URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2014, 11:41

Arta reciclării: O orădeancă vrea să-i înveţe pe şomeri cum să transforme deşeurile reciclabile în obiecte decorative (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În mâinile Monicăi, un borcan prăfuit din cămară devine rapid o vază veselă, iar o cutie de carton scapă de drumul gunoaielor transformându-se într-un suport pentru te miri ce, perfect de pus pe un birou.

Orădeanca Monica Mureşan demonstrează că orice obiect vechi, deşi pare nefolositor, poate fi "înviat" cu puţină răbdare şi creativitate. Aşa că pictează, modelează, coase ori lipeşte cu şerveţele cam tot ce prinde în mâini, fiind gata să-i înveţe şi pe alţii dibăcia reciclării de acasă.

De la plictiseală la artă

Deşi de mică era pasionată de arta plastică, îndeosebi de pictură, Monica a ales în viaţă un drum sigur. "Toată lumea ştie că din artă nu prea poţi trăi", explică tânăra, acum în vârstă de 26 de ani. Lucrează ca economist la o firmă din oraş, dar în urmă cu un an un accident a făcut-o să-şi amintească adevărata pasiune. "După o fractură la picior am stat în casă multe luni şi mă săturasem de orice carte sau film", povesteşte ea. Atunci s-a gândit să-şi folosească îndemânarea deprinsă din copilărie, începând să-şi facă genţi din haine pe care nu le mai purta ori pictând mobila din casă. În scurt timp, căminul parcă prindea culoare...

Vrând să facă ceva mai deosebit, Monica a trecut de la pictură la aşa-numita tehnică a şerveţelului. Folosind o vopsea acrilică albă şi un adeziv special, lipeşte pe orice obiect din lemn, sticlă sau chiar plastic un şerveţel, apoi îl lasă la uscat, aşa că modelul colorat al şerveţelului se imprimă pe obiect. În final, dacă simte că "se cere", Monica adaugă şi culoare, cu pensula. A învăţat tehnica de una singură şi i-a plăcut atât de mult încât şi-a decorat mai toate obiectele din casă cu şerveţele. "În felul acesta poate fi înnoit orice obiect", spune tânăra.

Lecţia de reciclare

Pasul următor a fost să transforme în noi obiecte şi pe cele care altfel ar ajunge în tomberoanele de gunoi, începând să facă decoraţiuni din PET-uri, sticle şi cartoane, pictându-le sau lipindu-le cu şerveţele. "PET-urile le-am transformat într-un fel de globuri, bune pentru bradul de Crăciun sau chiar ca obiecte decorative în casă. Cutiile de carton le-am făcut felicitări sau suporturi pentru birou, iar din sticle am făcut vaze pictate", spune tânăra. N-a uitat nici banalele cutii de plastic de unică folosinţă, din care a făcut bomboniere numai bune de pus pe mobilă, pentru mărunţişuri.

Prietenii care i-au văzut lucrările au rămas impresionaţi, iar fata s-a trezit cu comenzi pentru tot soiul de obiecte unicat. Şi-a dat seama, însă, că această formă de artă este accesibilă, aşa că a început să-i înveţe şi pe alţii să-şi folosească creativitatea în reciclare. Periodic, ţine gratuit ateliere de creaţie la Incubator 107, un proiect al asociaţiei culturale Macaz descris drept "locul în care oricine învaţă pe oricine orice". "Am destul de mulţi cursanţi, oamenii sunt foarte interesaţi de tehnica şerveţelului, dar nu numai", zice tânăra.

Cu gândul la ceilalţi

La finele anului trecut, Monica a decis să ţină ateliere similare şi pentru persoane defavorizate. "Nu poţi aduna o avere din vânzarea acestor obiecte, dar tot poţi face nişte bani, fără un efort uriaş. În plus, faci un bine mediului înconjurător", explică ea. Şi-a propus ca vreme de 6 luni să ţină ateliere pentru şomerii din Bihor, dar şi pentru angajaţi din ONG-uri, astfel încât în final tehnicile de reciclare artistică să fie cunoscute de cât mai mulţi oameni. "Reprezentanţii organizaţiilor vor putea să ţină şi ei cursuri, la rândul lor", spune tânăra.

Cu ajutorul Fundaţiei Comunitare Oradea, Monica a adunat peste 1.000 de euro de la mai multe companii dornice să-i sprijine iniţiativa, iar în curând va selecta şomerii participanţi la cursuri şi va începe munca efectivă. "Vom face felicitări, mărţişoare, tot felul de lucruri care îi vor putea ajuta să se întreţină, cât de cât, până îşi găsesc un loc de muncă", spune fata.

Bineînţeles, cursurile vor fi gratuite, Monica urmând să folosească banii din sponsorizări pentru a asigura cursanţilor toate materialele necesare. Speră că lecţiile ei le vor prinde bine bihorenilor şi că tot mai mulţi vor ajunge să se gândească de două ori înainte de a arunca un obiect la gunoi. Întrucât, cu puţină răbdare şi creativitate, aproape orice poate redeveni ceva folositor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Va multumesc!
Va multumesc!
Postat 28 Ianuarie 2014, 00:15 de Monica Muresan
#
Oamenii deosebiti pot transforma inclusiv gunoiul in obiecte de valoare. Felicitari si numai bine! ;-)
Postat 27 Ianuarie 2014, 10:23 de Gabi
Felicitari!!!
Felicitari Monica! Mult Succes!!!!
Postat 26 Ianuarie 2014, 15:39 de Ionut Moisa
Frumoasa
Vai ce frumoasa e fata asta, sunt vrajit complet, ceea ce vreau sa-ti spun este ca si eu am facut ceea ce faci tu, insa eram copil si cu anii mi-am pierdut indemanarea, dar mi-ar placea sa pot lua legatura cu tine Monica, sa te cunosc si sa reinvat de la tine aceasta arta, daca citesti mesajul meu te rog sa-mi dai un raspuns cu toata increderea, sunt un baiat ok din toate punctele. Multe felicitari pt. ceea ce faci, ai un 10*** de la mine. Bravo
Postat 26 Ianuarie 2014, 14:55 de Raven 28
Felicitari
Felicitari Monica ! Daca tu reciclezi prin aceasta metoda , ma intreb cand vor constientiza oamenii ca trebuie sa ajute natura prin reciclarea gunoiului menajer si sa nu mai vad pet-uri , hirtii si sticle prin difeite locuri sau aruncate impreuna la acelasi tomberon . Treziti-va oameni si ajutati natura ! Selectati deseurile menajere si punetile in containerele puse in oras ! Multumesc celor ce au pus aceste containere pentru deseuri reciclabilesi cred ca incet , incet , multi dintre oamenii acestei urbe vor incepe sa le foloseasca. Maria
Postat 26 Ianuarie 2014, 13:26 de maria
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON