URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iunie 2016, 16:45

Biblioteca vie: Orădenii au putut afla poveştile deţinuţilor închişi în oraşul lor (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Că au fost închişi pentru fraudă, furt ori alte infracţiuni, mai mulţi deţinuţi din cadrul Penitenciarului Oradea au jucat, marţi dimineaţă, rolul unor "cărţi" în cadrul ediţiei a doua a proiectului "Biblioteca vie", iniţiat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Totodată, lor li s-au alăturat foşti deţinuţi, angajaţi ai Penitenciarului Oradea şi colaboratori pe diverse programe educative şi religioase.

Cu toţii au putut fi "împrumutaţi" de către cei interesaţi pentru a-şi prezenta poveştile. Demersul a avut ca scop înlăturarea prejudecăţilor în ceea ce priveşte sistemul penitenciar şi deţinuţii şi a fost coordonat, la nivel local, de comisar-şef de penitenciar Octavian Pop, directorul adjunct al Penitenciarului Oradea, subinspectorul Gabriel Tiponuţ (ofiţer educaţie) şi subcomisar Floarea Dudaş (asistent social).

În rolurile de cărţi vii au fost, în această ediţie, mai mulţi angajaţi ai Penitenciarului Oradea, între care subcomisarul Călin Ardelean, şef secţie interioară, asistent medical Mariana Topai şi inspectorul principal Vlad Săvescu, şef echipă operativă de intervenţie, precum şi colaboratori ai instituţiei, între care ziaristul Dinicu Braghină şi învăţătorul Petru Duma, care lucrează cu deţinuţii care parcurg acum clasele primare.  

De asemenea, au acceptat să participe la program deţinuţii Andrei Balint, Ciula Adrian, Luca Cristian Dănuţ, Traian Maghiar, Pataki Haşaş Emil, Popovici Mircea Sebastian şi Sacal Alexandru şi foştii deţinuţi Doru Cristian Lazăr, Florin Mateaş, Ioan Simoc şi Coriolan Pop-Bruchental.

Personaj cunoscut la nivel local, Coriolan Pop-Bruchental, finul co-preşedintelui PNL Vasile Blaga, a fost închis pentru contrabandă, evaziune fiscală şi fals în înscrisuri, în Dosarul Floriol. La întâlnirea de marţi, acesta a declarat că a participat mereu la acţiuni ale Penitenciarului după ce s-a eliberat şi că, joi, când în instituţie va fi Ziua Porţilor Deschise, îşi va duce prietenii să vadă cum arată viaţa în închisoare.

Întâlnirea s-a desfăşurat ca o vizită la bibliotecă, orădenii prezenţi putând să-şi aleagă "cartea" pe care doreau să o descopere şi să semneze o fişă în acest sens. În schimb, deşi acţiunea a fost anunţată din timp de Penitenciarul Oradea, prea puţini orădeni s-au dovedit a fi curioşi de întâlnirea cu mediul penitenciar. Concret, la eveniment s-au prezentat doar 11 persoane. "Ne pare rău că nu sunt mai mulţi "cititori". Probabil că şi ora aleasă este cam nepotrivită, însă regulamentul intern nu ne permite să alegem o altă perioadă a zilei", a spus subcomisar Floarea Dudaş, unul dintre organizatori.

Reporterul BIHOREANULUI a stat de vorbă cu doi dintre deţinuţii înscrişi în program, care, în linii mari, s-au arătat mulţumiţi de condiţiile de detenţie din Penitenciarul Oradea, arătând că, dacă participă la unele programe educative ori muncesc, pot beneficia de mai multe vizite decât cele patru permise pe lună, în cazul celor din regimul închis, şi primi dreptul unor pachete mai mari din partea familiei.

În încheierea evenimentului, unul dintre deţinuţii prezenţi, Adrian Balint, închis pentru furt şi conducere sub influenţa alcoolului, a recitat o poezie scrisă chiar de el în spatele gratiilor.

Penitenciarul Oradea dispune de un număr de 568 de paturi instalate la un efectiv de 470 de deţinuţi repartizaţi în regim de maximă siguranţă, regim închis şi arest preventiv, respectiv regim deschis pentru activităţi productive şi de voluntariat în exteriorul locului de deţinere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON