URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iulie 2018, 16:15

"Biserica este o instituţie fundamentală": Consiliul Judeţean a împărţit 1 milion de lei pentru parohiile din Bihor

Consiliul Judeţean Bihor a decis să distribuie bani publici către bisericile din judeţ, fiind vorba mai exact de 1 milion de lei, care vor merge către diverse lucrări şi reparaţii la unităţi de cult ortodoxe, penticostale, romano-catolice şi reformate.

Proiectul a fost aprobat, marţi, în şedinţa ordinară a CJ Bihor, cu 18 voturi pentru, ale PSD, UDMR şi ALDE, respectiv 15 împotrivă, ale consilierilor PNL prezenţi la şedinţă.

Liberalii au votat împotrivă nu fiindcă au considerat că banii nu ar trebui alocaţi, ci pentru că nu au fost alocaţi direct spre protopopiate în funcţie de ponderea enoriaşilor. Un proiect în acest sens, depus de PNL, a fost respins de executiv.

Vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, a spus că varianta propusă nu era fezabilă întrucât, potrivit legii, banii se împart pe bază de proiecte depuse spre analiză la Consiliul Judeţean care vizează lucrări, reparaţii sau alte investiţii în locaşurile de cult.

De asemenea, acesta a mai susţinut că prin proiectul votat marţi se respectă ponderea credincioşilor, cei mai mulţi bani fiind alocaţi către bisericile ortodoxe.

Un susţinător al distribuirii de bani publici către biserici a fost vicepreşedintele CJ, Traian Bodea. "Biserica este o instituţie fundamentală a societăţii", a spus acesta în şedinţă, adăugând că Biserica "formează caractere". Tot Bodea s-a lansat în comentarii de natură religioasă despre respectarea învăţămintelor Bibliei şi transmiterea acestora către copii şi nepoţi în discursul său din plen.

Potrivit tabelului ataşat proiectului privind împărţirea de bani către culte, suma cea mai mare, de 180.000 de lei, o va primi Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, urmată fiind în top de Mănăstirea Ortodoxă Izbuc, cu 70.000 lei, Parohia Reformată din Ioşia, cu 60.000 de lei, şi de Parohia Reformată Sântimreu, cu 50.000 de lei.

Sume importante au primit şi Parohia Romano-Catolică Episcopia – 45.000 lei, Parohia Romano-Catolică Ioşia – 37.800 lei, Parohia Romano-Catolică Adoni  - 37.200 lei, parohiile reformate din Olosig şi Podgoria, cu câte 30.000 lei, respectiv Comunitatea Regională Penticostală Oradea, cu 20.000 lei. Din listă lipsesc bisericile greco-catolice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON