URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2016, 14:19

Ce-a mai rămas? Fostul fotoreporter al Crişanei, Nicolae Meseşan, a expus imagini cu vechile întreprinderi orădene (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O mână de orădeni s-au adunat, joi seară, la galeria de artă fotografică Ovi D. Pop din ERA Park, la vernisajul expoziţiei "Oradea în epoca de aur (I)".

Pe simeze au fost agăţate zeci de imagini surprinse în oraş în perioada comunistă de fostul fotoreporter al ziarului Crişana, Nicolae Meseşan. Cele mai multe dintre imagini reprezintă fostele întreprinderi orădene, precum Sinteza, Alumina, Crişana ori Înfrăţirea. De altfel, înşiruirea acestor foste fabrici i-a făcut pe unii dintre prietenii şi cunoscuţii fotografului prezenţi la vernisaj să facă inventarul: "Asta nu mai e, asta nu mai există, asta există ca şi ruină şi atât...".

Totodată, în fotografii mai sunt surprinse fostele sere orădene, clădirile spitalelor Judeţean şi Municipal, fosta Cale 1 Mai (actuala stradă Averescu) ori Bulevardul Decebal în construcţie, dar şi obiective din judeţ, precum "oraşul minier Şuncuiuş", complexul UGSR Băile Felix ori cinematograful din Beiuş.

Meseşan a mărturisit că dintre toate imaginile expuse, fotografia lui preferată este cea a barajului de pe Crişul Repede, din zona Ioşia, la a cărui construcţie a lucrat, în 1964, şi apoi, când s-a angajat la Crişana, s-a întors să o fotografieze. "Nu s-a vorbit niciodată despre acest baraj. (...) Înainte de construcţia lui, Oradea era tot timpul inundată sau era lipsă de apă. Nu ştiu dacă vă imaginaţi, dar luni lungi de secetă nu era apă de băut în oraş, prin construcţia acestui baraj s-a rezolvat. Are de la fundaţie până sus cât un bloc cu 10 etaje, o lucrare monumentală", a spus Meseşan. De altfel, le-a împărţit tuturor invitaţilor la vernisaj o fotografie cu acest baraj.

Fostul fotoreporter a mărturisit că mai are multe fotografii document despre Oradea şi Bihor şi îşi doreşte să le expună, ca toţi orădenii să le poată vedea. Dacă însă cea dintâi expoziţie nu va fi bine primită de public, nu va continua demersul, a mai spus Meseşan. "Depinde cum va fi privită această expoziţie. Unii sunt nostalgici, alţii sunt agresivi", a mai spus Meseşan, vorbind despre regimul comunist.

Despre expoziţie a mai vorbit şi artistul fotograf Radu Pantea, care a lăudat demersul de foto-documentare al lui Meseşan, şi fostul redactor-şef al Crişanei, Petru Şandor.

Fotografiile vor rămâne pe simeze în centrul comercial până pe 4 martie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON