URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Septembrie 2016, 13:39

Comisie româno-maghiară, în control pe apele din Bihor

Comisie româno-maghiară, în control pe apele din Bihor foto: ABA Crişuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Specialişti români şi maghiari au început, vineri, verificările la lucrările cu rol de apărare împotriva inundaţiilor aflate pe teritoriul României, de pe cursurile de apă Ier, Barcău şi Crişul Repede.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, pe râul Crişul Repede, cele mai importante lucrări examinate au fost digurile de apărare între frontieră şi localităţile Cheresig şi Tărian, Priza de Apă Oradea şi magazia de apărare a acesteia, precum şi cantoanele Cheresig şi Tărian şi magaziile de materiale. De asemenea, comisia a verificat acumularea permanentă Suplacu de Barcău şi digurile de apărare mal drept şi stâng de pe râul Barcău, între podul Tămăşeu şi Frontiera de Stat româno-ungară, dar şi acumularea Leşu, goală de apă în prezent.

Conform comunicatului, inspectorii au constatat că starea digurilor, a covorului vegetal, a magaziilor, a staţiilor de pompare şi a canalelor de apă interne este în conformitate cu normativele acceptate în România şi Ungaria. "Până la finele lunii octombrie se vor efectua încă trei verificări: două pe teritoriul Ungariei, şi încă una pe teritoriul României. Fiecare vizită în teritoriu urmăreşte acelaşi scop comun, şi anume siguranţa lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor", a declarat, conform comunicatului, Dorel Dume, director A.B.A. Crişuri.

Delegaţia română în aceste inspecţii a întrunit experţi din cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, din cadrul Administraţiei Naţionale "Apele Române", din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor şi din cadrul Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Bihor.

În baza "Regulamentului de apărare împotriva inundaţiilor", intrat în vigoare în 2004, în bazinul hidrografic Crişuri-Körös anual se fac verificări comune la lucrările de apărare împotriva inundaţiilor.

Verificări şi la debite

Totodată, începând cu această săptămână, experţii celor două ţări măsoară şi debitele pe Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Alb, atât pe teritoriul român, căt şi pe cel maghiar. Anual, în secţiuni prestabilite, echipe române şi maghiare fac măsurători, iar apoi îşi confruntă datele obţinute.

"Atât noi, cât şi partenerii de peste graniţă, considerăm că aceste măsurători sunt foarte importante întrucât stau la baza schimbului de informaţii hidrologice şi contribuie la buna gestionare în comun a resurselor de apă", a menţionat Dorel Dume.

Măsurătorile comune se efectuează în conformitate cu prevederile acordului bilateral al Comisiei Hidrotehnice Româno-Ungare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON