Garnizoane în sediu pentru Muzeul Ţării Crişurilor a fost decisă în anul 2008, când Consiliul Judeţean era condus de actualul vicepreşedinte Alexandru Kiss, care a şi organizat licitaţia pentru execuţia lucrărilor, câştigată de asocierea firmei Selina din Oradea cu Vega 93 Bucureşti.

Contractul dintre CJ şi aceste firme a fost semnat la finele anului 2008 de către succesorul lui Kiss, Radu Ţîrle, iar conform acestuia lucrările trebuiau terminate în termen de 14 luni, adică la începutul anului 2010, când termenul de predare a fost prelungit însă până la 30 iunie 2010.

Neînţelegerile apărute ulterior între Ţîrle şi patronul Selinei, Beniamin Rus, pe seama modului în care au fost executate lucrările şi decontarea lor valorică au făcut ca în iunie 2010 firma să oprească orice manoperă, ajunsă într-un stadiu de execuţie fizică de 81,76% şi la o valoare de 47,652 milioane lei (din cea totală de 58,860 milioane lei, stabilită prin contract).

Din 2012, de când a preluat funcţia de preşedinte al CJ, Cornel Popa a căutat o formulă pentru continuarea lucrărilor, aşteptând nu mai puţin de doi ani pentru ca juriştii să aprecieze care variantă era legală: prelungirea contractului cu Selina-Vega 93 sau scoaterea la licitaţie a lucrărilor încă neefectuate.

În cele din urmă, juriştii au considerat ca legală doar organizarea unei noi licitaţii, chiar dacă, pe de altă parte, inginerii au estimat că nicio firmă nu va fi foarte interesată să încheie o lucrare începută de o alta. După cum se şi vede...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON