URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2017, 10:56

ASCO a premiat cei mai dedicaţi voluntari din Oradea, între care şi un tânăr cu autism (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câţiva dintre cei mai activi voluntari din domeniul social au fost premiaţi, miercuri seară, de Administraţia Socială Comunitară Oradea. Între premianţi s-a numărat şi un tânăr în vârstă de 25 de ani, cu autism, care face voluntariat la Caritas Catolica.

Ediţia a V-a a Galei Voluntarilor din domeniul social organizată de ASCO s-a desfășurat în Sala Mare a Primăriei, la eveniment participând şi viceprimarul Florin Birta, precum şi alţi membrii ai fundaţiilor şi ONG-urilor cu care instituţia colaborează.

"Este momentul prin care subliniem rolul important pe care voluntarii îl au la creşterea calităţii orădenilor aflaţi în nevoie şi, de asemenea, ne propunem să evidenţiem sprijinul oferit comunităţii noastre de organizaţiile neguvernamentale care îşi desfăşoară activitatea în oraşul nostru", a spus, în deschidere, directoarea ASCO, Arina Moş, transmiţându-le voluntarilor că sunt modele de urmat.

Între premianţi – care au primit câte o plachetă şi un buchet de flori – s-a numărat Claudia Chiş, voluntar la Fundaţia Hospice Emanuel, care doar în 2017 a adunat 107 ore de voluntariat în organizaţia care are ca activitate principală îngrijirea paliativă a pacienţilor adulţi şi copii diagnosticaţi cu o boală incurabilă avansată.

Cea mai dedicată voluntară a Fundaţiei de Scleroză Multiplă a fost şi ea premiată. Florica Sălăjan, în vârstă de 79 de ani, este alături de organizaţie încă din anul înființării fundației, 1994. ASCO a recunoscut şi munca voluntarei Ana-Maria Crăciun, studentă în anul III la Ştiinţe Socio-Umane, care a adunat, în 2016, 960 de ore de voluntariat la Asociaţia SOS Autism.

De asemenea, la Gala Voluntariatului a fost premiat şi Kocsis Istvan, un tânăr în vârstă de 25 de ani, diagnosticat cu autism. De trei ani, sub supraveghere atentă din partea Asociaţiei Viaţă cu Autism, Istvan este voluntar la Caritas Catolica, ajutând la activităţile specifice din Căminul de bătrâni Sfânta Elisabeta, la Cantina Socială şi la magazinul asociaţiei.

Ceilalţi premianţi au fost Hambaraş Simion (Asociaţia Româno-Germană Alsterdorf), Smărăndiţa Raicu (Asociaţia Down Oradea), Cristina Ciuciui (Fundaţia People to People), Adriana Boţ (AMIA Suflet de copil), Marin Codrin Laurenţiu (Fundaţia Ruhama), Naomi Gherman (Fundaţia Est Europa), Cristina Diaconescu (Asociaţia Caritas Eparhial), Sergiu-Andrei Mocanu (Serviciul de Ambulanţă Judeţean Bihor), Maria Hering (Fundaţia Consistoria Efrem Beniamin), Ioan Palotai (Asociaţia Naţională a Surzilor, filiala Oradea) şi Ana Angela Pop (Uniunea Femeilor – Oradea).

Un premiu special a primit englezul Kevin Hoy, preşedintele Fundaţiei Smiles, care, în fiecare an, aduce în Oradea 250-300 de voluntari din străinătate pentru a contribui la proiectele fundaţiei.

De asemenea, ASCO şi-a arătat aprecierea şi pentru voluntarii care s-au implicat în proiectele proprii ale instituţiei, mai precis dr. Anca Frăţilă, medic specializat în psihiatrie infantilă, care oferă în cadrul programului "Singuri acasă" evaluare şi consiliere psihologică gratuită copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, şi Erik Aron, care, prin compania proprie de teatru, a pus în scenă spectacole pentru copiii înscrişi în acest program.

De asemenea, ASCO i-a premiat şi pe "Dansatorii din Botean", un grup folcloric care animă, voluntar, atmosfera la diverse evenimente din cadrul căminelor şi centrelor din subordinea instituţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON