URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2016, 16:00

Consiliul Judeţean a pierdut încă o etapă din procesul pentru fosta Policlinică Mare, revendicată de Ordinul călugăresc Mizericordian

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Piteşti a decis, săptămâna trecută, menţinerea unei Decizii prin care, în anul 2012, Comisia specială de retrocedare a bunurilor bisericeşti a retrocedat Ordinului călugărilor romano-catolici mizericordieni clădirea fostei Policlinici Mari din strada Republicii nr. 35.

Aceasta a fost construită în anii 1899-1900, Ordinul călugăresc susţinând că pe terenul şi cheltuiala sa, după care ar fi închiriat-o statului austro-ungar, care a folosit-o ca sediu al Palatului Finanţelor.

În schimb, Consiliul Judeţean Bihor, care deţine dreptul funciar de proprietate, susţine că imobilul a fost edificat chiar de autorităţile austro-ungare cu singurul scop de a servi ca administraţie financiară, revenind statului român ca urmare a aplicării Tratatului de la Trianon din 1919.

După ce CJ Bihor a atacat în justiţie Decizia Comisiei de retrocedare, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis anularea acesteia şi judecarea dosarului în cadru judiciar, procedura având loc la Curtea de Apel Piteşti după ce Ordinul Mizericordian a cerut strămutarea procesului la o altă instanţă decât Curtea de Apel din Oradea, care era competentă din punct de vedere teritorial.

Conform Înaltei Curţi, la dosarul de retrocedare Ordinul călugăresc nu a depus nicio dovadă că imobilul i-ar fi fost naţionalizat după 1945 de statul român, astfel că din start nu putea face obiectul unei acţiuni de restituire.

Totuşi, potrivit hotărârii Curţii de Apel din Piteşti, care încă nu este motivată, dreptul de proprietate asupra imobilului ar urma să revină Ordinului călugăresc. Hotărârea nu este însă definitivă, putând fi atacată de Consiliul Judeţean, ceea ce aproape sigur se va şi întâmpla. Ca urmare, o decizie definitivă o va lua tot Înalta Curte.

De la mijlocul anilor 2000, clădirea disputată este nefolosită, aflându-se într-un stadiu avansat de degradare.

Citiţi pe această temă şi articolul Robe contra sutane: De ce a "întors" Curtea Supremă decizia de retrocedare a Policlinicii Mari

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Alo, parchetarii, se aude?!
cj refuzja sa-si apere corect sansele. Un exemplu e cazul kiss vs cj, unde cj a refuzat sa se constituie parte civila!!! Consilierii juridici de la cj nu fac fata unor cauze complexe, motivele le intuiti, iar angajarea unor case de avocatura de top se face DOAR cand sefii considera ca miza ,,merita". Merita pt. ei, nu pt. comunitate!
Postat 19 Aprilie 2016, 09:22 de pinonel
!!!
Institutie inutila ...mancatoare de bani...Desfintarea....
Postat 18 Aprilie 2016, 19:37 de Tinas
In streang cu toti!
Pe tovarasii de la judet ii doare in cot de starea cladirii ei stiu doar sa se agate de tot! Preotii nu-s mai buni nici ei, revendica dupa aceea nu au bani de reabilitare. Ar trebui trecut in proprietatea orasului iar cei carora le arde de procese atarnati cat mai sus!
Postat 18 Aprilie 2016, 17:32 de BlackCrow
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON