URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2010, 11:32

Curăţenie întruna

Curăţenie întruna CURĂŢENIE DE PRIMĂVARĂ! Concomitent cu "Primăvara ecologică a orădenilor", campania prin care cetăţenii sunt îndemnaţi să-şi deretice casele şi curţile, angajaţii RER au grijă ca şi parcurile publice să fie curate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Perioada în care firma Urbana a fost autorizată să mai presteze servicii de colectare a deşeurilor în Oradea, până la preluarea tuturor foştilor săi clienţi de către operatorul licenţiat RER Ecologic Service, s-a încheiat.

Practic, de acum încolo cei care n-au încheiat contracte cu societatea autorizată să opereze în Oradea trebuie să se aştepte la efecte neplăcute, dintre care primul este că nu li se va ridica gunoiul. Motivul: RER nu prestează serviciul decât pe bază de contract.

Probleme şi soluţii

Cu toate eforturile depuse de angajaţii RER Ecologic Service, mai sunt orădeni care nu au încheiat contracte legale şi care se vor trezi că le va creşte gunoiul în faţa casei. Cel mai probabil, aceştia vor încerca să transforme o neglijenţă a lor într-un motiv de reclamaţii privind curăţenia oraşului. Şi tot experienţa arată că mulţi orădeni vor ajunge la sediul RER pentru încheierea contractelor abia când le va ajunge cuţitul la os, căci Poliţia Comunitară îi va putea amenda în lipsa documentelor.

Asemenea probleme nu sunt, însă, singurele cărora operatorul trebuie să le facă faţă. RER susţine că mai mulţi agenţi economici sunt ofertaţi de către o serie de societăţi neautorizate care le oferă un preţ de dumping, adică nejustificat de mic. "Agenţii economici, ca de altfel toţi orădenii, trebuie să ştie că un contract cu o altă firmă de salubritate nu e însă valabil în Oradea. Şi nici nu-i scapă de amenzile instituite de Consiliul Local pentru cetăţenii care nu plătesc ridicarea gunoiului pe care tot ei îl produc", atenţionează compania.

Partea bună e că, totuşi, majoritatea persoanelor fizice şi juridice din Oradea s-au conformat regulilor. Astfel, în primele două luni ale anului RER Ecologic Service a încheiat 3.910 contracte noi cu persoane fizice, 810 cu agenţi economici şi 419 cu asociaţiile de proprietari. Dacă în cazul asociaţiilor situaţia s-a finalizat, în privinţa firmelor şi a persoanelor fizice, activitatea de contractare continuă. Doar că întârziaţii nu vor mai fi căutaţi la domiciliu, ci sunt aşteptaţi la Biroul contractare de la sediul RER, aflat pe strada Tudor Vladimirescu.

Să-nceapă curăţenia!

Pe de altă parte, venirea primăverii i-a determinat pe edili să iniţieze o campanie de curăţenie generală a oraşului, "Primăvara ecologică a orădenilor", prin care cetăţenii sunt îndemnaţi să-şi facă ordine prin gospodării înaintea Sărbătorilor pascale, deşeurile urmând să fie transportate gratuit de RER. Pentru operativitate, oraşul a fost împărţit în două: între 1 şi 15 martie se face curăţenie în zona situată la nord de Crişul Repede, iar între 16 şi 31 martie în partea de sud.

Orădenilor li se recomandă să-şi scoată în stradă deşeurile doar cu 2-3 zile înainte de ziua în care vin muncitorii de la salubritate. Această zi poate fi aflată fie de pe site-ul Primăriei Oradea, http://www.oradea.ro/, fie de la Dispeceratul RER, la numărul de telefon 0259.433.195.

RER a alocat şase utilaje şi 12 muncitori pentru această campanie, care deja se bucură de succes. În primele cinci zile din luna martie, s-au colectat aproximativ 300 de tone de deşeuri. Semn că orădenii încep să-şi arate simţul gospodăresc...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON